Varkenshouderij

Achtergrond 181 x bekeken 1 reactie

'Belang innovatie onderschat'

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie onderschat het belang van innovatie en schaalgrootte.

Dat zei Peter Beckers, directeur strategie van Vion op de Agrifirm-jongerendag. Beckers, jarenlang topman van het farmaceutische concern Organon, ziet teveel een gelaten houding op het gebied van innovatie. "De voedingsmiddelenindustrie en agribusiness geeft 1 procent uit aan onderzoek en innovatie tegen de farmaceutische industrie 15 procent."

Als oorzaak noemt Beckers de relatief kleine omvang (minder dan 200 miljoen euro) van concerns. De toekomst is volgens Beckers hoe dan ook aan de grote spelers. "Vragende partijen willen grote zekerheden. Dan komen ze uit bij bedrijven als Vion. Nu kopen ze nog lokaal in maar dat zal snel afgelopen zijn."

Het grootste gevaar is volgens Beckers dat bedrijven niet kunnen profiteren van juist een geringe of enorme omvang. "Neem Organon, waar ik zelf voor heb gewerkt. Ze vielen qua omvang tussen wal en schip, en zijn dus door Amerikanen overgenomen. Er werkten 5000 mensen. Straks is het een productiebedrijf met 1500 werknemers."

Dat met innovatie veel bereikt kan worden ziet Beckers binnen Vion zelf. "Van een geslacht varken eindigt 60 procent als vlees, terwijl 40 procent anderszins wordt verwaardt, zoals in gelatine met vaak goede marges."

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Dus klopt wat ik altijd dacht! dat er aan het slachtafval meer zit verdient dan aan de snitzel en het varkenshaasje.
    Dat zie ook aan de winstmarges van Vion maar dat komt nooit bij de boer tecrecht ( ook al is ie lid van de ZLTO )

Of registreer je om te kunnen reageren.