Varkenshouderij

Achtergrond 286 x bekeken 42 reacties

Notering vleesvarkens opnieuw onderuit

Nadat in week 42 de varkensprijzen op de Duitse markt door de slachterijen naar beneden zijn bijgesteld, zijn de prijzen ook afgelopen week weer verder onderuit gegaan met 2 tot 5 cent.
In de afgelopen periode hebben de aanvoer van vleesvarkens op de Nederlandse en Duitse markt elkaar redelijk in evenwicht gehouden. In Duitsland zijn lichte tekorten op de markt en in Nederland is voldoende aanvoer van slachtrijpe varkens. Beide noteringen hebben elkaar redelijk in stand gehouden. De laatste 8 weken zijn de europese noteringen flink onderuit gegaan, tussen 8 cent in Ierland en wel 27 cent in Spanje.
De afzet van producten in de vleesindustrie verloopt moeizaam, doordat de consument minder varkensvlees koopt. Consumenten richten zich meer op de goedkopere vleessoorten zoals kip. Enerzijds kan door de verlaging van de varkensprijzen de vleeshandel efficienter draaien, maar anderszijds speelt de waardeverbetering van de euro ten opzichte van de dollar weer een negatieve rol, waardoor vooral de importkip in prijs daalt.
Deze matige afzet in de vleeshandel heeft een gevolg op de afzet van de slachterijen en daardoor op de notering van de vleesvarkens.
Daar komt nog eens bij dat de afzet van vleesvarkens naar Oost-Europese landen steeds moeizamer verloopt. Het geld is daar op, ook vanwege de financiële recessie en het is moeilijk om betalingsgaranties te krijgen. De vraag is ook minder omdat de consumptie van varkensvlees op een lager niveau ligt.
Voor de komende week wordt wederom een rustige, maar krappere markt verwacht. Het aanbod is voldoende groot, waardoor de noteringen wellicht toch iets verder zullen dalen.
Voor de langere termijn wordt in een somber scenario voor het eind van het jaar geen opleving van de markt verwacht. Dat zal wellicht pas gaan gebeuren in het voorjaar van 2010.

Prognose:

Vleesvarkens lager.

Dick Duindam

Laatste reacties

 • no-profile-image

  voske

  In mijn ogen heeft een verdere verlaging van de varkensprijs weinig zin, omdat dit allen ten goede komt aan de supermarkten, zodat deze nog meer winst kunnen maken. Ziet dan niemand in dat dit voor de varkenshouders niet vol te houden is. zowel financieel als mentaal is dit niet te bevatten na de berichten die deze week op deze site hebben gestaan over een consument die meer betaald voor zijn vlees, het aantal slachtingen dat terugloopt, terwijl er veel meer varkens de grens over zijn gegaan. Kan mij iemand dit verklaren?

 • no-profile-image

  vraag

  Wel Voske, het is en blijft simpel: het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Je kunt niet "oneindig" blijven produceren en andere partijen dwingen tot afzet tegen een voor jou acceptabele prijs. Je bent toch niet verplicht jou produkt(en) voor deze prijzen te leveren? De boeren moeten een systeem bedenken waarin zij het aanbod kunnen sturen. Ik geef toe dat dit met levende dieren niet mee zal vallen. Het is echter de enige oplossing.

 • no-profile-image

  john

  aanbod beperken is simpel: nu lichter gaan leveren en alvast de varkens voor volgende week slachten... als de varkens 5 kg lichter geslacht worden is dat een beperking van 5% aan vleesaanbod.. nog een week hard werken in de slachterij en ons vlees aanbos daalt nog eens met 5% door twee weken flink te slachten en hebben we in notime een beperking van 10% gerealiseerd. De vrij gekomen plaatsen in de stal hoeven niet meteen volgelegd te worden met biggen twee weken wachten met opleggen zal een eerlijke verdeling van het verlies geven want de big blijft goedkoop. In een korte tijd zien we allemaal de opbrengstprijs van het vlees toenemen en zijn we weer happy.. uiteindelijk kan er dan ook weer meer betaald worden voor de biggen... trekt de markt weer aan? dan laten we de varkens weer zwaarder worden. Op deze manier beschermen we onze markt want niemand zal een importstroom op gang brengen als hij weet dat de productie van vlees in twee weken tijd 10% toe kan nemen.

