Varkenshouderij

Achtergrond

Melkrobot lonkt

Automatisering maakt dat de melkveehouder die niet wil melken, niet hoeft te melken.

Wie aan een nieuwe melkinstallatie toe is, kan niet meer om de vraag heen of het misschien een melkrobot moet worden. De boer en zijn vrouw moeten zich afvragen hoe leuk het nu echt is om zeven dagen per week, 52 weken per jaar, twee keer per dag anderhalf uur te melken. De vraag stellen alleen is niet voldoende, hij moet ook eerlijk worden beantwoord.

De vraag kán eerlijk worden beantwoord. De techniek van automatisch melken is ver genoeg gevorderd. Er zijn voorbeelden te over van bedrijven waar een melkrobot met succes draait. Er zijn deeltijdboeren met 45 koeien met een (gebruikte) melkrobot en bedrijven met 300 koeien en vier robots. En alles daartussenin. In deze Editie Rundveehouderij melkt een veehouder 200 koeien met een automatisch melksysteem.

Op een symposium in Ede half december betwijfelde een melkveehouder ernstig of zijn zonen het bedrijf met 300 koeien wel hadden overgenomen als er geen robot was. Geleidelijk verdwijnt in de melkveehouderij het taboe op het liever-niet-alle-dagenmelken.

Want wie anno 2009 tot de conclusie komt dat melken niet zijn grote hobby is, dat hij een hekel heeft aan het strakke keurslijf van tweemaal daags melken en dus vaak met tegenzin de melkput in stapt, zet daarmee niet meer direct zijn bestaan als koeienboer op losse schroeven. Er is een alternatief: de melkrobot.

De melkrobot past in een automatiseringsslag die ruimte biedt aan een nieuwe generatie boeren. Het gaat om jonge boeren die wel boer willen worden, maar liever met hun hoofd dan met hun handen werken. Jonge melkveehouders die willen ondernemen, managen, maar ook de vrijheid willen hebben zo nu en dan de kinderen naar school te brengen.

Het kan niet anders dan dat de automatisering in de melkveehouderij de komende jaren een vlucht neemt. De melkrobot loopt voorop, maar de voerrobot en automatisering van veemanagement komen er achteraan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.