Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Rendement van personeel

Personeel van last naar lust, had het thema van de eerste netwerkbijeenkomst ook kunnen luiden. Omgang, verzuim, afspraken, rechten en plichten; het kwam allemaal aan de orde.

Deze week werd de eerste netwerkbijeenkomst van het nieuwe seizoen verzorgd door AB Oost. Met 5.000 medewerkers en wortels in de agrarische wereld kunnen zij goed weergeven hoe er rendement uit personeel te halen is. Omgang, verzuim, afspraken en rechten / plichten, het kwam allemaal aan de orde.

Met de kennismakingsronde werd al snel duidelijk dat de verschillen onder de varkenshouders groot zijn. De één heeft (nog) geen personeel, een ander heeft continue 20 man aan het werk. Laatstgenoemde gaat er praktisch mee om en vindt het een normaal, maar soms lastig gegeven in de bedrijfsvoering. Degene zonder personeel is blij dat hij de ‘last’ niet hoeft te dragen. Enkele niet al te beste voorbeelden van werken met personeel, van inleiders en aanwezigen, versterken zijn gevoel.

‘Personeel van last naar lust’ had ook een goed thema kunnen zijn. Voordelen zijn er namelijk ook te over. Op personeelsgebied is de landbouw heel kleinschalig. Zelfs de bedrijven die men mega noemt hebben vaak niet meer dan 3 tot 6 medewerkers, vergelijkbaar met de buurtsupermarkt.
Aanwezigen gaven aan dat er binnen opleidingen op scholen niet veel gedaan wordt aan personeelsbeleid. Vaak is het ook een complexe materie, zeker wanneer je met verzuim (ziekte) te maken krijgt.

AB Oost rekent voor dat 1% meer verzuim 2% meer kosten betekent. Een andere rekenformule geeft aan dat voor een zieke werknemer 1,75 keer zijn loonkosten gerekend moet worden. Dit is voor vervangende arbeid, maar ook voor alle sores die er bij komen kijken. AB Oost heeft goede regelingen op maat gemaakt voor de agrarische sector en kan het gehele traject begeleiden. Dossieropbouw, hulp bij functioneringsgesprekken, begeleiding van verzuim en garanties voor vervanging en reïntegratie.

Deze eerste netwerkpresentatie in een serie van 50 is ook te downloaden:
Deel 1. Inge Luimes “Van ondernemer naar werkgever”

Deel 2. Petra Scharenborg “Help, mijn medewerker is ziek”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    rene kremers

    Geachte heer Hogenkamp,

    Met veel plezier lees ik uw stukjes, met name het proffessioneel en gestructureerd aanpakken van het management spreekt mij zeer aan. In de varkenshouderij lopen jullie zeker voorop. Wij lopen tegen dit probleem aan bij ons werk in o.a. rusland waar je ook gestructureerd moet werken in de akkerbouw en melkveehouderij. In Nederland heb je een gigantische reserve in arbeid (opa, zoon, buren) en machines (geen enkele machine draait 7 dagen 24 uur) maar wil je een akkerbouw bedrijf rendabel maken in rusland dan moet de trekker met drie chauffeurs 7 dagen werken en 24 uur per dag. Dus geen enkele buffer en dan is organisatie van levensbelang. Ik zou graag ook in andere sectore met mensen in contact komen om te zien hoe je hier in de praktijk mee omgaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.