 • no-profile-image

  werknemer of

  John, wat jij wilt werkt alleen in een communistisch systeem of binnen een amerikaanse integratie, waar alles van bovenaf geregeld wordt. De boer die alleen als arbeider wil werken, voelt zich hier goed bij. In Nederland zijn die mogelijkheden er ook sinds het ontstaan van ondermeer Family Farmers.

 • no-profile-image

  john

  de canadese koeienboeren doen ook niets anders. zij zorgen ervoor dat er niets teveel geproduceerd wordt en dat er ook geen import stroom op gang komt. Dit kan alleen door voldoende capaciteit te hebben om snel op te schalen als de vraag toeneemt. Wie bepaalt er in canada hoeveel er geproduceerd wordt? De boeren zelf toch. Ook in met de varkensvleesproductie in Nederland / Europa zijn er voldoende manieren om vraag en aanbod snel in balans te brengen. en willen we ondernemer blijven?? dan zullen we snel met de koppen bij elkaar moeten gaan zitten anders hebben we over tien jaar alleen nog maar clubs als familyfarmers die de markt bepalen. En geloof mij. met deze prijzen is er veel animo voor family farmers. Met een goede opbrengstprijs is toch ook weer om door goed te ondernemen de kostprijs te laten zakken en meer winst te pakken? Nu moeten we de kostprijs laten zakken om te overleven ik weet het niet, maar die eerste situatie lijkt me toch fijner werken.

 • no-profile-image

  BOER ZOEKT TOUW..

  WAAR ZIJN WE NAUW EIGENLIJK HELEMAAL MEE BEZIG.. VOEDSEL LIJKT VANDAAG DE DAG WEL OP VERGIF.. HOE GAAN WE DIT VERANDEREN??? IK ZIE MAAR EEN OPLOSSING EN DAT MEEN IK AKTIE AKTIE EN NOG EENS AKTIE KIJK NU NAAR DE MELKVEEHOUDERS BEETJE MELK WEG LATEN LOPEN KEER NAAR DEN HAAG EFFE LANGS BRUSSEL EN PATS BOEM UIT HET NIETS SCHIET DE MELKPRIJS OMHOOG HOE KAN DAT???? OMDAT ZE BANG WORDEN. DE GROOTE HEREN HET WORDT ZE TE HEET ONDER DE VOETJES.. DUS WAAROM KAN DAT NIET IN DE VARKENSHOUDERIJ HET MOET AFGELOPEN ZIJN MET DIE DUMP PRIJZEN KOM NAUW TOCH WAAR IS DIE BOEREN MENTALITEID GEBLEVEN WE LATEN HET ALLEMAAL GEBEUREN OF HET NORMAAL IS JEZUS MINA IK ZEG HOE SPIJTIG HET OOK IS VOOR DE MENSEN DIE ER NIETS MEE TE MAKEN HEBBEN SNELWEGEN BLOKKEREN EN ZO MAAR DE AANDACHT VRAGEN NIET DE VRIENDELIJKSTE OPLOSSING MAAR WEL DE SNELSTWERKENDE LET MAAR OP.. IK VOORSPEL NA DE AKTIE BINNEN 3 WKN EEN VERHOGING DUS MIJN VRAAG AAN ALLE DIE ZICH ACHTER DIT IDEE SCHAREN REAGEER HIEROP.. DE VAKBONDEN DOEN NIETS HELEMAAL NIETS WAAROM OMDAT ZE BANG ZIJN VOOR DER EIGEN LOONTJE.. DUS KOM OP EN WE GAAN ERVOOR WAT HEBBEN WE TENSLOTTE TE VERLIEZEN ??? MAAK EEN DISCUSSIE LOS EN VECHT VOOR GERECHTIGHEID.. VRIENDELIJKE GROET EEN TROTSE BOER DIE NOG LANG BOER WIL BLIJVEN..

 • no-profile-image

  jan

  Tonnies en Vion Nord -2 =1.30
  Vereinigungspreis -5 =1.30
  23-10-2009

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Roep ik al zo lang, iedere boer moet zich realiseren dat de laatste 10 biggen of vleesvarkens de hele vracht van zeg maar 120 varkens verpest. Sorry, maar we helpen mekaar naar de klote. Triest. Geen overeenstemming komt vooral omdat de meeste varkens boeren zwaar arrogant zijn. Bijna niemand durft de werkelijke financiële situatie weer te geven, terwijl de meeste nog geen nagels hebben om hun kont te krabben. Een voorbeeld stond van de week weer in de boerderij, ene Voesten uit Drente, wat een wijs gelul, meneer wil ongeveer 7-8 miljoen investeren, hij weet alleen nog niet wie hij het moet gunnen, de Rabo of de ABN. Ik weet zeker dat ze bij deze banken nog steeds niet uitgelachen zijn. Wat een eikel.

