Varkenshouderij

Achtergrond 201 x bekeken 4 reacties

Varkenshouderij verliest strijd om grond

De kans is groot dat de melkveehouderij vanaf 2015, als de melkquotering is afgeschaft, de competitie om beschikbare grond voor de afzet van mest zal winnen van de varkenshouderij.

Dat schrijft de Rabobank in het rapport ’De toekomst van de Nederlandse varkenshouderij’. Het rapport wordt morgen bij de opening van de Landbouwbeurs in Den Bosch gepresenteerd.

De Nederlandse veehouderijsector zal volgens het Rabo-rapport in 2015 een alternatieve bestemming moeten zoeken voor ongeveer 14 miljoen kilo fosfaat en 26 miljoen kilo stikstof uit dierlijke mest. Als in 2015 de melkquotering vervalt zal de melkproductie en de melkveestapel toenemen. De melkveehouderij heeft dan meer grond nodig om de extra mineralen af te zetten.

Dat gaat vrijwel zeker ten koste van de afzetmogelijkheden van mest door de varkenshouderij. ”De markt zal optreden als scheidsrechter”, aldus de Rabobank. De schrijvers van het rapport voorzien echter dat alle veehouders, ook melkveehouders, tegen hogere mestafzetkosten aan zullen lopen als de veehouderijsectoren er niet in slagen een collectieve aanpak van de grond te krijgen.

De Rabobank is ervan overtuigd dat aan het eind van de mestketen een grootschalige aanpak noodzakelijk is. ”Alleen als grootschalige verwerking ’los van de grond’ binnen haalbare economische kaders haalbaar is, kan de varkenshouderij een zeker perspectief voor de toekomst veiligstellen”, aldus het rapport.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder zuiden

  beste mensen

  ook weer een voorbeeld dat subsidie en quotering ook voor de intensive sector voordelen heeft.
  een ding is zeker met varkens mest kan een akkerbouwer met dit mestbeleid niet blijven telen zeker niet op de zand grond.
  humes blijven we nodig in de toekomst.
  je ziet nu al steeds grotere behoefte na stromest en rundveedrijfmest zal op de 2 e plek komen staan.
  ik vrees dan het ergste voor de varkens mest.al betaal je nog zoveel als er niks groeit is het altijd te duur.
  er zijn zelfs al onderzoeken met vaste rundermest een opbrengst stijging van zelfs 40 % tenopzichte van varkensdrijfmest.

  gr veehouder zuiden

 • no-profile-image

  reken zelf wel en

  de rabobank gaat zich steeds meer gedragen als de sns bank en fortus bank grote beloftes en gekke bokkensprongen maken dit zouden best wel eens de laast stuiptrekkingen van een instorten luchtkasteel kunnen zijn hoe lang duurt het nog voor de bank run begint

 • no-profile-image

  .

  Als die concurentie komt verliest denk ik de melkveehouderij het. Als een koe 25 m3 mest produceert dan kost dat 500 euro per koe per jaar als je hem afzet voor 20 euro. Dat kun je nooit verdienen met melken.

 • no-profile-image

  Econoom

  Zo zie je maar weer grond is een betere belegging dan goud wat op een na de beste belegging is.

Of registreer je om te kunnen reageren.