Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Vleesvarkens all in-all out

We hebben deze week een boeiend betoog gehoord van Anita Hoofs, voor een volle Showroom. Waar rekening mee te houden op vleesvarkensbedrijven?

Er is bij vleesvarkens veel meer te doen dan verwacht, zo bleek tijdens de presentatie, die hier ook is te openen. Dinsdagavond aanstaande wordt de presentatie herhaald in Sterksel. Hiervoor is nog opgave mogelijk.

Volle showroom

Anita Hoofs, onderzoeker op Praktijkcentrum Sterksel, trekt bij ons altijd een volle Showroom. Ze is duidelijk, stellig en kan haar bevindingen staven met cijfers. Ze begint met de kostprijs van een kilo varkensvlees. De aanwezigen weten niet zo snel op te noemen hoe de top 5 in kostenaandeel eruit ziet. Huisvesting slokt 10 procent op van de kostprijs van een kilo vlees, terwijl bij de bouw van een stal hoofdzakelijk aan het drukken van kosten gedacht wordt. Veel belangrijker volgens haar is echter het rendement op investering, return on investment.

Verschillen in groepsgrootte

Uitgebreid gaat Hoofs in op de verschillen in groepsgrootte. Om de paar jaar krijgt Sterksel opdracht om hier onderzoek naar te doen. Ook logisch, we praten over groepsgroottes van acht tot 500 varkens. Met filmbeelden uit Amerika liet ze grote groepen van honderden varkens zien. Zeker wanneer de verplichting van 1 vierkante meter per varken een feit wordt, worden ook grote groepen een stuk interessanter. Boven de 40 varkens mogen zij bovendien volstaan met 10 procent minder ruimte.

All in-all out

Het hebben van grote groepen strookt echter niet met het minimaal mengen van varkens. Gezondheid speelt daarbij een grote rol. Bedrijfsbreed all in-all out wordt volgens Anita Hoofs het systeem van de toekomst. In één keer het hele bedrijf volleggen, uitleveren en een weekje leegstand. Dat is volledig vergelijkbaar met slachtkuikens. Anita stelt dat dit heel mooi aansluit bij overschakelingen van vermeerderaars naar het 4-wekensysteem. Zij hebben de grote koppels beschikbaar en kennen door de strikte scheiding in diergroepen een hogere gezondheid dan gemiddeld.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan

    All in All out is niet reel omdat ook vleesvarkens bedrijven opschalen naar grotere aantallen (3000 en meer).
    Daarvoer moeten wel heel veel zeugen tegelijk biggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.