Varkenshouderij

Achtergrond

SESVanderHave rooit proefvelden

Willem Buys van zaadfirma SESVanderHave rooit proefvelden met suikerbieten in Dronten.

Op het proefveld staan maar liefst 3.500 rassen en kruisingen. Alleen de rassen die hoger scoren dan de toprassen van dit moment gaan door naar de volgende ronde. Uiteindelijk haalt slechts een fractie de eindstreep: de rassenlijst voor suikerbieten. Het duurt een maand voordat alle proefvelden zijn gerooid. Foto Marianne Vogelaar

Loonbedrijf Joep van Haeren en loonbedrijf Masselink zijn in de Achterhoekse plaats Nieuw-Dijk bezig met het oogsten van korrelmaïs van varkenshouder Martin Thus uit het nabij gelegen Wehl. "De beste oogst ooit", aldus de Achterhoekse varkenshouder. Normaal is de opbrengst zo’n 14 ton per hectare, nu 16 ton. Thus voert de korrelmais aan zijn 4.000 mestvarkens. Foto Theo Kock

Medewerkers van taxatiebedrijf Overheul bekijken engerlingenschade op een grasperceel in Dalfsen. Met het taxatierapport kan een veehouder naar Dienst Regelingen om toestemming te vragen zijn grasland te scheuren. Melkveehouders met percelen op zand of löss die last hebben van veel engerlingenschade, mogen dit jaar bij uitzondering hun grasland alsnog scheuren. Foto Ruud Ploeg

De kostprijs van een biologisch varken stijgt fors door de hogere voerkosten. Foto ANP

Loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen oogst schorseneren bij een akkerbouwer in Lelystad. Het loonbedrijf oogst telkens kleine oppervlakten, zegt directeur Foort Sandee. "Meestal zit daar zo’n twee weken tussen. De telers maken de schorseneren na de oogst direct klaar voor de biologische versmarkt", zegt Sandee. "De oogst kan doorgaan tot in maart. Ook na een stevige vorstperiode kun je gewoon verder rooien. Het is specifiek gewas dat het beste groeit op zandgrond. Het rooien gaat goed, ondanks dat het lang droog is geweest." Foto Axipress

Aardbeiteler Gerrit Bronsink plukt Elsanta-aardbeien in zijn kas in Oene. De familie Bronsink teelt in twee kassen op vijfduizend meter, maar sluit nu eerst de stellingteelt af. De kasteelt heeft de familie dit jaar bekort. De familie wil de voorjaarsteelt mogelijk wel vervroegen door extra te stoken. In januari zet Bronsink ook in de tweede kas de planten op voor de voorjaarsteelt. De stellingteelt is goed verlopen voor de familie. Foto Jeanette Zinger

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.