 • no-profile-image

  mester

  Inderdaad ja, ik zie het nut van zo'n verhaal ook niet. Is dat om onrust te zaaien onder de boeren of om te laten zien wat er allemaal nog kan? Ik begrijp dit niet. Wie wel? Meneer heeft economie gestudeerd dus hij zal wel goed kunnen rekenen. verder zeg ik altijd maar, bescheidenheid siert de mens. Zo'n iemand zou het niet moeten willen om in deze crisistijd met zo'n arrogant verhaal in de publiciteit te komen.

 • no-profile-image

  inwoner

  Ja, boer zoekt touw; het gaat nog druk worden bij die blokkades van de snelwegen. Want ook transporteurs/drukkerijen/bouwgerelateerde bedrijven zitten zwaar in de problemen, en verdienen niets.
  Wat denken sommige boeren wat zij 'meer' zijn dan elke andere willekeurige ondernemer. Als je er geen brood meer inziet moet je stoppen of een neventak beginnen.

 • no-profile-image

  fokker

  Even terug komen op dat verhaal uit Drente. Boer is met niets begonnen, globaal, dus nu al een hypotheek van 1-2 miljoen + 7-8 miljoen, maakt ongeveer 10 miljoen. Droom ik nu of ben ik hier degene die gek is. Volgens mij ben je dan gewoon werknemer van de bank, Rabo of ABN. Deze keuze loopt nog.

 • no-profile-image

  schoppen en schelden

  Overal ter wereld wordt in de varkenshouderij flink ondernomen. Waar sommigen 1000 zeugen al veel vinden, worden op veel plekken ter wereld projecten van een veelvoud gerealiseerd. Opa kon zich redden met 50 zeugen, helaas tijden veranderen en Ot en Sien zijn dood. Wanneer je niet meer verder komt dan schoppen tegen deze ondernemers, kun je beter uitstappen. Voor elke categorie mensen kun je wel een scheldwoord verzinnen, bankslaaf, loonslaaf, kerkslaaf, moederslaaf of voerslaaf. Je wordt er zelf niet gelukkiger door.

 • no-profile-image

  simpel

  Hallo
  Voor mij is het vrij simpel ! Als iedereen met 5% zeugen verminderd dan is het op een jaartje opgelost ! Deze maatregel zou dan wel Europees moeten doorgevoerd worden ! Maar hoe kan je dat in de praktijk doorvoeren ? Vandaag de dag kan je geen 2 varkensboeren aan dezelfde koord doen trekken, laat staan dat dat lukt met duizenden want de boeren zijn immers "concurrenten" van elkaar die mekander geen kado zullen geven ! Tis misschien simpel uitgelegd maar der zal wel nen beetje waarheid inzitten !

 • no-profile-image

  jan

  Als de Euro 5 cent sterker wordt tegenover andere valuta gaan de varkensprijzen zakken. 1 euro is al bijna 1 pond en 1 euro is al 1.50 dollar. Idem dito de oost-europese valuta. Zolang deze valuta-verhouding zo blijft kun je het helemaal vergeten om een kostprijsdekkende prijs voor onze varkens te krijgen.

 • no-profile-image

  Brabander

  Dick Duindam schrijft dat er minder varkensvlees gegeten word. Maar op de site van Meat&Meal (http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/7547/vleesconsumptie-stijgt-weer-in-nederland.html) staat toch een ander bericht. Kijk maar de cijfers. (https://www.mijnpve.nl/wdocs/dbedrijfsnet/up1/ZukmnjdIiB_hh_aankopen_vavle_week_36.pdf). mvg Brabander

 • no-profile-image

  john

  die hoge euro betekent dat we ook voor een lagere prijs grondstoffen in kunnen kopen.. de kostprijs van een varken bestaatnog steeds voor 55 % uit voer. Maar helaas daar steekt de EU weer een stokje voor door de markt voor granen te beschermen. Daarom verdienen wij als varkensboeren ook compensatie. Hoe kunnen wij als sector voor de wereldmarkt produceren als onze grondstofprijzen kunstmatig hoog gehouden worden???. In amerika ligt de kostprijs van vlees rond de euro.. dit wordt voor elkaar gekregen door de zeer lage voerkosten...

