Varkenshouderij

Achtergrond 546 x bekeken 2 reacties

Houtkachel kapot, gaskraan open

Houtpellets zijn gequoteerd, en dan krijg je ook nog technische problemen met de houtkachel. De gaskraan moest wijd open.

We stoken al weer ruim drie jaar volledig op hout. Stallen, kantoor, woning en showroom, evenals de warmwatervoorziening. Met prijzen van 13-14 cent per kilo is het stoken van houtpellets ongeveer 50 procent goedkoper dan wanneer je gas stookt. De kosten van de installatie zijn hiermee dus ruimschoots terugverdiend. Wel zijn we blij dat de gasketels ook nog stand-by staan. Het is een extra, maar voor ons wel noodzakelijke kostenpost.

Tekort aan houtpellets

De koude periode in combinatie met een slappe bouw zorgt momenteel voor een tekort aan houtpellets. Door jarenlange ervaring met het voeren van bijproducten aan de varkens weten we dat er dan twee dingen kunnen gebeuren. Aan de ene kant zorgt een tekort voor hogere prijzen, wat al niet leuk is. Aan de andere kant komt er vaak een quotering op leveranties bij kijken. Hier wordt bij investeringsberekeningen vaak geen rekening gehouden. Quotering kan er immers voor zorgen dat de gasinstallatie weer bij moet springen.

Cv-installatie achter de hand

Dat het vragen om problemen om geen cv-installatie meer intact te hebben, blijkt daardoor al regelmatig. Zelf ondervonden we kort geleden een storing, die uiteindelijk niet zo groot was. Wel werd enige tijd in de verkeerde richting gezocht en zaten we zo een maand lang met een houtkachel die dienst weigerde. Door gelijk over te schakelen op gas, was dit alleen een probleem voor de portemonnee, maar niet voor de stal.

Paniek als houtkachel uitvalt

Er zijn honderden verschillende houtkachels in omloop. Leveranciers hebben onderdelen in huis, maar zelden van alle types en groottes. Hierdoor kan het gebeuren dat een cruciaal onderdeel uit bijvoorbeeld Italië moet komen.

Zeugen in de kou

Door onervarenheid zien we nu paniekreacties bij gebruikers die een storing ondervinden. Rond de feestdagen was dit het geval bij enkele grote zeugenhouders, die plots bij -15 graden buitentemperatuur de biggen in de kou kregen te liggen. Ook grote paniek wanneer quotering gaat dreigen. Het is echter geen onmacht of pech, eerder voorzorgsverzuim. Want als een techniek of voorziening kan uitvallen, moet je iets achter de hand hebben. Zoals de gaskraan.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Wim Zandbergen

    Zolang Rusland geen gas levert heb je ook niets aan een gaskraan.

  • no-profile-image

    Friso

    Wij werken ook met een Italiaanse houtkachel, een Dallesandro 500KW. Het is dat we een eigen constructiewerkplaats hebben, waardoor we de stilstand kunnen beperken, anders was deze aankoop een nog groter fiasco geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.