Varkenshouderij

Achtergrond 7 reacties

Driemaal kloten!

Niemand zit te wachten op het castreren van beerbiggen. Niet de boeren en niet de organisaties, noch de slachterijen en de vleesverwerkende industrie.

Zelfs clubs als Varkens in Nood en Wakker Dier zijn tegenstanders van castratie. We weten ook allemaal dat het niet-castreren van beerbiggen een betere voederconversie en een hogere vleeskwaliteit oplevert. Dus vanuit het boerenbelang bekeken minder arbeid, minder infecties, lagere kosten en hogere opbrengsten.

Afgelopen zomer was in het nieuws dat er een vaccin op de markt is dat ervoor zorgt dat de berengeur niet wordt ontwikkeld. En zie de ontsteltenis. Organisaties willen niet omdat ze nu eenmaal gekozen hebben voor verdoofde castratie. En vleesverwerkers zeggen dat de consument geen vlees wil hebben van dieren die gevaccineerd zijn.

Dat varkens en ook andere dieren al voor veel andere zaken gevaccineerd worden, vergeten ze maar even. En Annechien deed ook een duit in het zakje door te suggereren dat varkenshouders wel eens onnauwkeurig met het vaccin om zouden kunnen springen.

Annechien, jij zou toch moeten weten dat de normale man wel zo zuinig is op zijn sexuele driften dat van verkeerd toedienen geen sprake zal zijn. Vroeger was het de gewoonte dat bestuurders de mensen in de praktijk verweten dat ze de "hakken in het zand" zetten bij nieuwe ontwikkelingen.

Wie zetten hier de hakken in het zand? Niet de varkenshouders en ook niet de consumenten. Wél de grootgrutters, de slachterijen en de boerenbestuurders.

Mensen, omarm dit vaccin en zorg dat de discussie voorgoed tot het verleden behoort. Als we blijven castreren, al dan niet verdoofd, dan is dat driemaal kloten. En als bestuurders zo ijdel zijn dat ze een eenmaal ingeslagen weg blijven aflopen tegen beter weten in, dan is dat zo ongeveer hetzelfde.

U als lezer mag uitmaken wat het ergste is.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arjan

  Niks verdoofd castreren, niks vaccineren. Gewoon stoppen met castreren, over 5 jaar weten we niet anders (waarschijnlijk al wel eerder)

 • no-profile-image

  gelijk stoppen

  Stoppen met het castreren is inderdaad verreweg het beste. Mest zelf ook al meer dan 10 jaar beren, geen enkel probleem, mits het juiste ras.

 • no-profile-image

  Henk Mol

  Uit ervaring weet ik na 23 jaar beren te hebben afgemest , dat alles wat hierover geschreven wordt overdreven wordt afgeschilderd. Beren en borgen gescheiden opleggen en ik heb na 23 jaar nimmer 1 klacht ontvangen. Gewoon stoppen met castreren.

 • no-profile-image

  Henk Mol

  N.B.
  Uiteraard dienen dit beren en gelten te zijn.

 • no-profile-image

  ongevoelig en gek

  Als jullie boeren mannen zijn, kunnen jullie je vast wel voorstellen dat castreren geen zak voorstelt.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Het beste voor de psyche van de onwetende consument is verdoofd of helemaal niet castreren. Als je puur kijkt naar wat het beste is voor het big is dat het onverdoofd castreren. De ingreep kost minder dan tien seconden. Dat geeft de minste stress voor het big. Ook loop je niet het risico dat ze na het castreren niet meer uit de verdoving wakker worden. Niet castreren is geen optie omdat hier de beren vanaf vijftig kg al een groot gedeelte van de dag op hun hokgenoten rijden.

 • no-profile-image

  ongevoelig en gek

  Natuurlijk, ieder weldenkend mens zegt stoppen met die ongein. Alles went, ook een iets ander smaakje

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.