 • no-profile-image

  weet het beter

  Vroeger, nog niet zo lang geleden, was het een schande wanneer je een (hoge) hypotheek had. Tegenwoordig vliegen de miljoenen je om de oren. Het lijkt wel een wedstrijd. Het is niet voor niets dat het financiële systeem totaal ingestort is. Komt ook door de invoering van de Euro. Zie de Telegraaf van vandaag, columm van Smalhout. Salaris gehalveerd en de prijzen verdubbeld.

 • no-profile-image

  jan

  Ja John inderdaad, we moeten varkens produceren tegen op wereldhandel-prijzen en onze inkoop (voeders) worden beperkingen opgelegt. Echter ik ben een trotse varkenshouder en zit helemaal niet te wachten op bijstand-steun dit laat ik over aan de melkveesector. Ik denk dat wij als varkenshouder ons beter sterk kunnen maken voor een eerlijke grondstoffen-markt (met name soja en granen) nu hebben we de nadelen van de sterke euro maar dan hebben we ook de voordelen van de sterke euro.

 • no-profile-image

  Arnold

  Reactie op John. Jullie produceren niet voor wereldmarkt prijs. De EU heeft een invoerheffing van 54 Euro cent per kg geslacht. Wij krijgen hier in Canada al ruim 4 maanden een prijs van rond de dollar. Dit is 40 tot 50 cent te weinig. Er zijn veel varkenshouders met grote financiele problemen. Jullie ook succes.

 • no-profile-image

  ..

  Roep ik al zo lang, iedere boer moet zich realiseren dat de laatste 10 biggen of vleesvarkens de hele vracht van zeg maar 120 varkens verpest. Sorry, maar we helpen mekaar naar de klote. Triest. Geen overeenstemming komt vooral omdat de meeste varkens boeren zwaar arrogant zijn. Bijna niemand durft de werkelijke financiële situatie weer te geven, terwijl de meeste nog geen nagels hebben om hun kont te krabben. Een voorbeeld stond van de week weer in de boerderij, ene Voesten uit Drente, wat een wijs gelul, meneer wil ongeveer 7-8 miljoen investeren, hij weet alleen nog niet wie hij het moet gunnen, de Rabo of de ABN. Ik weet zeker dat ze bij deze banken nog steeds niet uitgelachen zijn. Wat een eikel.


  Droom ik nu of ben ik hier degene die gek is. Volgens mij ben je dan gewoon werknemer van de bank, Rabo of ABN. Deze keuze loopt nog.

  Geplaatst door fokker, Ede  Kijk daar kan ik mij in vinden. Die mensen hebben NIKS zelf (opgebouwd). Ze werken om de rente te kunnen betalen, hun hele leven lang, nou wees er trots op zou ik zeggen. En ik denk dat er meer varkenshouders die in dezelfde positie zitten. Gevallen die in 2 of 3 jaar van 180 naar 1000+ zeugen gaan met de bodemprijzen van de laatste paar jaar. Dat kan gewoon niet als je niet zelf geld ergens anders vandaan hebt gehaald (weggekocht door gemeente, grond verkocht, melk verkocht) En weet je wat het bruutste ervan is.......dat de gewone gezinsbedrijven, die nog wel met HART en ZIEL achter de dieren en het bedrijf staan er de dupe van worden. Tuurlijk kun je er niets aan doen, het is de keiharde werkelijkheid maar ik vind het ook een vorm van pure, 100% arrogantie, want ze doen wel of ze lekker groot zijn. Jammer hoor zulke mensjes die in hun eigen grote waanwereld leven.

 • no-profile-image

  fijne

  Onderstaande noemt anderen zwaar arrogant. Zelf komt hij over als een ziekelijk jalours ventje, die lekker anoniem collega's wel met naam en toenaam noemt. Hij komt niet verder dan een beetje knippen en plakken, schijnargumenten en het hanteren van verschillende namen.

 • no-profile-image

  ..

  1: ik noem niemand met naam en toenaam 2: ik heb zelf geen eens varkens 3: ik ben niet jaloers 4: het knippen en plakken was om te verwijzen dat ik het met deze personen eens was.

  Een prettige zondag nog.

