Varkenshouderij

Achtergrond

En nu vasthouden

Na het succesvolle kalfs-vleesakkoord moet de dierenbescherming nazorg bieden.

Bij de stichting Wakker Dier zullen ze vorige week wel opgekeken hebben van het nieuws dat de Dierenbescherming en de VanDrieGroep bekend maakten. De VanDrieGroep verkoopt voortaan alleen nog kalfsvlees dat aan welzijnseisen voldoet die verder gaan dan wat wettelijk is voorgeschreven.

Het akkoord komt naar buiten terwijl Wakker Dier nog volop bezig is met haar campagne, waarin ze vleeskalveren en de vleeskalverhouderij ziek noemt. Onder druk van die nog lopende actie staakten verschillende supermarktorganisaties de verkoop van blank kalfsvlees. Dat is een resultaat.

Maar voorlopig is het een mager resultaat. Albert Heijn (AH), om maar een grote supermarkt te noemen, met jaarrond kalfsvlees in het schap, is nog niet bezweken onder de druk van Wakker Dier. En zal dat ook niet doen; AH is partner in het concept van de Dierenbescherming en Van DrieGroep. Al zou AH voor Wakker Dier door de knieën zijn gegaan, dan ging het nog maar om enkele procenten van de Nederlandse kalfsvleesproductie.

Nee, dan is de gematigder Dierenbescherming succesvoller. Haar welzijnsakkoord heeft betrekking op álle kalveren van de VanDrieGroep, zo’n driekwart van de Nederlandse productie. Toegegeven, voor exportkalveren is de vrijwillige aanscherping van de welzijnseisen nog wel erg bescheiden, maar het begin is er. De Dierenbescherming kan het door polderen bereikte succes op haar rekening bijschrijven. Ook de kalversector laat zich van zijn goede kant zien; door de integratiestructuur zijn centrale afspraken snel in te voeren.

Voor de sector blijft het wel voortdurend opletten geblazen. Kalfsvlees van extra kwaliteit leidt niet vanzelfsprekend tot extra afzet of een betere prijs. Daar kunnen ze bij Alpuro over meepraten. Hun Peter’s Farm-welzijnskalfsvlees verdween vorig jaar bij AH uit het vleesschap na het vastlopen van prijs- en merkoverleg. De Dierenbescherming heeft hier ook een nazorgplicht.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.