Varkenshouderij

Achtergrond 190 x bekeken 4 reacties

Schade groter dan het nut

In economisch moeilijke tijden pakt iedereen de legale mogelijkheden om geld te verdienen.

Concurrenten in andere landen pakken dergelijke kansen op een nieuwe markt ook. En de afstand naar Zuid-Italië is inderdaad even groot als naar de hoofdstad van Rusland, al heeft iedereen gevoelsmatig een ander idee. Er is ook wettelijk en juridisch niets mis met een transport van varkens naar Rusland, erkent minister Gerda Verburg. Allemaal steekhoudende argumenten dus om wél op de Russische vraag naar vleesvarkens in te gaan. En het gebeurt, blijkt uit een aanvraag bij LNV.

Tóch is het dom om te doen. Als vanouds overheerst weer het kortetermijndenken. De hele varkenskolom ligt onder het maatschappelijke en politieke vergrootglas. Door op de Russische vraag in te gaan, geeft de sector alle brandstof voor extra druk van maatschappij en politiek. Verburg doet daar al aan mee, door volstrekt overbodig te melden dat zij eisen aan het transport zal stellen. Dat geldt voor elk vervoer.

Een Nederlandse weigering - we leveren geen dieren voor de slacht, wel het beste vlees dat je kunt krijgen - had eindelijk die positieve, op de lange termijn meer dan broodnodige impuls voor het imago betekend. Nog beter was een Europees besluit: wij gaan geen nieuwe langeafstandstransporten aan met vleesvarkens. Nu kan de schade groter zijn dan de opbrengst, zeker omdat de Russische vraag kortdurend is en alleen bedoeld om een eigen verwerkende industrie op te bouwen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Stop halve varkens in een vrachtwagen, is veel goedkoper.

 • no-profile-image

  gert

  verburg vreest marianne met die moeilijke vragen

 • no-profile-image

  een realist

  Vraag en aanbod. Leveren wat de markt vraagt. Doe de dingen die je doet, goed en correct en laat zien dat je goed bent en doet. Wat is er mis met goede varkens op een nette diervriendelijke manier te transporteren naar Rusland? Niet bang zijn voor concurrentie maar winst pakken en anderen tevens vooruit helpen. Niks eigen markt beschermen, maar vrijheid blijheid is voor iedere markt veruit het beste. Angst is een slechte raadgever. En wat de discussie over dierenwelzijn betreft, moeten we gewoon doorgaan met correct te werken en dat laten zien. Offensief in plaats van defensief! We gaan met volle kracht vooruit en zijn niet te stoppen! Rusland here we come!!

 • no-profile-image

  Van den Hof

  Onthutsend om Verburg en collega gisteren live op de tv te zien en te horen met argumenten en conclusies over dit soort onderwerpen die zo krom zijn dat enkel tranen de enige reactie kunnen zijn hierop. Ze stellen bijv. dat de COGEM en ESFA (overheid (EU)adviesbureaus) goed werk doen, maar niet het goede doen. De ESFA schrijft bijv.: de lange termijn effecten van biotechnologie is niet in te schatten; onze ministers vertalen dit als: "de biotechnologie is op lange termijn zo goed als veilig". Lezen, interpreteren en conclusies trekken is dus niet hun sterkste punt of liever; slaat als een "tang op een varken". Is het dan niet wat hoog gegrepen voor deze ministers en hun ambtenaren om zich over deze uitwerkingen van beleid een verstandige mening te vormen? Wat te doen; lachen of huilen of ons zeer diep schamen om het lage niveau van onze ministers en hun departementen?

Of registreer je om te kunnen reageren.