 • no-profile-image

  mester

  Klopt, heb zelf weinig schuld waar ik trots op ben. Heb geen megabedrijf. Wel een degelijk varkensbedrijf. Alleen voor de buitenwacht ben je niet geslaagd want die zien alleen de buitenkant en dat is in mijn geval te gewoontjes. Wat de trainer Van Gaal zegt: ben ik nou zo dom of zijn andere nou zo slim? ( of andersom) . Alleen geeft deze crisistijd wel die boeren gelijk die geen tophypotheken hebben genomen en dat geeft mij dan wel weer enige voldoening, oftewel zo slecht heb ik het dan toch niet gedaan. Van deze slechte prijzen lig ik niet wakker want ik heb praktisch geen bankverplichtingen, en dat is op de meeste bedrijven wel anders.

 • no-profile-image

  mester

  Het is bij de burgers precies zo, als daar iemand met een nieuwe auto de straat inrijd dan denkt ook iedereen dat hij geslaagd is terwijl het misschien gewoon een leasebak is van de zaak. Zo zit de wereld in elkaar. Kijk maar naar de beurs: wanneer je bij een stand met van die domme vertegenwoordigers die ook hun tijd uitzitten, dat je 5000 varkens hebt en nog vele nieuwe plannen dan krijg je koffie met gebak en gaan alle deuren voor je open. Zeg je daarentegen dat je maar 500 varkens hebt dan gunnen ze je nog geen blik waardig, en hebben ze het liefste dat je doorloopt. Ikzelf kom daar dus ook nooit meer. Wat een wereld.

 • no-profile-image

  ..

  Daar ben ik het ook helemaal mee eens. En om nog even terug te komen op wat ik reageerde, ik kraak absoluut niet elk groot bedrijf af. Er zijn vast en zeker genoeg grote, gezonde bedrijven die door verantwoorde groei in de loop van de jaren wel wat opgebouwd hebben. Ik doel meer op bedrijven, of personen, die in feite met geld van de bank pronken en de afgelopen paar jaar onbenullig gegroeid zijn maar waarschijlijk zelf niet zo veel te vertellen hebben.

 • no-profile-image

  hoe hou je

  Mester Weerselo, Tubbergen, Almelo, weet het beter, van Plateringen, ......., ga zo door.

 • no-profile-image

  john

  waarom kraken jullie de grote bedrijven zo af?... In deze tijden draait alles om efficientie. 100% benutting van personeel, transport, energie en stal. Hoe dichter je als bedrijf bij deze 100% komt des te lager zijn de 'faalkosten' Op 'grote bedrijven liggen de faalkosten zoveel lager dan op een gemiddeld bedrijf dat zij financieel ruimte hebben om meer te investeren/aflossen en dus meer dieren te houden.

 • no-profile-image

  jonge

  @John, er zit een kern van waarheid in jouw verhaal, maar ook in die van de anderen.
  Het lijkt allemaal even makkelijk, maar ik heb ook voor de grootste agrarische bank op kantoor gezeten, en dan heb je echt heel wat (jammer genoeg in de varkenssector) klanten die naast het eigen bedrijf gewoon van de gemeentelijke bestand leven. En laat dat soms nou net diegene zijn die wel de boerderij en de varkenskrant opfleuren met geweldige verhalen......ja wij lazen die verhalen op kantoor ook wel....maar proffesionals reageren daar niet op, maar dacht destijds wel eens.....tjonge als je jezelf zo 'groot' voorsteld voor je collega's terwijl ze af en toe wel een heel aantal leveranciers hebben die ook soms met smart zitten te wachten op het betalen van de rekeningen.....daar kan ik dus niet tegen...maar dat is voor ieder zijn eigen rekening

 • no-profile-image

  oude

  John is tenminste inhoudelijk en gaat uit van eigen kracht. Het is een vorm van zwakte wanneer je niet verder komt dan veronderstellingen, suggesties en zogenaamde persoonlijke wijsheden.

 • no-profile-image

  jonge

  @oude ondernemer, volgensmij heb je een bril nodig! Lees eens wat ik schrijf.......ik heb de bij de grootste boerenleenbank gezeten....dus mijn verhaal is geen veronderstelling, suggestie of persoonlijke wijsheid.......!
  Wat John betref kloppen sommige veronderstellingen wel......maar weet hij verder de financieringen van zijn collega's? nee dus.... net zoals de meeste anderen in de sector incl. vertegenwoordigers.. dus...

