Varkenshouderij

Achtergrond 755 x bekeken

Eerste lading binnen

Akkerbouwer Gerard Breunissen uit het Gelderse Herveld controleert de eerste lading aardappelen die binnen is.

Door de droogte en daarna de zware regenval kon hij donderdag pas beginnen met rooien. ”Het is een stuk later dan gepland, eerst was het te droog, toen te nat”, vertelt Breunissen. ”En de tijd begint wel een beetje te dringen, want er dreigt nachtvorst. Maar als we goed kunnen doorwerken, hebben we het grootste deel op tijd binnen. Er is bijna 8 hectare gerooid, het laatste perceel van 1 hectare moet tot na het weekeinde wachten, want er komt te veel neerslag.” Breunissen levert de aardappelen van het ras Agria aan Aviko in Steenderen. Hij verwacht een opbrengst van 500 ton. Foto VidiPhoto

Melkveehouder Jacob Haaksma maait zijn laatste snede in het Friese buurtschap Dijkshorne. Hij kan de opbrengst nog goed gebruiken voor zijn jongvee. Haaksma moest zijn eerste snede missen vanwege schade door ganzen. Ook had hij dit jaar wat last van de droogte. ”Begin juni konden we pas voor de eerste keer maaien”, vertelt Haaksma. Gisteren heeft hij het laatste gras ingekuild. Foto Roelof Stroetinga

Een varken probeert zijn concurrent te passeren tijdens een race in het Zwitserse Sankt Gallen. In deze plaats wordt elk jaar de landbouwbeurs Olma gehouden, waar tien dagen lang duizenden mensen op afkomen. Het hoogtepunt is voor velen de dagelijkse varkensrace. Na het startsein, uiteraard door een alpenhoorn, rennen vijf varkens om het hardst naar de finish. Onderweg nemen ze zelfs nog een hindernis mee. Aan het eind blijkt waarom de varkens zo’n haast hadden: bij de finish staat een goedgevulde trog. Foto ANP

Nieuwe methode

Bollenbedrijf C.J.M. Nederstigt in Den Helder probeert een nieuwe methode uit voor de bestrijding van de schimmelziekte rhizoctonia. Tijdens het planten van de tulpen wordt de bovenste laag grond behandeld met het bestrijdingsmiddel Rizolex tegen de schimmelziekte. De plantmachine met het bestrijdingssysteem is ontwikkeld door Wijnker Mechanisatie in Breezand en Bayer Crop Science, de fabrikant van Rizolex. Foto Wick Natzijl

Actrice en presentatrice Lieke van Lexmond plukt Kanzi-appels op het fruitbedrijf van teler Floor Verstegen in het Gelderse Opijnen. Daarmee opent ze het afzetseizoen van het nieuwe appelras. Supermarkten verkopen de appel vanaf 12 oktober. Veiling Fruitmasters vermarkt de appel. De oogst van Kanzi wordt dit seizoen geraamd op 11.000 ton. Vorig jaar plukten Kanzi-telers zo’n 6.000 ton. Het aantal bomen groeide dit jaar naar 1,1 miljoen, verdeeld over 244 percelen. Foto Capital Photos/PResslink

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.