Varkenshouderij

Achtergrond 15 reacties

Afzet sperma Tempo-eindberen verliest verder aan terrein

De afzet van sperma van Tempo-eindberen van Topigs is in de eerste tien maanden gedaald ten opzichte van vorig jaar.

De afzet van sperma van Tempo-eindberen van Topigs is in de eerste tien maanden gedaald ten opzichte van vorig jaar. Tempo heeft op dit moment een aandeel van 42 procent in de afzet van Topigs, vorig jaar was dat zo'n 51 procent. Dat bleek tijdens een thema-avond van de fokkerijorganisatie.

De Talent- en Top Pie-lijnen hebben nu beide een aandeel van 28 procent. Deze beren hebben sinds de zomer terrein gewonnen. In het eerste halfjaar was de verhouding Tempo-Talent-Top Pie nog 44, 27 en 27. Vooral de Talent-beren lijken aan een inhaalslag bezig. Vorig jaar hadden deze lijnen nog een omzetaandeel van 21 procent, terwijl de Top Pie goed was voor 24 procent.

Toch signaleert Topigs dat het aandeel van Tempo stabiliseert. "De afzet van Tempo-sperma is gedaald, maar lijkt nu weer stabiel te worden. Ik hoor ook weer steeds meer positieve geluiden over de Tempo uit de markt", licht directeur Hans Olijslagers toe.
Topigs zag de afzet van sperma over de eerste tien maanden met

1 procent toenemen. De afzet van gelten steeg met 3 procent. Daarbij winnen de Topigs 30- en Topigs 40-gelten volgens Olijslagers aan terrein, hoewel de Topigs 20-lijn nog altijd het populairst is.

Topigs signaleert verder een toename van de eigen aanfok. De afzet van zeugenlijnsperma steeg met 3 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peeters

  De beste deense duroc beren met de hoogste indexen liggen bij klasse ki,en het zaad wat hiervan uitgeleverd wordt is super zaad en men haalt hiermee een zeer hoog aantal levend geboren biggen.Bij preferent ki wordt slecht sperma uitgeleverd(waterdun) en zijn het duitse duroc-en met pietrain bloed en canadese duroc erin,waardoor men zwakke gladde biggen krijgt.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  Laat iedereen maar snel overschakelen op een andere eindbeer. Alleen de beste tempo beren blijven dan over. Door het ruimen van het ondereind in de tempo selectie zal de gemiddelde index stijgen wat al leiden tot betere varkens. Dit is in het verleden ook gebeurt met de top york en gebeurt nu hopeleek ook weer bij de tempo's. Maar om nu mee te gaan in de hype van de duroccen zie ik om dezelfde reden dus niet zitten. Om voldoende sperma te leveren wordt elke beer die net aan de eisen voldoet ingezet. De gemiddelde index zal dus zakken. Over twee jaar als de groei gestabiliseerd is zal ik mijn keuze gaan maken. Ik heb gewoon liever biggen van constante kwaliteit dan biggen die door snelle groei van de berenpopulatie erg wisselend presteren. Ik kijk dus nog even de kat uit de boom. Maar mijn keuze zal denk ik richting een D-lijn eindbeer gaan. Dee eindbeer wordt gekruist uit meerdere rassen hierdoor komt er meer genitsche variiteit in de biggen.Het voordeel is vooral te merken aan de slachtbiggen. Dat zijn er aanzienlijk minder. Maar ook de D-lijn groeit me nu te hard. Dus nog even de kat uit de boom kijken tot de hyoe over is.

 • no-profile-image

  pete

  Ik heb een tijd tempo beer gebruikt. Ben nu overgestapt op PIC 380, de biggen die geboren worden voelen voller aan als je ze oppakt. Bij het spenen heb je een veel gelijkmatiger groep. Bij de tempo vleesvarkens kan ik geen duidelijk voerschema vinden om de beste index te halen. En zoals veterinair manager zegt, er zijn andere fokbedrijven die over de hele wereld goed bekend zijn en hele goede resultaten halen.

 • no-profile-image

  accountant

  Toch vreemd dat we PIC en het failliete Seghers (eigenaar Klasse KI) in NL niet meer tegen komen. Hun verhalen waren inderdaad van het hoogste niveau, de praktijkresultaten helaas bitter slecht.

 • no-profile-image

  mester

  Aan veterinair manager: Heb goede ervaringen met P.I.C. mestbiggen. Probleem is dat ze er bijna niet zijn. Kun jij niet hele goede biggen regelen voor mij via een handelaar? Graag contact: 06-36028146

 • no-profile-image

  Stefan Derks

  Er zijn blijkbaar nogal wat mensen, zonder de echte naam te noemen, die menen goed op de hoogte zijn van zaken van anderen. Wellicht is het beter in dit Forum Uw echte naam te vermelden, daar is iedereen beter mee af en wordt geen onrecht gedaan aan betrokkenen.
  Morgen zal ik Robert Bodde van Boerderij.nl verzoeken actie te ondernemen tegen deze manier van uitlatingen doen over andermans zaken.
  Stefan Derks
  Klasse Ki/Rattlerow Seghers

