Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

'Luchtwassers vermelden bij best beschikbare techniek'

Chemische luchtwassers voor varkensstallen verdienen een plaats op de lijst van de Europese Unie voor best beschikbare technieken.

Voor biologische luchtwassers geldt dat nog niet, maar dat kan op korte termijn veranderen. Dat stelt promovendus Roland Melse, van Wageningen UR Livestock Research.

"De EU merkt luchtwassers tot dusver volkomen ten onrechte aan als experimentele techniek. Dat komt deels doordat de technologie vrij onbekend is in het buitenland", aldus Melse. Belangen spelen mogelijk ook een rol: andere landen zien niet graag concurrentie van Nederlandse producenten van luchtwassers.

Er staan circa duizend luchtwassers in Nederland, waarvan 90 procent chemisch werkt, en 10 procent biologisch. Chemische installaties halen gemiddeld 90 tot 95 procent van de ammoniak uit de stal, biologische gemiddeld 70 procent. In veel gevallen is dat voldoende voor vergunningverlening, aldus Melse. "Maar de prestaties zijn wisselvallig, en daarom vind ik het nog geen best beschikbare techniek", aldus Melse.

Biologische luchtwassers voldoen nog niet aan Europese criteria maar het is wel degelijk kansrijke technologie in zijn mening. "Qua geuremissies is het momenteel een duidelijk betere techniek dan de chemische installatie. Qua stofverwijdering doen de biowassers het ook goed."

Klaas Wubs, directeur van KWB, een producent van biologische luchtwassers, is kritisch over het rapport omdat alleen is gekeken naar de prestaties van zogeheten tegenstroomwassers, een wat verouderd type biologische luchtwasser.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  w.v.gemert

  Europees niet goed gekeurd dus de rest van onze collegas hoeft er niet aan te voldoen dus een lagere kostprijs.Een EURO dus in principe GELIJKE REGELS!!!!!!!!!!!!!!! normaal toch.

 • no-profile-image

  bert

  er is zeker nog te weinig bekend. de tijd is nog te kort, dat er veel mee gewerkt wordt.
  de negatieve geluiden beginnen pas net binnen te druppen. hoofdpijn van de zure lucht. het damwal dak vergaat als sneeuw voor de zon. en het lijkt wel of de boeren bedrijven gemie maken. in plaats van voedsel.

 • no-profile-image

  g.j.stertjan

  Als je een mening wil geven doe dit dan over iets waar je verstand van hebt en in ieder geval over de nieuwste technieken.
  Weet wat je met dit soort uitlatingen aanricht of betaald de chemische lw fabrikant voor uw onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.