Varkenshouderij

Achtergrond 1019 x bekeken 19 reacties

Denemarken versus Nederland

Er is momenteel in Nederland een soort hype gaande met de import van Deense zeugen en eindberen. Inzet is de Duitse markt voor biggen.

De belangrijkste afzetmarkt voor biggen is en blijft Duitsland. Miljoenen biggen uit Denemarken en Nederland vinden hun weg naar Duitse stallen. De Deense afzet is gigantisch booming, terwijl de Nederlandse export duidelijk stagneert. Deense biggen presteren goed bij onze Oosterburen en hebben daarnaast een goed imago.

Tij proberen te keren

Nederlandse biggenexporteurs proberen nu het tij enigszins te keren door net als de Denen dezelfde genetica te gaan gebruiken. Grote bedrijven schakelen over op, of denken erover na om Deense kruisingszeugen te gaan gebruiken met de Deense Duroc als eindbeer. Dat gebeurt onder het motto van: ,,Wat de Denen kunnen leveren, gaan wij ook leveren. De Duitse markt vraagt Deense biggen, dan krijgen ze die ook van ons.”

Eerst eens goed nadenken

De Nederlandse vermeerderaar die wil overschakelen op Deense zeugen moet zich eerst eens goed afvragen: wat maakt de Deense biggen nou zo gewild in Duitsland?. De biggen leveren prima mest- en slachtresultaten. Dat komt in de eerste plaats door de uitstekende erfelijke aanleg van zeug en eindbeer. Het resultaat van tientallen jaren goed en eenduidig fokbeleid.

Een tweede zeer belangrijke factor voor succes is de gezondheid van Deense biggen. Denemarken kent al wel dertig jaar SPF in alle geledingen van de kolom. Dat betaalt zich uit! Kan een Nederlands bedrijf dezelfde big in Duitsland leveren met Deens uitgangsmateriaal?

Nee

Nee dus, want er zijn belangrijke verschillen. In de eerste plaats is er verschil in erfelijke aanleg van de biggen. De Denen plaatsen de allerbeste Duroc-beren op hun eigen ki-stations. Logisch. De overige beren worden verkocht aan buitenlandse ki-organisaties. De Duroc-beren op de Deense ki-stations hebben een ongeveer tien procent hogere index voor mest- en slachteigenschappen dan de beren die voor export weggaan.

Verschil in gezondheid

Maar het allerbelangrijkste verschil zit in de gezondheidsstatus van de biggen. De Nederlandse bedrijven zullen zich moeten aanpassen op het gebied van interne en externe biosecurity, management, scheiden van leeftijdscategorieën, geïsoleerde ligging van de bedrijven, hygiëne en noem alles maar op wat met gezondheid te maken heeft. Anders houdt de Nederlandse ‘Deense’ big een flinke achterstand. Er is in Nederland geen vermeerderingsbedrijf te vinden dat PRRS-vrij is zonder enten. In Denemarken zijn zeer veel bedrijven vrij van deze ademhalingsziekte.

Dk versus Nl

Voorlopig zal de Deense big het dus blijven winnen van de Nederlandse biggen. De gezondheid op de Nederlandse bedrijven moet fors omhoog. Er is veel werk aan de winkel. Goede genetica heeft Nederland zelf ook wel in huis. Nu de gezondheid nog omhoog.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knor

  Ik kan me wel vinden in u analyse, alleen mis ik de faktor voer.
  Hoe zit een samenstelling van deens zugen en biggenvoer eruit versus nederlands mengvoer ????
  Misschien ligt hier ook wel een kiem van het succes.

 • no-profile-image

  jonge

  Voor dat hier de varkenshouders gaan overschakelen is het misschien eens verstandig te gaan kijken hoe de Denen de varkens houden....want echt dat verschilt nogal wat tov. de Nederlandse situatie. En dan bedoel ik naast voor vooral de huisvesting!
  Want ook de verkopers van de Deense genetica kunnen mij dat niet vertellen (ps. hoor overigens dat de Denen steeds meer overgaan op Pietrain....en wij weer op Duroc?)

 • no-profile-image

  be

  mis mis mis.
  de denen verdienen nog minder dan de hollanders. het is de prijs.

