Varkenshouderij

Achtergrond 44 reacties

Thieme wijst op broos imago melkveesector

Als de melkveehouderij niet van koers verandert, zit ze over enige tijd met hetzelfde verstoorde beeld als de varkenshouderij.

Deze waarschuwing deed Tweede Kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren tijdens een discussiebijeenkomst voor melkveehouders van de LTO-afdeling Eemland. Thieme erkende dat de melkveehouderij nog een redelijk positief imago heeft bij het grote publiek. Vooral dankzij de koe in de wei. Dit beeld kan de sector echter ook wel eens gaan opbreken, hield ze de boeren voor.
Dit maakte ze duidelijk met het voorbeeld van de Stichting Varkens in Zicht. Deze probeerde met mooie zichtstallen en varkens in dik stro het beeld neer te zetten dat alle varkens zo worden behandeld, aldus Thieme. Varkens in Zicht moest echter bakzeil halen bij de rechter, omdat de meeste varkens onder andere omstandigheden worden gehouden.

In de melkveehouderij dreigt volgens haar iets soortgelijks. Het publiek wordt voorgehouden dat de sector de koe in de wei houdt, terwijl het vee in de praktijk steeds minder vaak en steeds korter in de wei staat. Dat kan de sector een keer gaan opbreken, was haar boodschap.

Directeur Paul Vriesekoop van de Animal Sciences Group van Wageningen UR bevestigde dat de trend naar steeds meer opstallen onvermijdelijk is. Thieme wees op meer kwetsbare punten, zoals de hoge ammoniakproductie en de doorgaande schaalvergroting in de melkveehouderij. Volgens haar moet de sector extensiveren om duurzaam te worden.

Voorzitter Siem Jan Schenk van LTO Melkveehouderij weersprak dit laatste stellig. Volgens hem kan juist intensivering een manier zijn om de milieudruk in de melkveehouderij te beperken. Thieme riep de melkveehouderij ook op zich te bemoeien met de vleeskalversector. Veel nuchtere kalveren gaan daar heen, terwijl er volgens haar veel mis gaat in de vleeskalverhouderij, vooral bij de witvleesproductie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Berend Botje

  De echte hertog laat onze de duistere krochten van zijn gedachtenwereld zien. Latente pedofilie is blijkbaar wat hem drijft. Haast watertandend uit hij zijn duistere drift, hij kan zich haast niet beheersen zijn lusten te botvieren.
  Opname en langdurige therapie op een pretboerderij met mevrouwen en meneren in lange witte jassen lijken gepast in dit geval.

 • no-profile-image

  gert

  in china is de melkveehouderij zeer broos

 • no-profile-image

  Ook

  Waar de gedachten van de echte hertog al niet naar uit gaan. Als je daar het eerste aan denkt, hoe ziek ben je dan zelf?????
  Zelfs grapjes kan deze zieke al niet meer verdragen, totaal gefrustreerd.
  Heerlijk zo'n labiel figuur.

 • no-profile-image

  Cees.

  Weten jullie al dat onze lieve Marianne in november gaat trouwen met onze slimme Jaap.
  Komen vast mooie kindjes van .

 • no-profile-image

  melkboer

  De kern van Thieme is dat we het imago van de melkveehouderij moeten bewaken. Ik ben het zelden met haar eens, maar toch heeft ze hier wel een punt wat we niet zomaar moet weggooien.
  Ik sluit me bij Jos en Jan aan.

 • no-profile-image

  klaartje 3

  geen melk maar hertog Jan bier !

 • no-profile-image

  marco

  Thieme zit vol haat jegens de boeren alles is gericht om boeren in een kwaad daglicht te zetten. Boeren zijn volgens haar het as van het kwaad, lees alle kamervragen maar van haar.En als ik haar zie debatteren dan straallt woede uit.
  Thieme wijst op broos imago melkveesector.
  Het zit haar nog niet lekker dat de NMV haar feestje tijdens de premiere "Meat de truth"verstoord heeft. Nu geeft ze aan dat de melkvee houders aan de beurt zijn.Een kamerlid die zich laat leiden door haat en wraak is een parlemtariër onwaardig.
  Graag wil ik nog wijzen op haar eigen broose imago.
  http://www.standejong.nl/?s=Thieme

 • no-profile-image

  Melkveehouder die aanwezig was

  Ik verbaas mij er over dat sommige mensen in dit forum de werking van een PC en internet kennen. Zo lekker afgesloten van de rest van de wereld met oogkleppen op en levend op een eiland van ongenoegen.....

