Varkenshouderij

Achtergrond 179 x bekeken 2 reacties

Varkensprijs verder in de min

Volgende week verlagen de slachterijen hun roepprijzen, ook in Nederland. In Duitsland in ieder geval 4 cent per kg geslacht-gewicht. Duitse slachterijen praten alsof boeren de prijsdaling van 4 cent moeten zien als een meevaller, die dreigden gisteren en vanochtend 6 tot 8 cent minder te betalen.
De markt kan al het vlees even niet aan. Vooral de voorkant van het varken, maar ook de ham wordt voor minder geld verkocht. Slachterijen beuren ongeveer €4 minder voor een varken volgende week.
Alle Europese prognoses wijzen in dezelfde richting: het aanbod vleesvarkens krimpt in de tweede helft van dit jaar en volgend jaar. Toch heeft de markt tijdelijk te kampen met een overaanbod. Mogelijk versterkt door paniekleveringen van boeren.
De stemming op de markt is ronduit slecht. Slachterijen en verwerkers klagen steen en been en doen er alles aan het boekjaar alsnog enigszins redelijk af te sluiten, de eerste helft van het jaar was beroerd stellen ze. De varkensboer betaalt nu de rekening. Die beurt al drie weken achtereen minder voor zijn product.
Als je de Duitse Erzeugergemeinschaften moet geloven, loopt het aanbod vanaf volgende week terug en ontspant de markt. Dat is ook goed voor de prijsvorming in Nederland. Vervelend is wel dat er in week 40 een slachtdag uitvalt in Duitsland: de Berlijnse muur viel namelijk 19 jaar geleden, reden voor een feestje.

prognose

3-4 cent lager

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kenner

  wat grappig , reden voor een feestje , misschien zakken de varkens verder haha

  en de boekjaren van de boeren sluit al 2 jaren slecht af , aanbod mindert vanzelf , wacht maar af

  het verwondert me zelfs heel erg dat ze van de week nog dieper zakken

 • no-profile-image

  jerommeke

  Ik (als gesloten bedrijf) heb 4 maanden geleden nog biggen verkocht (afgegeven) voor 28 euro dus dan zal het aanbod echt wel gaan zakken. Verder probeer ik het boekjaar ook nog redelijk (als het kan niet te ver in de min. red.) af te sluiten. Wat ik niet snap is dat keer op keer de varkensboer de rekening moet betalen? Waarom niet de consument? By the way c1000 heeft zowat het hele jaar door het vlees in de reclame liggen (en het zou me niet verwonderen als zij straks als hardste roepen dat het van verdoofd-gecastrede biggen is.)bla, bla, bla........ Kees ik snap ook wel dat jij een redactioneel stuk moet inleveren (ook al is het een varhaal dat krom is en recht geluld moet worden) maar bij mij bekruipt bij dit soort analyse een soort van partijdigheid onder het vel.

Of registreer je om te kunnen reageren.