 • no-profile-image

  oude

  Jouw verhaal is geen persoonlijke wijsheid ? Je praat of je de wijsheid zelfs in pacht hebt.

 • no-profile-image

  jonge

  @oude ondernemer, he oudje....wat is 't soms geen nieuwe lening gekregen van mijn oud collega's ? ....dat je zo kriegel en nukkig bent?

 • no-profile-image

  jan

  Ik was nog ff nieuwsgierig of er verstandige opmerkingen waren over de prijsvorming van de varkens. Nou jongens ga zo door! Echt goed bezig!

 • no-profile-image

  john

  ik ken de financieringen van mijn collegas niet maar als je als bedrijf 2000 euro per zeug gefinancierd hebt moet je zorgen dat die faalkosten laag zijn. Als je als bedrijf nu zo zwaar gefinancierd zit en de faalkosten zijn nog zeer hoog (kleine koppels biggen, slecht geisoleerde stal, veel extra arbeid nodig door slechte structuur in het bedrijf, er zijn nog veel meer dingen op te noemen) Dan heeft de ondernemer het zwaar. Als de ondernemer dit beseft heeft is het tijd om samen met de bank en de adviseurs om de tafel te gaan zitten en een goed plan maken om de faalkosten te drukken. Misschien dat er dan extra gifancierd moet worden om het bedrijf rendabel te krijgen. Maar dat zijn dezelfde investeringen die ik zou doen als ik het bedrijf over zou nemen. Wat ik hier wil zeggen is dat veel bedrijven veel rendabeler kunnen gaan draaien door 2300 per zeug te investeren. Dan dat bedrijven elke keer blijven hangen bij die magische 2000 euro grens.

 • no-profile-image

  voorlichter

  De meesten van jullie zullen toch wel een een kostprijsberekening hebben gemaakt
  Dan weet je toch dat financiering maar een vrij kleine rol speelt in kostprijs. Technisch en economisch goed draaien is veel belangrijker, als je dat doet blijf je wel over, ongeacht je financiering. En nou liever geen reacties als(dan kun je meer voer verkopen enz. als jullie kapot gaan heb ik ook geen werk meer, maar ik probeer wel om mijn klanten zo goed mogelijk te laten draaien zodat zo wel kunnen overleven

 • no-profile-image

  1500 euro

  Ik weet niet waarin je voorlichter bent, maar niet in financiën. Een verschil van 500 euro per zeug keer gemiddelde lasten van 12 procent is 60 euro per zeug per jaar. Daar moet je jaar in jaar uit minimaal 3 extra biggen voor draaien en dat valt vanaf een niveau van 27-28 niet mee. Dit jaar draait een beetje boer wel winst, de NVV is ruim 48 euro en blijft bij ongewijzigde prijzen ook boven de 45 euro. De voerkosten zijn laag, als het dan nog niet lukt, dan is er veel meer aan de hand op het bedrijf.

 • no-profile-image

  john

  Die 60 euro hoeft niet een verhoogde productie te komen... een reductie van de energiekosten van 30 euro en 30 euro besparen op gezondheidskosten door een goed ingerichte stal helpen ook mee om de financiering te betalen!

 • no-profile-image

  zuinigheid

  Het verschil van 500 euro zit vaak al in het wel of niet luxe bouwen, degene die tijdens een bouw niet op een paar honderd euro kijkt (bouwen boven 2000 euro) is vaak in de bedrijfsvoering ook niet al te zuinig. Daar zit het grote verschil.

 • no-profile-image

  voorlichter

  1500 euro financiering, jij hebt dus wel een voorlichter nodig, arbeidsefficientie, mestafzet,voerkosten!! ki kosten(herdekkingen) gezondheidskosten, elektra, hoogte rente, verkoop slachtzeugen ja alles telt mee, niet alleen big extra of hogere opbrengst per big

 • no-profile-image

  weet het beter

  Voorlichter, van welke voerfabriek ben jij, kan wel wat ondersteuning gebruiken, zit zelf bij Agruniek, maar volgens mij leeft mijn eigen voorlichter niet meer, want de laatste keer dat ik hem heb gezien was januari.

 • no-profile-image

  voorlichter

  Hallo weet het beter noord en zuid, geef me je e-mail adres maar maken we een afspraak, of kom in onze stand in hardenberg

 • no-profile-image

  vet010

  lage prijs

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.