Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Nieuwe KI-organisatie dient zich aan

Fokkerij Centrum Nederland (FCN) is de naam van een nieuwe organisatie voor varkensfokkerij en KI-dienstverlening.

Het bedrijf van Paul Latijnhouwers en Hein van der Plas is per 1 oktober van start gegaan. Latijnhouwers is geen onbekende in de varkens KI-wereld. Zijn roots liggen in de Parvak KI organisatie die in 1989 werd opgericht. In 1997 bouwde Latijnhouwers zijn eigen KI station, dat hij verhuurde aan de Parvak-organisatie. Na de overname van Parvak door Hypor werkte Latijnhouwers onder de vlag van Hypor en het laatste jaar voor Preferent KI.

De samenwerking met Preferent is per 1 oktober beëindigd. Samen met compagnon Hein van der Plas is Latijnhouwers gestart met de nieuwe onderneming. De nieuwe onderneming streeft naar optimale KI-service. Latijnhouwers en Van der Plas richten zich in eerste instantie op de levering van sperma van Deense Duroc beren en ook zuivere lijnsperma van de York en Landraslijnen uit het Danbred-programma. Latijnhouwers heeft daartoe een overeenkomst gesloten met de distributie-organisatie Danbred International.

Verder wil Latijnhouwers sperma aanbieden van Duitse en Belgische Pietrainberen. Het KI-station dat de laatste zes weken al leeg heeft gestaan en volledig gereinigd is en ontsmet, zal op korte termijn de eerste Deense beren huisvesten. Deze dieren zijn vrij van PRRS, Mycoplasma, APP en dyfterie. Latijnhouwers kan nog niets zeggen over de herkomst van de Pietrainberen. Ze zullen qua gezondheidsstatus bij de Deense beren moeten passen.

Latijnhouwers heeft in zijn KI-station ruimte voor 128 plaatsen. Er is een uitbreidingsmogelijkheid voor nog eens ruim 100 beren. Latijnhouwers zegt te streven naar een bezetting van 5 procent zuivere lijndieren, 70 procent Deense eindberen en 25 procent Pietrains.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer met visie

  Boeren met visie? Stal is niet voor niets aan de kante gezet door Preferent, zegt genoeg.

 • no-profile-image

  ki

  geweldig, eindelijk meer keus voor boeren met visie

 • no-profile-image

  Van Bronsvoort

  Veel succes,maar ik denk dat jullie achter de markt aanlopen.

 • no-profile-image

  een varkenshouder

  veel succes sluit me aan bij de 1ste spreker mosterd na de maaltijd

 • no-profile-image

  mulders

  lijkt mij een uitstekend idee, een frisse wind in onze sector. mooie website hoor.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.