  Ook al wordt je het over een aantal punten nooit eens in de discussie, was het mij betreft een geslaagde avond. En een teken van inzicht en lef van deze afdeling. Alleen jammer dat maar één aspect van de hele discussie aan de orde is gekomen in dit artikel.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik kan er niet omheen. Thieme scoort een degelijk punt. Het wordt tijd dat wij, als melkveehouders, onze ogen opendoen voor anders-menenden. eigenlijk is daar niks mis mee, het is hooguit MOEILIJK, omdat veel boeen nog altijd van mening zijn dat hun gedachte de enig juiste is. helaas verandert de maatschappij niet in ons voordeel. We moeten dat bekennen en ernaar handelen. dit verzaken we. Dus ik ben van mening dat thieme hier niet alleen gelijk heeft, maar ook onze ogen doet openen. Proficiat Thieme

 • no-profile-image

  melkboer

  DDB, steun krijg je niet zomaar, die dwing je af. Net zozeer als je respect afdwingt. Thieme kan roepen wat ze wil, maar zolang de sector met steekhoudende argumenten de bedrijfsvoering kan verdedigen is er helemaal niks aan het handje. En als Thieme de koe in de wei wil, dan kan dat. En wil ze dat de koeien iedere dag geaaid worden, dan kan dat ook. Maar daar zijn voorwaarden aan gekoppeld. En een harde voorwaarde is economische haalbaarheid en rentabiliteit. Dit is een term die in heel ondernemend Nederland gebezigd wordt, dus waarom in onze sector niet. Het is naar mijn mening zo klaar als een klontje; Thieme wil wat, wij agrarische ondernemers ook. En wordt het eenrichtingsverkeer, dan is het heel vlug afscheid nemen. Maar dit valt dan als sector ook naar buiten toe te verdedigen. Pas dan mag je ook steun van andere partijen verwachten.

 • no-profile-image

  draai

  Ze weet ook wel wat ze zegt of niet, eerst zitten ze in die film te zeuren over methaanuitstoot van koeien. Nou zet ze op stal dan kun je dat beter onder controle houden, en dan moeten ze weer naar buiten waar alles zo de lucht in kan en de mest inefficienter verdeeld wordt.. Wat wil ze nou eigenlijk?!!? Koeien met een katalysator en fijnstofpartikelfilter in de reet?? (dan wel 'diervriendelijk' geïmplanteerd) En trouwens is de sector in Nederland maar verantwoordelijk voor 9% van het totaal aan uitstoot van broeikasgassen, maar voorziet wel ruim in de primaire levensbehoefte van alle 16 miljoen inwoners. Die andere 91% komt allemaal toe aan de overige 'luxe' die wij menen nodig te hebben. En de koeien lopen hier net zo veel in de wei als altijd.

 • no-profile-image

  DE echte HERTOG

  de drie onderstaande reacties vat ik samen onder de noemer: ouderlingetje spelen met meisje op schoot, op de veluwe, op zondag-middag bij gesloten gordijntjes. dan mag het meisje een frietje halen. Ik denk dat ik zo voldoende duidelijk heb gemaakt wat voor garnalen hier aan het reageren waren. Oja, wel je zwarte broek aan en uit doen.

 • no-profile-image

  taeka

  Ja, Rinie over vakbekwame mensen gesproken, bij jou hoeven we in elk geval niet te zijn, want bij jou gaat geld natuurlijk weer boven alles, wat kan het schelen dat andere mensen dood gaan van de honger en dat we alle oerwouden omkappen en het milieu verkloten, als we maar een vette banksaldo hebben, want daar heb je na je dood zoveel aan.

 • no-profile-image

  Jan Wielewaal

  Typisch ddb om zo te reageren, zo zie je maar weer wat een kansloos opstandig volk dat is om zo te reageren. Ik kijk liever naar Thieme als naar Sieta keimpema. Onzin verkopen doen ze allebei, maar Marianne scoort hier wel een punt. Knap van lto om haar uit te nodigen en lef van Marianne om daar op in te gaan!

