Varkenshouderij

Achtergrond 400 x bekeken 3 reacties

Alarm! Varkensgriep!

Hier in Noorwegen zijn 37 varkensbedrijven besmet met de griep die eerst varkensgriep genoemd werd. 15 mensen zijn overleden. De overheid is een grootscheepse vaccinatiecampagne gestart.

Op 10 oktober werd een Noors varkensbedrijf positief getest op H1N1, het virus dat overal het ‘Mexicaanse griepvirus’ wordt genoemd. Maar hier gebruikt iedereen de term ‘varkensgriep’, ook alle officiële instanties. Op 13 oktober zijn alle varkens geruimd. Volgens het Nederlandse landbouwministerie is de kans erg klein dat varkens van verschillende bedrijven elkaar via de lucht besmetten. Mattilsynet (de Noorse Voedsel en Veterinaire Autoriteit) zegt dat dit wel kan, zelfs kilometers ver. De afgelopen weken regende het nieuwe besmette bedrijven. Op 5 november stond de teller al op 37 besmette bedrijven.

Boer en varken samen ziek

Wat nu? Het ruimen van varkens blijkt zinloos te zijn en het beleid wordt bijgesteld. De besmette varkens worden niet langer geruimd, wel worden strenge hygiënemaatregelen opgelegd aan de boer. Als hij zich ziek voelt, moet hij voor vervanging zorgen, handschoenen en een mondkapje of masker dragen, de ontsmettingssluis gebruiken en als die er niet is snel zorgen dat die er komt. Ook krijgen varkenshouders voorrang (na alle risicogroepen) in de grootscheepse vaccinatiecampagne die de overheid is gestart (bekijk filmpje).

Landelijke vaccinatiecampagne

Er zijn al 15 mensen aan de varkensgriep overleden. Tot nu toe weet men niet waarom dit sterftecijfer veel hoger ligt dan bijvoorbeeld in een meer dichtbevolkt land als Zweden. Dus Noorwegen moet en zal aan de Pandemrix! De aankondiging waarop te lezen was dat iedereen welkom is en dat speciaal alle risicigroepen en jonge mensen opgeroepen worden voor vaccinatie, wierp ik - na er een vluchtige blik op te hebben geworpen - regelrecht in de oudpapierbak.

Dorpsbewoners al gevaccineerd

Onze vrienden die in een dorp 20 minuten verderop wonen, geven allebei les op de plaatselijke school. Ze gingen net als vele anderen de vaccinatie halen. Zij wilde niet en noemde haar bezwaar tegenover haar collega’s. Dat werd afgedaan met de reactie: je bent het verplicht aan alle kinderen, je kunt er niet onderuit! Uiteindelijk ging ze overstag en haalde de prik. De vaccinaties zijn in ons dorp gegeven. Met het advies om na de prik even rustig aan te doen en geen auto te rijden, kwamen onze vrienden langs voor een bak koffie. Zodoende hoorde ik dat het hele dorp gevaccineerd is en dat dit in heel Noorwegen gebeurt.

Zwitserse instantie zegt ‘nee’

Zijn de Noren niet te snel met hun massale vaccinatiebeleid? Wanneer je de kranten doorbladert, op zoek naar meer informatie, word je helemaal naar! Op 30 oktober staat in Dagbladet het volgende: ‘Swissmedic zegt nee tegen Pandemrix bij jonge mensen onder de 18 jaar, mensen boven de 60 jaar en zwangere vrouwen. Er is geen documentatie wat zwangere vrouwen betreft en heel erg weinig wat kinderen betreft.’
De Noorse volksgezondheidsdienst betreurt deze uitspraak en wijst naar buurland Zweden, waar al 1,4 miljoen mensen zijn ingeënt. Het vaccin is goedgekeurd door de EMEA (European Medicines Agency).

WHO zegt ‘ja’

De volgende dag staat in dezelfde krant het volgende: ’Vaccinatie-expert van de World Health Organization (WHO) Marie-Paule Kieny verzekert dat het nieuwe vaccin niet gevaarlijk is. Er zijn wereldwijd al 5.712 doden gevallen en vooral zwangere vrouwen worden opgeroepen zich wel te laten vaccineren omdat zij bijzonder kwetsbaar zijn. „Het ziet ernaar uit dat het H1N1-vaccin even veilig is als de vaccins gebruikt bij de gewone seizoensgriep”, zegt ze.
Lezers van het artikel vallen over ‘Het ziet ernaar uit dat…’ en er worden veel reactie’s geplaatst, zoals een lijst met bijwerkingen van het genoemde geneesmiddel. Andere (ergere) bijwerkingen dan die in de bijsluiter staan vermeld. Ook plaatste iemand dit schokkende filmpje.

Nederlanders in Noorwegen

Moeilijk voor al die mensen die twijfelen en niet weten wat ze moeten doen. In het bijzonder voor de Nederlanders die in Noorwegen wonen n nog met één been in het vaderland staan waar uitspraak over het vaccineren van kinderen nog moet komen. Met het andere been staan ze in het moederland, waar de kinderen al wél gevaccineerd worden. Een ieder moet voor zichzelf (en zijn gezin) beslissen wat het juiste is. Dat is echter erg moeilijk in de heksenketel die de Noorse media op dit moment is.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique

  en jij, Vera laat jij je vaccineren?
  Zondag, nog twee dagen, dan leveren we onze varkens af. Ik heb wel een beetje in de knijp gezeten, om net nu even niet ziek te worden en met zieke varkens te zitten.
  Als wij en de varkens toch ziek moeten worden, dan graag in het begin.
  Over taalgebruik in de Noorse media, daar hebben ze het voor het gemak over de varkenspest. Die zijn ook niet helemaal lekker.

 • no-profile-image

  Vera

  Hei Monique, as. di. wordt er in ons dorp weer gevaccineerd, maar ik zit nog erg te dubben. Gevoelsmatig zeg ik 'nee', maar over 14 dg. zit ik in Oslo(Agroteknikk landbouwbeurs) dus verstandelijk is het 'ja'. Is ook het advies, lees ik in de krant. Je varkens: wat een vervelende spanning! Worden ze getest, voordat ze geladen worden, of hoe werkt dat precies? Sterkte!

 • no-profile-image

  Vera

  Monique, ik lees net op de Mattilsynet dat ze de komende 2 weken op alle veredelingsbedrijven (zeugen en/of slachtvarkens) van 20 varkens bloedproeven gaan afnemen. Dit kan op het bedrijf gebeuren, maar ook op de slachterij. Grote kans dus, dat jullie varkens zo. eerst getest worden. En zijn jullie als varkenshouders opgeroepen voor de vaccinatie, of is dit alleen in Nord-Trøndelag gebeurt, waar de haard van de besmetting is? Sterkte hoor!!

Of registreer je om te kunnen reageren.