Varkenshouderij

Achtergrond 261 x bekeken 5 reacties

Nu direct verdoofd castreren

Na wat strubbelingen is er geen argument meer om nog te wachten met verdoven.

De varkenshouderij heeft zichzelf weer eens in de schijnwerpers gezet met de traagheid waarmee het aan de slag gaat met verdoofd castreren. Ruim een maand geleden kwam de directeur van de Dierenbescherming er na zijn vakantie achter dat er nog zo weinig was gebeurd dat er niet zoals afgesproken vanaf 1 juli verdoofd wordt gecastreerd. De datum waarop alleen nog maar vlees van verdoofd gecastreerde varkens in de Nederlandse supermarkten zou liggen, was opgeschoven van 1 januari naar 1 maart.

De hartenkreet van de Dierenbeschermingsman werd slecht ontvangen in de varkenssector. „Spierballentaal voor zijn eigen achterban”, werd gezegd. „Bij een zo grote operatie als de introductie van verdoofd castreren is het flauw om op een paar weken te kijken.”

Een maand na de kritiek van de Dierenbescherming is een tweede ondertekenaar van de Verklaring van Noordwijk boos. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel is teleurgesteld over het gebrek aan daadkracht in de vleessector. „Ze zijn te traag”, aldus een woordvoerder.

Op die manier trekt de varkenshouderij maar weer eens aan de spreekwoordelijke rem. Vaak is het heel verstandig om die positie te kiezen. Als vooroplopen kostprijsverhogend is, is terughou-
dendheid terecht. Deze keer echter niet.

Het is voor de beeldvorming onverstandig als de varkenssector nu niet heel voortvarend met verdoven aan de slag gaat. Als de wiedeweerga moeten boeren afspraken nakomen, apparaten kopen en ermee werken. Gezien de beschikbaarheid van verdovingsapparaten lukt het niet meer om op 1 maart alleen nog vlees van verdoofde varkens in de winkel te hebben liggen. Dat zij dan zo. Maar heel snel daarna moet dat wel zo zijn.

De verdovingsdeal is bijna een jaar geleden gemaakt, er is een methode, er zijn spullen, het geld komt er. Het is nu alleen een kwestie van onmiddellijk beginnen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkens

  Lijkt me duidelijk, Leo kent de feiten niet !!!!
  Waar kan ik mijn vergoeding halen. Apparaat, Gas en arbeid. Zoals het er nu voorstaat kan ik een kleine vergoeding krijgen, waar ik het apperaat nog niet van kan betalen, en dat was niet volgens afspraak dus er wordt nog niet verdoofd gecastereerd.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Wat dacht je Leo, bij het schrijven van dit stukje? Laat ik de druk nog eens iets opvoeren? Dan schrijf je toch echt voor het verkeerde publiek. Ik sta te popelen om te beginnen. Maar niet met een lege portemonnee! Kijk ik mag bij iedere willekeurige supermarkt mijn karretje kosteloos vol maken met de zaken die ik wens, maar ik kom niet weg zonder te betalen. Wek nou niet de schijn dat de traagheid in de besluitvorming bij de primaire sector ligt. Die ligt toch echt bij de partijen die destijds in Noordwijk het ogenschijnlijk goede verdrag hebben getekend. Waar er drie vechten, hebben er drie schuld. Als er iemand recht heeft om boos te zijn is het wel de varkenshouder! Hij is, als zovaak, wederom het zwarte schaap. Ik heb het al vaker gezegd: “zet dat ding bij mij achter thuis en ik begin!” Zo moeilijk kan dat toch niet zijn, de supermarkten hier gooien me dood met folders vol aanbiedingen dus ze weten waar ik woon. Doe er de volgende keer zo’n karretje bij en klaar!

 • no-profile-image

  Jottum

  De varkenshouderij zet zichzélf niet negatief in de schijnwerpers, dat doen auteurs zoals Leo!!

 • no-profile-image

  een machinefabriek uit

  Jammer dat u zo slecht geinformeerd bent.

 • no-profile-image

  Johannes

  ik wil ook wel met dat verdoven beginnen, al maanden. Onze nvv en lto haden vanaf begin best wta meer kabaal kunnen maken over goed regelen van die vergoeding. Kon allemaal wel sneller. Maar of wij varkensboeren nou voor aap staan, geloof ik niet. Lijkt of niemand ziccj d'r voor interesseert. vind ook wel dat straks komende zomer de boel wel voor mekaar moet zijn.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.