 • no-profile-image

  Ano

  Thieme heeft wel degelijk een punt. Een (beperkt) aantal vakmensen staat hier duidelijk open voor kritiek, terwijl anderen hardhandig blijven vasthouden aan hun eeuwige gelijk. Ik zou ervoor willen pleiten om als sector op regelmatige basis informatieve campagnes te organiseren. De campagnes die ik nu op bv TV zie zijn sterk ondermaats, en geven helemaal geen informatie die de consument wil weten denk ik. Zelf communiceren verhinderd volgens mij een groot stuk dat we als sector achter de campagnes van "extreme" organisaties aan hollen.
  Om nu even terug te komen op het op stal houden van melkvee: De dieren op stal houden heeft als voordeel dat ze beter te sturen zijn qua voeding. Met andere woorden: op de weide kan een lagere productie betekenen. Daartegenover staat dat koeien op de weide goedkoper produceren. De mestwetgeving maakt het ons echter niet gemakkelijk om de dieren in de weide te laten.

 • no-profile-image

  hertog

  lekker ding en berend botje: gaan jullie met me mee? Samen naar de witte jassen?? Wedden dat jullie langer moeten blijven als ik!! Maar voor die tijd kan lekker ding nog wel een beurtje hebben. mag ze zelf kiezen: met of zonder APK. berend komt natuurlijk in de zwarte jas!!

 • no-profile-image

  boer

  Bah bah, lijkt me tijd dat de redactie ingrijpt bij zulk soort berichten van Hertogs. Die kerel is een psychopaat.

 • no-profile-image

  ANTI Hertog

  logisch dat ze die Hertog laten gaan aan zo een gestoorde psygopaat valt tog niks meer te redden.
  je kan niet normaal met elkaar praten hier of die geestelijk zieken komt weer met zijn stomzinige gelul.
  precies het zelfde als zijn vriendinetje Thieme als je het serieus ergens over heb komen die gestoorde er weer bij met dat stompzinige gezwam.
  De hooivork in de Hertog is mijn idee

 • no-profile-image

  Hertoginnetje

  Aha dus onze 'full leather jacket' jaap heeft weer gejaagd en geschoten met de buks!

 • no-profile-image

  gert

  wat is haar eigen imago ?

 • no-profile-image

  Rinie

  Thieme en consorten moet je inruilen tegen vakbekwame mensen, die verstand van zaken hebben en het hart op de juiste plaats. Wat hun brengen werkt deprimerend en kost veel verloren tijd en handen vol geld! Zij zeggen dat ze strijden voor de dieren, maar zij zijn tegen dieren! Zij willen de klok 100 jaar terug zetten, volgens hun hadden de dieren het toen goed net zoals de mensen. Maar het was toen voor de meesten bittere armoede voor de mensen en slecht voor de dieren. Hier hebben de dieren het beter dan de meeste mensen op de wereld, maar de boeren worden hier zwaar uit gemolken! dit vooral door Thieme en die verwende over het paard getilde BN ers. Laat je niet door hun beinvloeden, gewoon door boeren. Ga naar bijeenkomsten die echt wat goeds toe te voegen hebben!

 • no-profile-image

  Boer

  Inderdaad DDB, LTO gaat liever in overleg met thieme, varkensinnood en wakkerdier ipv in gesprek te gaan met hun eigen leden. Ik snap helemaal niets van een ondernemer die verder wil in de toekomst en dan nu nog lid is van lto. Een lto lidmaatschap is handig voor een dagje fietsen wat de plaatselijke afdeling organiseert, voor de rest is het weggegooit geld. Een ondernemer die in rendemant denkt is allang lid van een vakbond die WEL op komt voor hun achterban !!

 • no-profile-image

  hertogs

  Marco Raalte: JUIST JIJ BENT EEN GEVAAR VOOR DE MAATSCHAPPIJ. Je draait de zaken om. De boeren hebben er zelf voor gezorgd dat de pvdd er wel MOEST komen. Het resultaat zie je en ik kan je verklappen dat dit pas het begin is van deze partij. Als boeren zo stoicijns doorgaan, gaan we wat beleven. En terecht. MarcO; trek je zwarte jas aan, sluit de gordijnen, speel ouderling en laat vooral je verstand niet de rest doen.

 • no-profile-image

  boer

  Verhip, het is zaterdag. Hertogs weekendverlof?

 • no-profile-image

  gert

  in nederland is de samenleving ook erg broos,kijk maar naar de beursberichten en het journaal,wat is er nog duurzaam ?het politieke gekibbel !

 • no-profile-image

  Jan

  Het is makkelijk op te lossen. Boeren die de koeien werkelijk weiden (=GEZONDERE MELK) krijgen 3 cent extra per liter melk. Eens kijken hoe snel de koeien allemaal weer in de wei lopen. Het is allemaal heel simpel, men veranderd alleen als men de boeren (maar ook de burgers) in de portemonaie tref. Je kunt zeggen van Thieme wat je wilt, maar in dit geval slaat ze de spijker op de kop. Zij beschadigd de melkveehoudrij niet. De boeren die de koeien op stal houden, die beschadigen de melkveehouderij. Als de melkveehouders niet opassen zijn ze de volgende tak aan de boom van de bioindustrie. En dan maar klagen over burgers zie daar aktie tegen voeren. Ze lokken het zelf uit.

