Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Ecologische voetafdruk Houbensteyn gunstig

De ecologische voetafdruk, de carbon footprint, voor varkensvlees van de Houbensteyn Groep in Ysselsteyn is zo’n 30 procent lager dan voor gangbaar Nederlands varkensvlees.

Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Blonk Milieu Advies. Zo’n voetafdruk geeft een opsomming van de emissies van broeikasgassen die over de gehele productieketen van varkensvlees ontstaan, door bijvoorbeeld energieverbruik, transport en bemesting. Blonk onderzocht in opdracht van de ministeries van landbouw en Vrom de klimaatbelasting van vlees, vis, zuivel en plantaardige vleesvervangers.

Volgens het rapport is een eerste verklaring voor de lagere carbon footprint bij Houbensteyn de energieproductie door middel van co-vergisting van mest. Dit levert groene stroom op en wordt CO2-emissie voor opwekking van gangbare stroom vermeden. De Houbensteyn Groep, met 4.500 zeugen en 20.000 vleesvarkensplaatsen, wekt een hoeveelheid stroom op die gelijk staat aan het verbruik van 2.200 huishoudens.

Door vochtrijke bijproducten uit de voedingsmiddelenindustrie te vervoederen behaalt het bedrijf een volgend voordeel. Er wordt minder mengvoer verbruikt, en dat bespaart CO2-emissies bij de productie van mengvoer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat biedt waarschijnlijk ook prima mogelijkheden voor de afzet van varkenspoten voor in de snert? Want wie wil er nou niet een ecologische knoerissenpoot op zijn of haar bord?

 • no-profile-image

  doe maar gewoon

  Er zijn ook meerdere varkens en rundveehouders die natte bijproducten aan hun dieren voeren.
  En dat mestvergisting miljeuvriendlijk is wisten wij ook al lang;dit is niet afhankelijk of je houbenstijn of iets anders heet.
  Zulke footprint onderzoeken moeten ondersteunen dat een grote varkensindustrie het beter doet dan honderden kleinere varkensboeren.
  Ik zal het wel verkeerd zien ?.

Of registreer je om te kunnen reageren.