Varkenshouderij

Achtergrond

CCM van goede kwaliteit in de kuil bij varkenshouder

Medewerker Appie Mensink van loonbedrijf Gebroeders Jansen uit het Groningse Vlagtwedde legt bij varkenshouder Van de Meer uit Doezum een kuil met corn cob mix CCM) aan.

"We zijn dit jaar op ongeveer hetzelfde moment begonnen met het dorsen van de mais als vorig jaar. De kwaliteit lijkt met een drogestofgehalte van ongeveer 62 procent goed", vertelt Henk Jansen van het loonbedrijf. De molen die de mais hakselt heeft voldoende capaciteit om de twee combines die het perceel dorsen bij te houden. "Dat hangt ook een beetje van de perceelsgrootte af", aldus Jansen. Naast het malen van mais kan Jansen de mais ook pletten of gewoon als korrels inkuilen. Foto Koos van der Spek

In het najaar veranderen niet alleen de bladeren van de bomen in de mooiste herfsttinten. Ook de achterstellen van schapen vormen in de herfst traditioneel een bont geheel. Het dekseizoen voor veel schapenbedrijven is in volle gang. Zo ook bij deze koppel schapen in het Friese Anjum. Aan de hand van de gekleurde achterstellen is precies te zien welke ooien al gedekt zijn. Aan de hand hiervan weet de schapenhouder wanneer hij de lammeren ongeveer kan verwachten. Foto Roelof Stroetinga

Melkveehouder Henk Pol uit het Drentse Uffelte heeft een eigen hulpstuk ontworpen voor bij zijn melkrobot. Hij kocht een ouder type melkrobot en liep vervolgens tegen het probleem aan dat hier geen separator bij zit. Toch wilde Pol biestmelk of melk met een te hoog celgetal kunnen opvangen. Daarom bedacht hij zelf een oplossing. Een neef maakte het apparaat. Volgens Pol is het geschikt voor toepassing bij alle oudere melkrobots zonder separator, zoals de Lely A2 en de Fullwood Merlin. Misschien dat ook andere boeren baat kunnen hebben bij zijn uitvinding, oppert hij. Foto Jacob Melissen

Varkens van Paul de Rond uit het Limburgse Echt worden gevaccineerd met Improvac. Het is de tweede keer dat de beren met het berengeurvaccin geënt worden. De Rond heeft 975 zeugen en 6.000 vleesvarkens. Vorig jaar is hij gestopt met het castreren van zijn beerbiggen om te kunnen leveren binnen het Welfare concept. "Daardoor hebben we dus beren liggen en Pfizer vroeg of wij met 170 varkens mee wilden werken met een proef van Improvac." Het vaccin werd eerder dit jaar goedgekeurd in de Europese Unie, maar wordt nauwelijks gebruikt omdat er nog geen afzet voor behandelde varkens is. Voor de beren in de proef is afzet geregeld. Foto Twan Wiermans

Bij een spuitdemonstratie op de Wouwse Plantage in Noord-Brabant maakt UV-licht het voor publiek mogelijk de goede werking van de spuit te zien. De spuitdemonstratie werd georganiseerd door Vlamings, Coppens, Widontec en Homburg. Tijdens de demonstratie draaide het om de luchtondersteuning op de spuit. Deze moet ervoor zorgen dat bij hogere spuitsnelheden drift vermeden wordt. Eventueel kan het zelfs druppels door het gewasdek heen blazen. Foto Anton Dingemanse

Acteur Antonie Kamerling en vijftig kinderen met ballonnen moeten ervoor zorgen dat er veel bezoekers in 2012 naar de Floriade in Venlo komen. Gisteren werd een promotiefilm opgenomen waarin zij de hoofdrol spelen. De film gaat op 9 november in première in Londen, waar de reisbranche bij elkaar komt. De promotiefilm moet ervoor zorgen dat de Floriade in de reisgidsen komt. In de film is ook een tijdsbeeld te zien van 1960, toen de eerste Floriade in Rotterdam werd gehouden, tot nu. Foto Lé Giesen/i>

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.