Varkenshouderij

Achtergrond 180 x bekeken

Andere rollen, andere partijen

Ik speel af en toe in een toneelgezelschap, en elke keer een andere rol. De rollen van de personen in onze sector zijn ook wisselend.

Bij wijze van hobby kruip ik regelmatig in een andere jas en speel ik toneel. Afgelopen weken stond ik meerdere keren als komediant in zalen. Het maakt het hoofd lekker even leeg en in de eigen rol begin je weer fris. De varkensketen kent vele toneelspelers, vandaag varkenshouder, morgen bestuurder, overmorgen weer wat anders.

Afwisseling is gezond

Zelf gedij ik het beste door royale afwisseling in het leven. Dit weekend enkele ludieke optredens in zalen, nu de website bijwerken en straks op familiebezoek. Morgen een presentatie van de nieuwe bedrijfsdierenarts voor het personeel en het slopen van inrichting van onze oude stallen. Op een noordelijke voergeldlocatie starten we met dezelfde dierenartsenpraktijk en een nieuwe voerleverancier, er moeten nog zaken afgestemd worden.

Melkveehouders

Over afwisseling gesproken. Gedurende deze week heb ik vijf bijeenkomsten in de Varkens-Showroom en twee op locatie. Normaal zijn het meest varkenshouders en of partijen uit het daaraan gerelateerde bedrijfsleven, maar voor de afwisseling is er deze week ook een tweetal bijeenkomsten voor melkveehouders: een inleiding over werkprotocollen voor ASG en een over ondernemen in een vrije markt voor DOC-jongeren.

Mensen dé factor

Belangrijk blijft natuurlijk het varkensbedrijf en de fokgeltenhandel. Gelukkig hebben we daar inmiddels voldoende goede mensen voor, die de dagelijkse beslommeringen makkelijk aan kunnen. Mensen blijven verreweg de belangrijkste factor in een bedrijf. Gedurende 40-50 uur per week vervullen ze ieder hun rol, en met verve. Ook voor hen resteren wekelijks nog minimaal een gelijk aantal uren voor andere leuke dingen buiten de varkenshouderij. Want het is voor iedereen goed: afwisseling.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.