 • no-profile-image

  dirk

  Ook nu geld weer :Langzaam Ten Onder

 • no-profile-image

  jos

  Ik geef het niet graag toe maar ben het voor deze keer wel met de stelling van Thieme eens. Kijk goed naar de melkprodukten in het winkelschap. Overal wordt de koe in de wei gebruikt om het product aan te prijzen. In die zin nemen we wel een risico door de consument bewust een andere werkelijkheid dan de realiteit voor te spiegelen. We moeten dus open met de consument communiceren anders is op termijn een "boemerang"effect onontkoombaar

 • no-profile-image

  Annegien

  Het is toch te gek voor woorden dat een pak melk in de supermarkt goedkoper is dan een fles water??? Wie wordt hier nu uitgemolken? En... Thieme heeft wel degelijk een punt verdiend!

 • no-profile-image

  drink

  Tjonge tjonge domme melkboeren. Jullie zijn blijkbaar de film "meat the trut" alweer vergeten. Even voor jullie korte geheugen, in deze film werd de melkveehouderij beschuldig, doormiddel van allerlei leugens, van alle milieuproblemen op de wereld. Nu zegt thieme misschien iets minder dom en elke lto boer geilt meteen op thieme. Misschien dat die film toch op waarheid berust was dan? Nee haal het paard van Troje binnen en alles komt goed.

 • no-profile-image

  DDB

  Een aantal reagens op deze site heeft duidelijk geen geheugen en tactisch inzicht. Thieme is inderdaad het paard van troje wanneer je haar toelaat in je organisatie. Zij is een listige slang, een ratelslang die jouw paait en aait en dan opeens toeslaat. Zij is bezig om hier en daar wat boeren voor zich te winnen. Deze dommerikken zijn haar eerdere uitpraken alweer vergeten, die laten zich inpakken door een glimlach van een mooie vrouw. Straks wanneer er verkiezingen aankomen zal ze de strop aantrekken en successen boeken. Het gevolg is opnieuw zetels voor haar partij en opnieuw 4 jaar betaald schoppen tegen de sector.
  Ons imago kan altijd beter, maar daar hebben we haar niet voor nodig, er zijn genoeg politica te vinden die wel een positieve bijdrage willen leveren. Wij hebben de steun nodig van mensen die het beleid voor ons maken. Het is inderdaad te gek voor woorden dat een pak melk goedkoper is dan water. Wanneer wij betaald krijgen waar we recht op hebben gaan de koeien vanzelf weer naar buiten. Thieme zal daar niet voor gaan, onthoudt mijn woorden. Thieme is uit op het einde van de dierhouderij, maar dat lukt haar niet. Vandaar dat ze nu haar pijlen op de melkveehouderij richt.

 • no-profile-image

  Ano

  De reactie op dit artikel was voor mij puur op de gedachtegang. De persoon die dit zegt interesseerd mij minder. Als dit een "publiciteitsstunt" is van haar, dan kan ik dit omschrijven als "niet opportuun"

 • no-profile-image

  gert

  ook broos imago van tweede kamerleden,die hebben ook een deuk opgelopen na duivendak

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Wat levert een koe in de wei straks op, geen cent.
  Hoezo imago schade, daar zorgt Thieme zelf wel voor, dat kun je aan haar wel overlaten. Het is al lang bekend dat de koeien minder vaak buiten komen, en dat kan toch iedereen ook zien. Al die burgers kijken toch nog wel eens uit hun auto raampje. Nee Thieme zal er nog even de nadruk opleggen, want het imago van de melkveehouderij is haar nog iets te goed. Daar moet snel verandering in komen. Wanneer wij goedkope melk moeten leveren zal dat op een efficiente manier moeten gebeuren. Met de mestwetgeving wordt je gedwongen om de koeien op stal te zetten. Daar zal Thieme zich niet voor inzetten, ze heeft nog nooit bijgedragen aan een oplossing, enkel die van opzouten met de landbouw. Dat is het punt van Thieme, geen dierhouderij meer in Nederland.
  Ze kan van mij een punt krijgen!

