Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Proef draaien met verdoofd castreren

Deze week hebben we proef gedraaid met het verdoofd castreren. Het ging goed, uiteraard even wennen, maar het kost per saldo weinig extra tijd. Wel zijn er verbeterpunten.

Zoals ik al eerder stelde, is het naar mijn idee een kwestie van tijd tot het castreren voltooid verleden tijd is. Tot die tijd heeft men in een mooi verdrag bedacht dat we verdoofd moeten castreren. Lang wachten, discussiëren en zaniken gaat ten koste van het ondernemen, dan gelijk maar even doorpakken. Deze week zijn we dus gestart (zie foto's) met het werken met de MS pigsleeper.

Even wat gedoe met de gasflessen

Het apparaat stelt weinig voor, de castreerklemmen bestaan al decennia lang. Het bedieningskastje kan gemaakt worden door een eerstejaars techneut en het geheel wordt in vijf tellen op de bestaande behandelwagen geplaatst. Enkel het werken met de gasflessen geeft even wat gedoe. Je moet zorgen voor het juiste reduceerventiel en de juiste koppelingen. Vervolgens leg je de fles op het onderstel van de behandelkar.

Gasflessen zijn er in verschillende maten. Een grote van 70 kilo is goed voor 800 beertjes. Daar kunnen wij drie weken mee vooruit omdat de helft van onze beertjes ongecastreerd naar een mester gaan.
Er komt waarschijnlijk geen speciaal transport naar varkenshouders met deze gasflessen. Je haalt ze bij de gashandel om de hoek. Uiteraard bestaat dan de kans dat ze al bij andere varkenshouders op het bedrijf geweest zijn. Je moet ze bij binnenkomst dus net als alle andere bedrijfsvreemde materialen behandelen.

Geen tijdsverlies bij verdoofd castreren

Wanneer je gewend ben om onder de arm of tussen de benen te castreren (let op het woordgrapje…) is het castreren in de houders even lastig. Het went echter snel. Onze kraamvrouw Paulien Hoes kon de vierde toom al vrijwel even snel behandelen als voorheen zonder de verdoving. Tijdens de 40 seconden verdoving verricht je gewoon andere handelingen als blikken, ijzer spuiten en couperen. De beertjes krijgen eerst alle drie een klein sneetje, waarna de balletjes worden verwijderd. In de houder wordt ook gelijktijdig gecoupeerd.

Verbeterpunten mogelijk

In zijn algemeenheid werkt het gewoon goed, maar ik zie wel enkele verbeterpuntjes. Na het inleggen van 3 biggen moet de verdovingsknop ingedrukt worden. Een rode lamp brand reeds en een groene gaat 40 seconden later branden ten teken dat de biggen voldoende verdoofd zijn en dat het castreren kan beginnen. Vergeet je door alle handelingen even de startknop in te drukken, dan blijft de lamp rood, hiervoor zou een derde oranje lamp een oplossing en meer duidelijkheid bieden.
De gasfles van 70 kilo is weinig arbo vriendelijk en moet onder de kar gezeuld worden. Het dunne slangetje bungelt vervolgens langs de kar en is weinig shockproof.
Het bedieningskastje is spatwaterdicht. Met het schoonspuiten van de kar moet dat kastje afgedekt of verwijderd worden. Niemand zal er 150 bar op zetten, maar een zachte straal moet het eigenlijk toch kunnen hebben (dichtheid IP54 of IP65).
Nogmaals het zijn kleine dingetjes, waar de boer ook zelf nog wel weer een oplossing voor vindt. Verder is het een solide apparaat zonder poespas en als eerste versie wel gelijk een goede.

Het apparaat zal wel weer drie keer zoveel gaan kosten dan dat het eruit ziet, maar de rekening kan naar het CBL. Arbeid valt erg mee en de kosten van de gasflessen weet ik nog niet, net zomin of dat deze kosten ook vergoed worden.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    ik

    nou Johnny, het gas betaal je mooi zelf. Het is nog maar de vraag wat dat gaat kosten!!! En de rekening naar het CBL??? Zit er wel genoeg in de pot voor iedereen? Ik denk dat de fabrikanten het maar rechtreeks moeten gaan halen uit het fonds want anders is het geld eerder op dan dat iedereen voorzien is!

  • no-profile-image

    Jan Geertsen

    Een gasfles van 70 kilo is inderdaad weinig arbo-onvriendelijk. Ik hoop dat daar een betere oplossing voorkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.