Varkenshouderij

Achtergrond

Compost over bevroren Groningse akkerbouwgrond

Loonwerker Mark Uuldriks rijdt in het Groningse Slochteren voorzichtig over de groenbemester.

In opdracht van de akkerbouwer rijdt hij voor loonbedrijf Schepel uit Hellum compost uit op de bevroren grond. De harde ondergrond heeft voordelen en nadelen. Het perceel is goed begaanbaar. Maar het comfort voor de trekkermachinist laat te wensen over. En de machinerie heeft te lijden onder de harde klappen die moeten worden opgevangen. "Je moet met beleid rijden", zegt Uuldriks. Op het perceel komen dit jaar aardappelen. Afgelopen jaar stond er zomergerst en als groenbemester is er rammenas gezaaid. Foto Jan Bouwman

Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme heeft vandaag in zestien Nederlandse steden reclame gemaakt voor de landstreek. Dat gebeurde met bruine informatieborden die zonder vergunning werden opgehangen. De gemeente Utrecht zei vanmiddag bestuursdwang te zullen toepassen als de illegale borden niet worden verwijderd. De actie is een stunt van een reclamebureau in opdracht van het toerismebureau, dat in de aanloop naar de vakantiebeurs extra naamsbekendheid voor de Achterhoek wil. Directeur Walter van Hulstijn zal zorgen dat de reclameborden weer verwijderd worden. Foto ANP

In polder de Kale Weg werd vandaag volop geoogst. Dankzij de vorst konden voor het eerst sinds lange tijd machines het normaliter drassige land van Staatsbosbeheer op. Loonbedrijf Scheper uit Lutjegast perste de balen. Door de afwezigheid van sneeuw is het maaisel mooi droog, vertelt beheerder Nico Boele. "Het ruikt zelfs hooi-achtig." De balen gaan weg als voer en strooisel. Foto Roelof Stroetinga

Medewerkers van de Vion-vestiging in Meppel verplaatsen de laatste halve varkenskarkassen naar de verwerkingsruimte. Vandaag werden de laatste 1.700 varkens in deze Vion-vestiging uitgesneden en afgevoerd. De komende weken zal de slachterij worden ontmanteld. Volgens bedrijfsleider Richard Kerkhof was de stemming onder het personeel gedrukt. "Ze hebben alles correct afgehandeld." Foto Persburo Melissen

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.