 • no-profile-image

  DDB

  Echt weer iets voor de LTO, om die snol uit te nodigen. Daar heb je dus echt niets aan. Laat dan iemand komen uit de politiek die nog iets bij wil dragen aan de sector. Met Thieme haal je de duivel in huis. Dat stuk verdriet wil toch alleen maar de landbouw om zeep helpen. Zij zoekt geen oplossingen. Van mij krijgt ze ook een punt......van de riek

 • no-profile-image

  gj

  blijft wel dat het imago van de melkveehouderij mee wordt beschadigd vanwege de berichten uit kalverhouderij.

 • no-profile-image

  joop boer

  De hele veehouderij dient zsm te worden afgeschaft, om te beginnen in Nederland. Het is een enorme voedselverspilling, levert enorme milieuproblemen, oa door mestoverschot en ammoniakuitstoot, is verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen en legt door de invoer van veevoer beslag op een oppervlakte landbouwgrond van vier keer het Ned. landbouwareaal, wat ten koste gaat van de voedselproductie aldaar. Melk en vlees zijn totaal overbodig voor een gezonde voeding, meer nog, zelfs slecht voor de gezondheid. Hoe meer melk er in een land gedronken wordt, hoe meer botontkalking er is.
  In plaats van die eindeloze, eentonige monocultuur weiden en voedermais akkers kunnen er beter meer boomgaarden aangelegd en meer peulvruchten en granen verbouwd worden. We houden dan ook nog heel veel grond over voor de aanleg van meer natuur en bossen.
  Sinds ik in n1990 veganist ben ngeworden, is mijn gezondheid er stukken op vooruit gegaan. Dat wens ik iedereen toe.

 • no-profile-image

  Lekker

  Thieme maakt zich schuldig aan mishandeling...........
  Er is mij verteld dat ze haar poes heeft geschoren.

 • no-profile-image

  W geverink

  Hertog gaat op dit moment door een heel diep dal . Gezien de uitlatingen die hij doet zit hij behoorlijk onder de medicijnen . Mischien is het een goed idee dat de dokters hem in een kunstmatig coma brengen zodat zijn hersenen wat rust krijgen en weer wat kunnen helen . Ook is het dan (al is het maar tijdelijk) onmogelijk voor hem deze site te verzieken . Pogingen om tot hem door te dringen hebben tot nu toe enkel geleid tot een aantal gefrustreerde reacties . Hertog , je probleem is dit : Je denkt dat je een heeeele goeie voetballer bent die altijd zijn uiterste best doet om het maximale voor zijn team te betekenen , maar in elke belangrijke wedstrijd kun je het gewoon niet laten om de bal vaak genoeg in je eigen doel te schieten dat de wedstrijd met geen mogelijkheid meer te winnen is . Hertog , er is gewoon geen goeie manier om je dit te vertellen . Je bewijst je team geen dienst als je op het veld verschijnd en je team eindigd niet telkens op de laatste plaats in de competitie als jij op de tribune zit als je begrijpt wat ik bedoel . Dit weerhoudt mij er echter niet van om je alsnog van harte beterschap te wensen daar achter de dubbele deuren .

 • no-profile-image

  gert

  wat is nu nog het imago van tweede kamerleden?

 • no-profile-image

  hertog jan

  Pas het begin van deze partij ? hahahahahaha tuurlijk..........volgende verkiezingen hooguit 1 misschien 2 zetels van enorme domme mensen die hun stem blijkbaar willen verkwanselen, hun eigen goed recht dat wel, maar wel zielig......

 • no-profile-image

  melkboer

  Als iemand 100 keer domme dingen zegt dan krijgt ie van mij 100 keer op zijn donder. En als hij 1 keer iets zegt wat niet onjuist is, dan zeg ik dit ook. Is gewoon het verschil tussen realisme en simplisme en voor de rest helemaal niks.

 • no-profile-image

  Janus

  Aan DDB: nu laat je precies zien waarom veel burgers die boeren uitkotsen. Zo ook jij, DDB. Je toont geen enkel respect voor meningen van anderen. Je kraamt taal uit van een bezopen garnaal. weet je wat ik hoop: dat je bedrijf moregen nog op de fles gaat. ben je uitgeleuterd. dit moet je niet doen. Thieme scoort hier midden in de rros en jij raakt gefrustreed. Ben je getrouwd?? ik zou meteen als man of vrouw meteen wegrennen bij zo'n mafkees. Of ben je besmet met de gekke koeienziekte, want wie met pek omgaat wordt er mee besmeurd. Advies: ga werken en zet je pc af.

 • no-profile-image

  Noorderling

  aldus iemand die er geen verstand van heeft...

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.