Varkenshouderij

Achtergrond

Tsjechische boeren dreigen met staking

Tsjechische landbouworganisaties dreigen met een nationale staking op 13 oktober, inclusief wegblokkades.

De boeren zijn woedend dat het nationale landbouwbudget met bijna eenderde is gekort naar 427 miljoen euro. Zij eisen dat de regering de begroting bijstelt, maar landbouwminister Petr Gandalovic zegt dat daar geen sprake van kan zijn.

De Landbouwkamer heeft al een crisisteam geformeetd en dreigt met grootschalige actie op 13 oktober. Volgens de organisatie kan de Tsjechische regering met het huidige budget afspraken niet nakomen. "Als er niet meer geld bijkomt, ontvangen Tjechische boeren slechts 78 procent in plaats van de 90 procent (van wat boeren in de EU-15 krijgen, red.) waar zij volgens de afspraken in 2009 recht hebben," stelt voorzitter Jan Veleba.

Of registreer je om te kunnen reageren.