 • no-profile-image

  varkens

  @peters, Tempo zal duidelijk dalen, alleen al doordat Vion de uitbetalingen gaat aanpassen, in het nieuwe systeem zal Tempo alleen nog maar slechter voor de dag komen, daarom moeten er momenteel al vermeerderaars stoppen met het insemineren met de Tempo als eindbeer, De T50 mag eigenlijk helemaal geen Tempo meer gebruiken.
  Maar vergeet een ding niet met de Deense Duroc, het levert nogal een aantal % minder levend geboren / totaal geboren biggen.....en wie gaat dat vergoeden.....? Dus lang niet elke vermeerderaar zit hierop te wachten.....daarnaast heeft Klasse KI nogal eens last van minder goed Sperma....dus dracht% is lager....

 • no-profile-image

  Pietrain

  Klopt, de Tempo is er ooit gekomen om managementfalen te camoufleren en de voerindustrie is blij met deze veelvraat. De problemen rondom de Duroc liggen vooral bij de vermeerderaar; sperma zeer beperkt houdbaar en veel minder levend geboren biggen. Voor VION, die weinig kwaliteitseisen aan vlees stelt (althans er niet voor wil betalen), is het een geschikte beer. In Duitsland hoef je ook met de Duroc niet aan te komen, maar blijft 90% bij de Pietrain.

 • no-profile-image

  Pietrainkweker

  Inderdaad, tempo, Talent,Duroc .
  Het zijn echte veelvraten.
  Voor 1kg vet is tot 7kg voeder nodig.
  Bij ons in belgie 1kg vlees 2.4kg voeder
  En dat deze veel minder zouden groeien zijn fabeltjes van vroeger. dat maakt dat we makkelijk 8 euro/ varken meer over houden(of minder verlies )En pietrainsperma bewaart zeer goed
  Maar ik hoop dat het nog lang duurt eer men het beste ras ter wereld ontdekt.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Bij Preferent zul je bedoelen met minder sperma ben gelukkig naar klasse ki geggaan problemen over

 • no-profile-image

  Zwaar benadeeld

  Maximus, Extremus, Optimus, Klasse KI verzint wel wat namen, waar de varkenshouder vrolijk van moet worden. Jammer dat het veel opgeklopte peptalk is zonder inhoud.

 • no-profile-image

  pietrain

  Klasse ki veel bla bla.
  Ik ken zelfs een fokbedrijf van beren waar ze zelfs jonge beertjes sperma afnemen en dit dan verkopen voor ...
  Sanitair? Regelgeving? SPF?

 • no-profile-image

  Peters

  De afzet van tempo zal alleen maar minder worden als er steeds meer goede resultaten van de deense duroc van klasse ki bekend worden,voederconversie is 0,3 lager als de tempo en 1,5% meer vlees en 30 gram groei meer! De talent biggen zijn bij de geboorte te traag en minder vitaal als een deense duroc.De denen zullen 20% marktaandeel over gaan nemen van de topigs lijnen!

 • no-profile-image

  veterinair manager

  Beste accountant met teveel cijfers; even wat info, zodat je weer up to date bent en niet in het luchtledige hoeft te blèren. In NL is van alle SPF zeugen 63% een PIC zeug. Bij onlangs bevolkte grote bedrijven is dat zelfs hoger. Binnen gesloten integraties wereldwijd is het alleen ACMC, PIC, Danbred en JSR wat de klok slaat ... daar wordt Topigs niet eens serieus genomen. Waarom in NL dan wel Topigs? Omdat 80% van de varkenshouders liever zeuren dan rekenen en doen wat iedereen om hem heen zegt en wat de studieclub doet en wat in de boerderij staat. Hetzelfde voorbeeld speelt bij het meerwekensysteem. Belgie lult niet, maar doet gewoon; meer dan 60% van de professionele bedrijven draait daar in een meerwekensysteem. Wakker worden en aanpakken of bij een baas gaan werken ... maar niet zeuren als je met je gebras geen geld verdiend. Succes!

 • no-profile-image

  veterinair manager

  Als jullie dan écht economisch willen gaan werken in varkensland, dan moet je toch echt bij een PIC product zijn. Dat is namelijk wereldwijd de enige fokkerijorganisatie die al langer dan 20 jaar binnen hun fokprogramma gebruikt maakt van gegevens omtrent individuele voeropname en individuele voerconversie.
  Zij doen het, anderen (vooral Topigs) praten vooral over 'het erin gaan investeren' en publiceren telkens met veel bombarie als ze weer ergens 20 moderne voerbakken hebben geplaatst. Ik blijf bij de 408/426, liefst op een Cambourough (of andere vleesrijke zeug). Je mag dan verwachten: 825-850 g groei, 62-64 mm spier bij 14-16 mm spek en 2,65-2,75 vc. Je moet bij een dergelijk dier wél open staan om zelf verantwoordelijkheid te nemen van je productie, dus van het resultaat van je management. Economisch en ondernemend varkens houden is het meest rendabele product maken en je management daarop aanpassen ... niet andersom. Succes!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.