Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Bedrijfsontwikkelplan voor 1 april

Varkenshouders moeten uiterlijk 1 april 2010 een bedrijfsontwikkelplan indienen bij hun gemeente waarin zij aangeven hoe ze denken te voldoen aan de nieuwe milieueisen voor varkensstallen.

Varkenshouders die in 2013 nog niets gedaan hebben aan de nieuwe milieu-eisen moeten er op rekenen dat de gemeenten vanaf 2013 strikt handhavend op gaan treden. Dat zei Wiebren van Stralen, beleidsadviseur Mest en milieu van LTO Noord tijdens een voorlichtingsavond van de vakgroep varkenshouderij van LTO Noord. Van Stralen waarschuwde de aanwezigen weloverwogen om te gaan met de bedrijfsontwikkelplannen. "Dien niet zo maar iets in, want je loopt de kans dat de gemeente je er aan gaat houden", aldus Van Stralen.

Behalve nieuwe milieu-eisen worden zoals bekend per 1 januari 2013 ook nieuwe welzijnseisen van kracht. Uit een enquete van LTO Noord is gebleken dat slechts 10 procent van de bedrijven al klaar is voor 2013, 50 procent van de bedrijven is bezig met onderdelen van het eisenpakket voor 2013 en 10 procent moet nog beginnen.

Volgens vakgroepvoorzitter Annechien ten Have is de inzet van de vakgroep varkenshouderij dat er ruimte voor bedrijfsontwikkeling moet zijn, waarbij de gemeenten goed mee moeten werken. Voor bedrijven die aangeven te willen stoppen moet er een goede overgangsregeling komen, waarbij een langere gedoogperiode, ook na 2013, mogelijk moet zijn. Verder wil LTO dat er meer mogelijkheden worden erkend om te komen tot emissiebeperking. "De luchtwasser is niet heiligmakend", aldus Ten Have. Tot nu toe is het nog niet gelukt om emissiebeperking via het voer (voerspoor) erkend te krijgen als mogelijkheid. LTO werkt er echter hard aan om dit soort maatregelen erkend te krijgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkenshouder

  In principe is het natuurlijk totaal onnozel dat er een dergelijk plan van aanpak moet komen. Je bent toch ondernemer en je hebt toch een toekomstvisie van je bedrijf? We wisten natuurlijk al een hele tijd dat dit eraan zat te komen. Dat de sector het financieel niet kan trekken is wel duidelijk. Er is structureel te weinig verdiend. Dat is echter geen excuus om niet over de toekomst na te denken. Feit is wel dat deze regelgeving als het zwaard van Damocles boven de sector hangt....

 • no-profile-image

  Hans

  Als ik het goed heb was die verplichting er anders al per 1 januari 2010 geweest! Aandringen van LTO in de Tweede Kamer heeft bereikt dat er uitstel is tot 2013. Dus anders was 90% direct na de oliebollen al de sigaar geweest en bestaande stallen illegaal!

 • no-profile-image

  nie

  De kont tigge de krib!Als we allemol niks doen en anders stoppe mi boere en zo de voedselvoorziening stopt lulle ze wel anders!

 • no-profile-image

  happy

  Maw LTO is weer eens met de idiote maatregelen vanuit de overheid en gaat zelf deze plannen verdedigen. Ja wat wil je ook, ze hebben de varkenshouderij weer eens ingezet als wisselgeld voor de melkveehouders. Ik begrijp varkenshouders die nog lid zijn van deze club echt niet meer....

Of registreer je om te kunnen reageren.