Varkenshouderij

Achtergrond

DPP-biggenprijs onveranderd

De DPP-biggenprijs blijft deze week onveranderd op 40 euro per stuk. Daarmee wijkt de DPP-noteringscommissie af van de verwachte prijsverhoging van de Nederladnse Vakbond varkenshouders met 1 euro per stuk. Het krappere aanbod van biggen en een groot aanbod van vleesvarkens zou tot een hogere biggenprijs moeten leiden. De tegenvallende varkensprijs en de waardevermindering van de Oost-Europese munten houden die prijsverhoging tegen. Wel is er een groot prijsverschil tussen grote en kleine koppels biggen. Groete koppels zijn goed te plaatsen, maar de kleinere koppels gaan moeizamer van de hand. Duitsland biedt lagere toeslagen voor Nederlandse biggen, omdat de Denen hun biggen daar goedkoper aanbieden. Nederlandse biggen sluiten nog wel goed aan op de wensen van de Duitse afnemers, ondanks het verkrijgen van de artikel 10-status voor Aujeszky. Nederlandse biggenhandelaren bieden in Duitsland alleen Nederlandse biggen aan, die daar qua genetica, gewicht en kwaliteit ook thuishoren. Alleen bij het aantrekken van de varkensprijs kan de biggenprijs ook stijgen. Dat gebeurt hopenlijk snel. Een lichtpuntje is de stijging van de biggenprijs in het Spaanse Zamora met 2 euro naar 36 euro per stuk. Er gaan echter weinig Nederlandse biggen naar Spanje. De DPP-biggenprijs ligt deze week € 15,50 per stuk hoger dan een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.