Varkenshouderij

Achtergrond 506 x bekeken 11 reacties

Vleuten varkens min 2 cent

De beurscommissie in Vleuten verlaagt haar verwachtingprijzen voor vleesvarkens voor volgende week met 2 cent per kilo. Geslachte varkens noteren daarmee € 1,31 tot € 1,33 per kilo en levende varkens € 1,04 tot € 1,06 per kilo. Varkensvlees gaat moeizaam prijshoudend van de hand. Vooral varkenshammen en -middels brengen wat minder op. Bovendien is het varkensaanbod groot. De Vleutense varkensprijzen dalen iets minder hard dan de Duitse varkernsprijzen. Die zakken volgende week met 3 cent naar € 1,39 per kilo. Vorige week vrijdag hielden de Duitse slachterijen hun varkensprijzen onveranderd, terwijl de Vleutense prijzen met 1 tot 2 cent per kilo daalde.
De Vleutense verwachtingsprijs voor biggen daalt met 1 euro naar 20 euro per stuk. Die daling is een gevolg van de lagere varkensprijzen. Veel vleesvarkenshouders vinden biggen veel te duur ten opzichte van de opbrengst van vleesvarkens. Zij willen maximaal 20 euro per stuk betalen voor een big geleverd in hun hokken. Vermeerderaars willen hun dieren niet leveren voor die prijzen, omdat zij dan zware verliezen lijden. Komende weken wordt duidelijk hoe de onderhandelingen tussen vleesvarkenshouders en vermeerderaars over de biggenprijzen gaan lopen. Alleen een stijgende varkensprijs kan de biggenprijzen ondersteunen. Dat zit er voorlopig nog niet in.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jonge

  "mesters willen maximaal 20 euro per stuk betalen voor een big geleverd in hun hokken" mocht dat zo zijn, dan is dat toch te idioot voor woorden..... goed ik snap dat mesters ook niks verdienen momenteel.....maar zoiets kan toch ook niet...
  ik zou zeggen...laat die grote vermeerderaars eerst maar eens zakken met de toeslagen en kom tot een fatsoenlijke landelijke prijs voor de biggen met hooguit een kleine plus voor koppeltoeslagen.....want het is toch de kwaliteit die bepaald wat de mester bepaald.....en de kleinere vermeerderaars hebben echt geen slechtere kwaliteit dan de grotere, misschien zelfs nog wel beter!

 • no-profile-image

  de varkenscyclus

  Er zullen door deze ontwikkeling weer veel vermeerderaars stoppen. Dat kan mijn buurman zijn, maar evengoed ikzelf. De varkenscyclus doet altijd weer zijn werk. De economische crisis heeft er helaas voor gezorgd dat de hoge piek in biggenprijzen nu wel heel erg kort geweest is met amper een half jaar. Voor velen komt het dal nu veel te vroeg. Iedereen sterkte en klagen helpt helaas niet.

 • no-profile-image

  Gerard De Boer

  Economische crisis.
  Zoek toch niet altijd de een of de andere stok in het hok !!
  De economische crisis is begonnen in september 2008 de vrije val van de varkens in begin 2007 .
  Nu dat we cijfers zien van verandering in aankoop voeding zijn we pas goed vertrokken want de discounters supers ... zullen wel ergens hun beurscijfers gunstig moeten mee stemmen .

 • no-profile-image

  vleesvarkenshouder

  Het jaar 2009 is een drama voor de vleesvarkens, maar 2007 en 2008 is er leuk aan verdiend. Waar je die vrije val vanaf begin 2007 weghaalt ? Wellicht een toverstok in het hok.

 • no-profile-image

  Gerard De Boer

  Nou de waarheid even naief verdraaid dromen heeft moed in de mond droom lekker verder!
  En slaap vooral lekker zacht want volgende week gaat er terug een beetje af richting 0.5 euro levend zomer 2010!

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Aan jonge ondernemer: Je bent nog erg naïef, was ik ook toen ik nog net boer was. Prijs wordt helaas bepaald door de grote van de vermeerderaar,hier heb ik ook altijd tegen gevochten. Inmiddels na 25 jaar weet ik beter. Recent nog 500 pigs gehad van een fokker met ongeveer 800 zeugen. N.V.V +4 op hok,moesten top zijn, in werkelijkheid matig spul. Uitval gaat naar ongeveer3% je pikt de slechte biggen er zo uit die het niet gaan halen, blijft frustrerend. Rommel wordt dus gewoon meegegeven.

 • no-profile-image

  jonge

  @weet het beter, ik heb gelukkig vaste mesters, maar ook die komen eens in de zoveel tijd kijken wat zich hier allemaal afspeeld en ik overigens ook bij hun.
  Maar je hoeft van de grote jongens ook echt niet alles te pikken, want ik ken er ook wat die de biggen gewoon oplappen dmv een lopend infuus, maar ik kan je vertellen dat die biggen het echt nooit zullen halen hoor. En gelukkig hoef ik met zulke ook nooit bij mijn mesters aan te komen, want dan weet ik zeker dat ik niet meer hoef te leveren, maar ben nu wel wekelijks verzekerd van afzet zonder constant met een handelaar hoeven te zeiken, kan mijn tijd namelijk wel beter besteden.

 • no-profile-image

  duitserke

  jonge ondernemer wordt eerst maar eens oud en doe ervaring op dan praat je nog anders je hebt nog te weinig meegemaakt

 • no-profile-image

  uit de babyluiers

  Beste jonge ondernemer, trek je niets aan van de oude vandagen, die alleen nog kunnen klagen. Ga echter ook niet zitten afzeiken op (grotere) ondernemers, je schiet er niks mee op. Uiteindelijk moet iedereen uitgaan van eigen kracht, als die groot genoeg is dan blijf je makkelijk overeind in de varkenshouderij. Per saldo is die niet zo beroerd.

 • no-profile-image

  john

  kleinere ondernemers kunnen ook een prima biggenprijs beuren. Wisten jullie dat ondernemers tot 200 zeugen meer beuren (gemideld gezeien) dan ondernemers van 200 tot 300 zeugen? puur en alleen omdat er vaker een meerweekssysteem toegepast wordt? Grote koppels maken is niet moeilijk maar een kwestie van doen. En met deze koppels winnen wij de europese markt. Geen gekke fratsen van exportplaatsen maar eerlijke koppels biggen een op een geleverd.

 • no-profile-image

  mester

  Klopt helemaal, maak je niet druk er wordt goed verdiend in de varkens. Voor kleintjes blijft altijd plaats.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.