Varkenshouderij

Achtergrond 188 x bekeken

Danish Crown verliest omzet; winst is stabiel

Danish Crown heeft het resultaat in het eind september afgesloten boekjaar 2008/09 op het niveau van het voorafgaande jaar weten te handhaven.

Dat blijkt uit de cijfers die het Deense vleesconcern vandaag naar buiten heeft gebracht. Netto verdiende het concern ruim 137 miljoen euro op een omzet van 6 miljard euro. In het voorafgaande jaar was de winst een fractie lager, maar de omzet iets hoger, namelijk ruim 6,3 miljard. De omzetdaling van 300 miljoen euro is volgens directietopman Kjeld Johannesen geheel te wijten aan lagere koersen van het Britse pond, de Zweedse kroon en de Poolse zloty.

"De positieve resultaten zijn behaald in de buitenlandse productie en de veredelingssector," aldus Johannesen. Vleeswarendochter Tulip in Groot-Brittannië heeft uitgaande van de toelichting zelfs recordresultaten gedraaid, ondanks de valutaproblematiek. Een andere factor die vrucht heeft afgeworpen is het ingrijpende kostenreductieprogramma DC Future, dat zich vooral richt op de activiteiten in Denemarken. "Daar vormen de kosten een hinderpaal. Het programma als geheel moet eind volgend jaar zijn doorgevoerd, maar het lijdt geen twijfel dat we op de goede weg zijn," gelooft bestuursvoorzitter Niels Mikkelsen.

Hij is er tevens van overtuigd dat de concurrentiepositie van het bedrijf aan de beterende hand is. Het concern heeft onder meer de varkenshakencapaciteit gereduceerd. Het aantal arbeidsplaatsen liep in vergelijking met het voorafgaande jaar met een kleine 1.500 terug naar ruim 10.600.

Het vleesvarkensaanbod op de Deense thuismarkt staat echter nog steeds onder druk, omdat de vlees­prijs van Danish Crown lager is dan die van de concurrenten. Aan de varkensleveranciers keert Danish Crown over het afgelopen boekjaar niettemin een nabetaling uit van 9,4 cent per kilo. In het voorafgaande jaar was de nabetaling nog ruim 1,3 cent lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.