Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Lachen met de arbeidsinspectie

De heren arbo-controleurs kwamen ons onverwacht met een bezoekje vereren. Dat was weer lachen!

Op een donderdagochtend staan er bij de entree van ons kantoor twee heren diep weggedoken in hun jas. Er waait een straffe wind en het vriest een graad of 10. Er was geen bezoek aangekondigd dus ik was nieuwsgierig. Het bleken mensen van de arbeidsinspectie te zijn. Zeg maar de Hongaarse Arbo. Die hebben we ooit één keer eerder op ons bedrijf gehad en toen was dat een hilarische ervaring. Dus ik kreeg direct goede zin toen ik de heren zag.

Vier uur rondgelopen met arbo-controleurs

Onze medewerkster heeft vier uur met beide heren rondgelopen op het bedrijf. De samenvatting van die exercitie heb ik inmiddels op het bureau liggen en eens rustig doorgelezen. Dat viel niet mee, want de koffie klutste in mijn mok door het schudden van de bureautafel... wát een humor hebben die mannen! Ik wil u eventjes mee laten genieten.

Schakelaars moeten een stickertje

Op het varkensbedrijf zijn tig schakelaars. Destijds hebben we allemaal CE-gekeurd materiaal laten installeren. De schakelaars hebben twee standen: 0 en 1, oftewel uit en aan. Ik schat in dat elk kind van zeven-acht jaar dit al begrijpt. Hier in Hongarije dienen we echter elke schakelaar te voorzien van een stickertje met de Hongaarse tekst: bij de 0 staat ‘ki’ en bij de 1 staat ‘be’. Tja, je zou ook eens een kind van zes in de stal krijgen die de 0 en 1 niet begrijpt... Anderzijds kunnen die mannekes van zes jaar niet bij de schakelaars komen. Maar goed, we hebben de schakelaars maar voorzien van die stickertjes.

Waarschuwing ook in het Hongaars

De hamermolen is natuurlijk een gevaarlijk ding als een onverlaat die al draaiende openmaakt. Daarom zitten er twee grote draaiknoppen op. En Duits- en Engelstalige stickers (mét tekening) dat het gevaarlijk is om de hamermolen te openen. Dát is niet genoeg, die tekst moet ook in het Hongaars worden vermeld. Op ons bedrijf werkt geen ‘cigány’ (zigeuner), want anders hadden we sommige teksten óók in hun taal moeten vermelden. De cigány-taal is zelfs een keuze als ‘vreemde taal’ op universiteiten, en is daar zéér geliefd bij de studenten. Want het cigány wijkt op maar maximaal enkele honderden woorden af van het Hongaars.

Trapje móet een leuning krijgen

Vlakbij de bijproductensilo’s hebben we een trap. Of beter, een trapje. Gemaakt van degelijk hout, circa 1 meter breed en met drie treetjes. Oei oei, dát was een probleem. Zodra een trap méér dan drie treetjes heeft die meer dan 20 centimeter uit elkaar staan, dan moet er absoluut een leuning langs! Ik geloof dat zelfs een volledig bezopen iemand deze trap zonder problemen afkomt. Maar goed, ook dit euvel gaan we oplossen. Over een maandje komt dit de beste man van de arbeidsinspectie opnieuw om te kijken of de aanpassingen doorgevoerd zijn. Ik verheug me er nu al op!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Dát is niet genoeg, die tekst moet ook in het Hongaars worden vermeld

  Ronald, Leg mij de lol hier eens van uit?
  Je woont toch in Hongarije? Lijkt me niet meer dan logisch, dat het in hun taal staat. Voor de rest is het inderdaad belachelijk... maar krijg het idee af en toe, dat je ze maar oer en oer dom daar....

 • no-profile-image

  vriend van Jeroen Buitenland

  Dat is een oud communistisch overblijfesel waar je best niet al te veel mee lacht !
  Sociaal staat in oud comunistische landen op de hoogste elitaire trap wat betkend dat bij een ongeval en daarbij vermeld ,kwade wil van de werknemer de eigenaar EINDELOOS verantwoordelijk kan gesteld worden en deze kosten zijn een paar duizend maal de kosten van een trapleuning .
  De werknemer en arbeidsinspectie is in die oude landen de bepalende factor bij arbeidsongevallen niet de baas!
  En laat het nou net deze (bed. arbeidsinspectie en werknemers)zijn met een niet al te snugger en laag ecu die de bepalende factor zijn in oud comunistische economisch bepalende structuren .

 • no-profile-image

  Bert

  Roland
  Hier zouden DE inspecteurs lachen en koffie morsen. Want ze zouden een beste dag hebben met geld wat je hun direct zou geven of meteen en per DIRECT tent dicht.En nog officiële straf in geld en ja controle na week of je het gedaan hebt of niet.
  Klopt wat ergens ver weg schrijft. Hier ben je als baas totaal niks. Ook al hebben bezopen werknemers zich met riek in voet gestoken. Jij bent verantwoordelijk.En is heel normaal als in lokale taal staat wat en hoe bij knoppen. Zet in NL maar eens Hongaars op de knoppen.Dus je hebt geluk in een zeer zacht controle systeem te werken Roland. Hier zou het me stapeltjes biljetten kosten. liefst $.
  Bert
  Kazakhstan

 • no-profile-image

  Patrick

  Hoi Bert,

  Treffend uw citaat over ,,bezopen werknemers" !
  Als je alhier ,,passend met een C4" reageerd op dronkenschap of diefstal , dan heb je in 90% van de gevallen een boomerangeffect.
  De baas is altijd de fout en voor je het weet dwingen ze nog een geldsom voor eerherstel.
  In NL B ,... landen is vermoeden al genoeg hier moet je met bewijzen afkomen van politie die het op heterdaad , moet vaststellen niets anders telt .

 • no-profile-image

  frans

  ronald je kan met een hamermolen niet voorzichtig genoeg zijn waneer je daar met je handjes in zit terwijl hij draaid dan gaat het toch echt niet goed werk veilig of werk niet

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.