Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Kosten besparen met fermentatie

De fermentatie-activiteiten gaan door. Ik ga soja vervangen door gefermenteerd zonnebloemenschroot en hoop zo €6 per afgeleverd varken te besparen.

Als voormalig onderzoeker ‘fermentatie van brijvoer’ heb ik grote interesse in de opmars die fermentatie van brijvoer op dit moment in de markt maakt. Onlangs nodigde Hendrix UTD mij uit om over mijn ervaringen met fermentatie te vertellen tijdens drie presentaties in den lande. De opkomst, zo’n 140 varkenshouders, was prima te noemen. Mijn verhaal was een mix tussen wetenschappelijke kennis en praktijkervaringen vanaf het varkensbedrijf.

Fermentatie in twee stappen

De eerste stap van fermentatie gebeurt op de melkfabriek: verse kaaswei wordt direct geënt met een melkzuurbacterie-preparaat. De melkzuurbacteriën zorgen dat de lactose in de warme, verse kaaswei razendsnel wordt omgezet in melkzuur. Er wordt zomaar 4 tot 6 procent melkzuur op drogestofbasis gevormd. Dat zijn erg hoge gehaltes.
Deze gefermenteerde kaaswei wordt dan geleverd aan de varkenshouder. Daar vindt de tweede stap plaats: de wei dient als entcultuur om daarmee andere grondstoffen mee te fermenteren. Het doel is 60 tot 70 procent van het voer te fermenteren en dat te voeren aan de zeugen, biggen en vleesvarkens.

Fermentatie verbetert eiwitkwaliteit

Fermentatie is een prima mechanisme om de eiwitkwaliteit te verbeteren. Een interessante optie is de vervanging van soja door goedkopere eiwitbronnen als raap of zonnebloem. De eerste praktijkproeven van Hendrix UTD laten zien dat soja te vervangen is door gefermenteerde raap. Dit levert de varkenshouder direct een kostenbesparing op. Ik ga proberen sojaschroot te vervangen door gefermenteerde zonnebloemschroot. Deze doet immers 35 procent van de prijs van sojaschroot-46. Als het lukt, bespaar ik €5 tot €6 per afgeleverd vleesvarken.

MCP en fytase uit de premix

De premixen die wij op ons brijvoerbedrijf gebruiken, bevatten al enige tijd geen toevoegingen meer van MCP (monocalciumphosphaat) en fytase. Deze toevoegingen zijn niet meer nodig omdat de van nature aanwezige fosfor in tarwe, gerst en korrelmais nu vrijkomt door de melkzuurbacteriën en het vochtige inweken. Hiermee besparen we €0,50 per afgeleverd vleesvarken. Daarnaast is het milieubesparend. Belangrijk, omdat de voorraad fosfaat in de wereld al over 50 tot 70 jaar geheel opgebruikt is. Wellicht iets om pr-technisch uit te nutten?

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Peka

    weet er iemand of het principe van fermentatie ook toe te passen is voor pluimveevoeder? 'k bedoel zou het voor een kip even gezond zijn om gefermenteerd voer op te nemen t.o.v. droog voer.

  • no-profile-image

    ronald

    Beste Peka, ja ook pluimveevoer leent zich uitermate goed voor fermentatie (ook al onderzoek naar geweest). Praktisch probleem is nog om "natter" voer aan pluimvee te verstrekken. Fermentatie doet salmonella afdoden, dus vanuit pluimveevoer ook interessant.

Of registreer je om te kunnen reageren.