Varkenshouderij

Achtergrond 182 x bekeken

Varkensvlees iets goedkoper

De varkensslachterijen ontvangen volgende week minder geld voor het varkensvlees. Vooral de opbrengst van varkensnekken en –schouders staan onder druk. Het aanbod van vleesvarkens is volgende week wat kleiner dan deze week. De slachterijen kregen deze week erg veel varkens aangeboden. De kleinere aanvoer van vleesvarkens kan volgende week tot een onveranderde varkensprijs zorgen. Een verdere verlaging van de varkensprijs heeft eigenlijk geen zin meer. Een lagere varkensprijs zorgt voor grotere verliezen bij de vleesvarkenshouders en bevordert de verkoop van het varkensvlees bovendien niet. Varkensvlees is al zo goedkoop, dat consumenten niet meer gevoelig zijn voor verdere prijsverlagingen.
Nederland probeert de Russische grenzen voor Nederlands varkensvlees weer open te krijgen. Bijna alle Nederlandse varkensslachterijen mogen sinds oktober vorig jaar geen varkensvlees meer naar Rusland exporteren. Rusland sloot zijn grenzen uit handelspolitieke overwegingen. Volgens Rusland voldoen de meeste Nederlandse slachterijen, op één na, niet aan de Russische veterinaire eisen. Dat klopt echter niet. Als Rusland een tekort heeft aan varkensvlees, voldoen de Nederlandse slachterijen opeens wel aan de Russische eisen. Rusland is een belangrijk afzetland voor Nederland varkensvlees. In 2007 ging daar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 82.000 ton naar toe. Rusland staat daarmee op een vijfde plaats in de ranglijst van belangrijkste importeurs van Nederlandse varkensvlees. De totale Nederlandse export van varkensvlees kwam volgens het CBS in 2007 uit op 756.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.