 • no-profile-image

  hypes

  Hypes worden vaak neergezet door de pers. Weekblad Boerderij heeft onlangs 5 edities op rij een overkill aan Deense Genetica gedropt. Dit veroorzaakt vanzelf een hype, welke vervolgens weer nieuwe stof geeft tot artikelen en beschouwingen. De voerindustrie hobbelt er automatisch achteraan, zijn ze "onderscheidend", denken ze.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Hype of geen hype, de deense varkens zijn gewoon erg goed. En dat is belangrijk in een land als Canada waar bij de klassificatie alleen de milimetertjes vet en vlees tellen. Maar let op. Hypor is door Shade Oak Duroc uit Ontario Canada aan te kopen eigenaar geworden van een van de beste, zo niet de beste duroc populatie in de wereld. Het kwaliteisverschil kan daarmee in ieder geval al worden weggewerkt. dan is er alleen nog de gezondheidsstatus en dat ligt helaas wat moeilijker.

 • no-profile-image

  Henk

  Martin, je vergeet helaas te vermelden dat de Deense fokkerij zwaar aangestuurd wordt door de slachterij. En daardoor altijd dezelfde focus heeft gehad: mesteigenschappen en gezondheid. Dat hadden Dalland en Cofok ook, voor ze zijn overgenomen door Topigs. Helaas is die focus er nu af, vruchtbaarheid speelt een belangrijker rol nu in het fokprogramma. Voor de mesters: helaas.

 • no-profile-image

  Denen zijn

  Nou Henk, dat klopt ook niet. De Deense zeug werpt nog meer biggen dan de Topigs-20, beide brengen geen goed stuk vlees voort. Danbred is in handen van de Deense producenten en niet van Danish Crown. Vanwege mededingingsautoriteiten hebben ze echter een paar jaar terug de exclusiviteit op moeten geven. Momenteel verhandelen een tiental organisaties de genetica over de grens. Ouderwetse handjeklap wat de handel zeer kan waarderen, er liggen flinke marges voor hen in fokgelten, oplopend tot 40 euro per dier ! KI verenigingen spinnen er ook garen bij, door 10 aanbieders van hetzelfde kun je altijd zogenaamde exclusiviteit prediken. Hollandse varkenshouders trappen er graag met beide benen in.

 • no-profile-image

  varkens

  Een deense zeug kost me op dit moment €300 en een topigs zeug €230 beiden op het hok gelevert. Dit is dus een verschil van €70 dus ongeveer €10 per worp dus ongeveer €1 per geleverd big. Maar de vraag is of ik ook €1 extra toeslag krijg voor een Pietrain x Danbred ipv Pietrain x Topigs....?
  Oja Spf dieren in een bestaande zeugenstapel invoeren is ook niet bepaald optimaal!

 • no-profile-image

  Jan

  Door de lage rendementen hebben we alleen maar naar kosten gekeken. Hier betalen vermeerderaars nu het gelag voor.
  Al jaren vertel ik fokkers dat het belangrijker is om te kijken wat de ( Duitse ) markt vraagt en wat dit opbrengt.
  Hogere gezondheidsstatus, juiste beerkeuze maar ook hoogwaardige biggenvoeders zorgen voor een betere big en deze is in elk land te verkopen.
  Zolang de geltenprijs, prijs potje sperma en 100 kg prijs biggenvoer bepalend is voor keuzes blijven we in een neerwaartse spiraal en verliezen we marktaandeel.
  Succes met het maken van keuzes.


 • no-profile-image

  weet het beter

  Heb zelf dit jaar ongeveer 1000 Deense biggen gehad, om te proberen. Ze zijn erg duur in aanschaf, maar ze hebben het onvoorstelbaar goed gedaan. Ik durf rustig te zeggen dat het grootste deel van de Nederlandse biggen rommel is tegen veel te hoge prijzen. Het merendeel van de Nederlandse mesters is ook niet tevreden met de Nederlandse bigkwaliteit.Het was iedere dag genieten om deze Deense biggen te hebben. Dus.

 • no-profile-image

  Martin ten Hooven

  Beste Weet het beter,
  Zou u zo vriendelijk willen zijn om mij even te bellen. Ik kan u via de e-mail niet bereiken. Ik ben te bereiken onder nummer 0314-349322 of per mail: martin.ten.hooven@reedbusiness.nl

 • no-profile-image

  weet het beter

  verwijderd wegens persoonlijke aanval (RB)

