Varkenshouderij

Achtergrond

Onzekerheid plan-Bush leidt tot koersval

Het uitblijven van een overeenkomst over een Amerikaans economisch noodplan ter waarde van 700 miljoen dollar deed de beurzen geen goed.

Van de 25 door ons geselecteerde grotere agribusiness bedrijven scoorden slechts vijf bedrijven in de plus, waarvan alleen de Bongrain boven een procent winst uitkwam.

De grootste verliezer was vleesverwerker Smithfield (-14,2 procent). Het concern uit Virginia verloor op maandag en woensdag bijna 10 procent. Voor concurrent Tyson viel de schade relatief mee (0,2 procent).

De vleesbedrijven staan enigszins onder druk doordat begin volgende week het land van origine van vlees moet worden vermeld op de verpakking. Smithfield kiest er nu voor louter Amerikaanse varkens te accepteren, wat de prijs kan opschroeven.

Het enige aandeel dat forse winst boekte, was kaasmaker Bongrain, en wel op woensdag. Een duidelijke oorzaak heeft dit niet, al wordt gedacht dat bedrijven zonder relatie tot het Chinese melamine-schandaal betere zaken kunnen doen. Wanneer het plan van de regering Bush doorgang vindt, gaan mogelijk de koersen flink stijgen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.