Varkenshouderij

Achtergrond 837 x bekeken 5 reacties

Praat over moederloze opfok

Het is verkeerd dat LTO-varkenshouderij niet over moederloze opfok wil praten.

In Denemarken geven de zeugen meer biggen dan in Nederland. Gevolg is dat de zoogperiode zo’n zware aanslag is op de conditie van de zeug, dat het dier soms te schraal is tegen het moment dat de biggen worden gespeend. Zó ver holt de conditie van de zeug achteruit, dat schouderwonden door doorliggen in Denemarken nu welzijnsprobleem nummer één zijn.

De Nederlandse varkenshouderij heeft als het gaat om welzijn andere zorgen. Maar met het ook hier voortdurend stijgende aantal biggen per worp is het gevaar niet denkbeeldig dat de Nederlandse zeug de Deense achterna gaat. De groep bedrijven die meer dan 30 biggen per zeug per jaar grootbrengen, groeit snel.

Er is voorlopig geen reden om te veronderstellen dat de gemiddelde toomgrootte niet blijft toenemen. Daarmee blijft ook de druk op de zeug toenemen. Elke big die geboren wordt, moet voldoende melk krijgen om vitaal te kunnen worden afgeleverd. Voor de korte termijn betekent dat dat de zeugenhouder zich moet afvragen of die laatste big nou zo welkom is. Het antwoord moet ‘nee’ zijn als die laatste big de kwaliteit van de hele toom aantast, of het welzijn van de zeug onder een aanvaardbaar minimum laat zakken.

Voor de langere termijn staat de varkenshouderij voor de opdracht een acceptabel antwoord te bedenken op de moeilijke vraag: kiezen we voor meer biggen of voor voldoende welzijn voor de zeug, of voor allebei?

Technisch is er geen probleem: speen bij grote biggenaantallen de biggen veel eerder dan op de leeftijd van drie à vier weken. Er zijn goede mogelijkheden voor, het kon nog wel eens een manier zijn om meer vitale biggen te kunnen afleveren. Probleem is alleen dat het wettelijk niet mag. Onder voorwaarden is een speenleeftijd van vier weken het minimum.

Laat daarom de sector de discussie over die minimumspeenleeftijd maar eens opstarten. De weigering op voorhand van LTO-varkenshouderij om over moederloze opfok te praten is misplaatst.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herbert hargeerds

  Raar hoor dat het wettelijk niet mag om een big jonger dan 4 weken te spenen.
  Een kalf doen we toch ook direct van de koe, en de eieren worden toch ook in een broedstoof uitgebroed......... Komt geen kip meer aan te pas
  Wil je op dit moment richting de 30 kwaliteitsbiggen per zeug spenen dan is moederloze opfok een must!
  Er is goede apparatuur en voedingsmiddelen voor handen, dus waarom moeten we ons stilhouden, ga juist de dialoog aan zou ik zeggen!

  Laat iedereen even realistisch zijn.
  Een baby drinkt en groeit ook goed van moedermelk, maar meestal is het na een aantal weken ook met de borstvoeding gedaan en gaat men over op de poedermelk. Je blijft toch niet het borstvoeden tot de zuigbehoeft voorbij is?

 • no-profile-image

  Veehouder

  Varkenshouders lopen duidelijk achter. Het gd predikt om kalveren direct bij de moeder weg te halen. Reden is mogelijke ziektes. Ook geen wonder dat de varkenshouder zoveel antibiotica gebruikt.

 • no-profile-image

  down under

  @veehouder, ergens. Wat is veel? En is het niet zo dat het MRSA verhaal ook niet in de kalvermesterij speelt? Ik ben het helemaal met Herbert eens, mijn eerste gedachte ging ook meteen uit naar de carriére vrouw van tegenwoordig die bij wijze van spreken een week na de bevalling, al dan niet melkkolvend, al weer aan het werk is! Het gaat om het welzijn van de dieren. Wat moeten we als de zeug niet de capaciteit heeft om al haar biggen te kunnen zogen, moeten we ze dan maar laten verhongeren? Dit is tenminste een goed stuk van de boerdrij welk hopenlijk resulteerd in een discussie die vervolgens resulteerd in een realistische en vooral goed werkbare regelgeving al dan niet in de vorm van een AmvB of geïmplementeerd in de dierenwelzijnswet.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Zo meteen komt men ook wel bij de koe uit. Raar vinden dat ze niet per 365 dagen een kalf en 15000 kg melk geeft. Een blik dierenartsen openen om de koe vol te spuiten met van alles en nog wat, ze blijft maar aan de diarree door de voeding. Niet willen zien dat de een gezonde koe nog geen 5000 kg melk behoeft te geven aan haar kalf.

 • no-profile-image

  down under

  @ Veehouder, elders. Met dit soort reactie's verlogen je je ware identieteit, immers zelfs een biologische veehouder gaat voor meer dan 5000 liter per jaar! terwijl in de gangbare veehouderij 10.000 ltr al heel wat is. Dus vallen verdere opmerkingen in de categorie: Hertog Jan, Osssssss

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.