 • no-profile-image

  john

  De Denen hebben jarenlang geinvesteerd in gezondheid, niet een enkele ondernemer maar collectief met zijn allen een plan, en dat ook uitegevoerd. Het probleem daar is dat het veel te goed heeft gewerkt door de hoge gezondheid is de productie geexplodeerd en hebben zij nu te veel varkens en vlees. De opbrengstprijzen blijven er dus achter, maar de kosten zijn ook lager. Ik geloof niet dat er genetisch zoveel verschil zit tussen onze varkens. Ook mijn biggen groeien 1050 gram, thuis gehuisvest in een openfront schapenstal. Terwijl de mester al blij is als hij 830 gram haalt. Onze uitdaging zit dan ook in het beter laten groeien van de varkens in grote stallen. Verder geen moeten wij geen biggen verkopen met groeiachterstand (biggen blikken per weekgroep) Deze biggen zullen nooit meer de 1000 gram groei halen) De harde groeiers iets duurder verkopen met die opbrengst kan dan het ondereind geslacht worden! Denk dat dit al veelvuldig gebeurt in denemarken aangezien zijn een groot overschot aan biggen hebben. De goede groeiers worden verkocht in het buitenland en maken daar naam als harde groeiers. er is geen betere reclame lijkt me zo.

 • no-profile-image

  Landmand.dk

  John Brabant heeft het goed gezien.
  Het zijn namelijk de grotere brijven die biggen exporteren(1000 zeugen)
  Ten eerste krijgen de deense zeugen zoveel biggen dat er standaard de zwakste biggen worden afgemaakt.
  Bovendien wordt hooguit 2/3 van de biggen van een bedrijf geexporteerd het ondereind wordt afgemest in gehuurde stallen of verkocht op de binnenlandse markt voor een lagere prijs De kleine bedrijven minder dan 500 zeugen hebben veel moeite om van de biggen af te komen omdat deaantal biggen per week te klein is Daarom werken die steeds vaker met weeksystemen om groter uniforme koppels te krijgen.

 • no-profile-image

  Han

  Martin is dit nu Europa het economische machtsblok. Waar we ons druk maken over wie de biggen mag leveren aan de andere speler in het team? Je geeft duidelijk aan dat er van 1 Europa geen sprake is in de praktijk. Het is een politieke utopie als we op de werkvloer elkaar blijven dood concureren. Hoe wil een team van 27 spelers, die elkaar het licht niet in de ogen gunnen ooit WINNEN.
  Als jij zegt zo zijn boeren nu eenmaal, dan zijn het geen team spelers, maar solisten en die moet je nooit in een team zetten.

 • no-profile-image

  john

  We gaan nu van een markt met bescherming naar een vrije markt en uiteindelijk naar een markt met supply management en samenwerking. Waarom: omdat elkaar beconcurreren niet lang vol te houden is met de vermogensposities die de boeren hebben. Hoe sneller wij deze omschakeling des te meer wij als boer verdienen... Kijk maar naar Canada. De eieren en mek zijn als landelijk geregeld en daar wordt geld verdient.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  John, was het maar waar. Als de vrije markt de passie preekt zijn er geen zelfstandige boeren meer voor een Canadees systeem. Een dergelijk systeem moet ingevoerd zijn voordat de multinationals vrije hand krijgen.

 • no-profile-image

  john

  Paul zo werkt het niet helemaal.. als het met deze prijzen in de varkenshouderij nog enkele jaren doorgaat en er een grote kaalslag komt dan komt er zeer spoedig het besef dat het zo niet langer door kan gaan. Hiermee komt dan vanzelf het besef dat er door vraag en aanbod in balans te brengen er veel meer te verdienen valt dan alleen maar met schaalvergroting. Maar wie neemt de rol op zich om vraag en aanbod in balans te brengen? de winkel boeit het niet: hoe goedkoper inkopen hoe beter, de staat boeit het niet: btw komt toch over de verkoopprijs in de winkel, de voerfabriek boeit het niet: hoe meer varkens om te voeren des te meer omzet, de slachterij boeit het niet: de verliezen worden toch doorgeschoven naar de boer. Uiteindelijk blijft er een parij over die dit op kan zetten en dat zijn de boeren zelf. Wij zijn de partij waar alle verliezen neergelegd worden, willen wij daaruit komen dan zullen wij met zijn allen een goed beeld moeten krijgen van onze markt(en) en daarvoor gaan produceren. Niets te veel en niets te weinig. Verder moeten we capaciteit hebben om snel op te schalen met onze productie als import dreigt. Iedere organisatie laat het wel uit zijn hoofd om een importstroom op gang te brengen als wij in europa in een week 5% meer vlees kunnen produceren door de varkens een week meer de tijd te geven om te groeien. Maar jah ik heb het al zo vaak gezegd hier en ik weet ook dat het moeilijk is om te organiseren maar over enkele jaren zijn we met minder ondernemers en wordt het een stuk makkelijker!

 • no-profile-image

  Lieve

  Gaan we weer slepen met dieren, ja de prehistorie, schandalig in deze tijd, van dierenleed en Megastallen. Stop hiermee!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.