Varkenshouderij

Achtergrond

Zeeuwen trainen op de trekker

Kleine veranderingen in het rijgedrag kunnen fikse brandstofbesparingen opleveren.

Die boodschap kregen Zeeuwse boeren vandaag mee tijdens een cursus van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland. De cursisten leerden dat trekkers efficiënter zijn als je niet vol gas rijdt. Ze ervoeren proefondervindelijk wat er gebeurt als je een noodstop met een trekker maakt: bij hoge snelheden is de remweg een kleine 30 meter, zo bleek. Cursist Reint van Nieuwenhuijzen zegt zijn machines zichtbaarder te maken op de weg. "De boer mag gezien worden. Dat kan door extra reflectorstickers aan te brengen." Als Van Nieuwenhuijzen straks het land op gaat, wil hij vooral de kennis over het brandstofverbruik in de praktijk brengen. Foto Anton Dingemanse

Zeven Limousin-stieren werden zaterdag aangeboden op de eerste fokstierenveiling van 2009 van het Centraal Opfokstation in Beringe in Noord-Limburg. "Er waren veel kijkers, maar weinig kopers", zegt secretaris Gerrit Roemaat van het Limousin Stamboek Nederland. Vier van de zeven stieren werden verkocht voor prijzen van €2.100 tot €2.450. Foto Lé Giesen

Varkenshouder Frans de Rond overhandigt een plakje Livar vleeswaren aan een bezoekster van de horecabeurs European Fine Food. Livar is een samenwerkingsverband van Limburgse varkenshouders dat zich vooral op de horeca richt. Volgens De Rond krijgt de stand veel belangstelling. "We waren een aantal jaar minder prominent op de beurs aanwezig, maar klanten misten ons toch." Foto Twan Wiermans

Nepalese vrouwen ontdoen de lokale rijstoogst van het kaf. Met dat beeld doet de Arnhemse Debby Gosselink mee aan de fotowedstrijd van de aan LTO gelieerde ontwikkelingsorganisatie Agriterra. Gosselinks foto is samen met elf andere genomineerd voor de fotowedstrijd met als thema landbouw in ontwikkeling. Zij maakte de foto tijdens een 10.000 kilometer lange fietstocht van Istanboel in Turkije naar het Verre Oosten. De winnende foto wordt 12 februari bekend gemaakt. Foto Debby Gosselink/Agriterra

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.