Varkenshouderij

Achtergrond 1307 x bekeken 9 reacties

Motor sloopt hand

Ik zit nu met twee vingers in het verband. Ze liggen helemaal open, het bot is te zien. Ik vertik het om naar het lokale ziekenhuis te gaan. Ik red me zelf wel met antibiotica en wodka.

Wat een rommel die Russische tractoren. Niks is er netjes bij afgewerkt. De steeksleutel schoot weg met mijn hand er nog aan vast. Aan een of andere braam op de motor haalde ik twee vingers open. Van de nagel tot de hand is het vel eraf, het bot is zichtbaar. Ik heb veel littekens, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.
Ik werd gloeiend kwaad en sloeg het hele deel van de tractor aan barrelen met mijn andere hand. Daarna keek ik pas echt naar de wond. Ik kan best bloed zien, maar zoiets? Nee, dat had ik nog nooit bij mezelf gezien: botten tussen het vlees.

Voor geen prijs naar het ziekenhuis

Het hoofd bewaking was bij me toen het gebeurde. Hij is soldaat geweest in Afghanistan, en heeft veel leeftijdsgenoten zien sterven. Hij zei me dat ik met die klauw mee moest gaan naar het ziekenhuis, dat het gehecht moest worden. ,,Die zaak gaat kapot man.''

Ik heb zelden iemand zo boos gezien als hem, toen ik zei dat ik het vertikte om naar dat slachthuis te gaan. Ik drukte hem op het hart niks te zeggen tegen Liouda, en vroeg hem een flinke zak watten en verbandmiddelen voor me te halen. Arme kerel, het is echt een beer van een vent, maar wat werd hij klein toen ik hem mijn hand vol olie en bloed liet zien. Er zullen enorm veel herinneringen bij hem omhoog gekomen zijn.

Bloedhonden

Ik ben van de trekker naar het huis gelopen. Daar was niemand, want Liouda en de kinderen zijn weer in de stad nu het schoolseizoen begonnen is. De honden liepen achter me aan. Op dat moment waren het bloedhonden, zoveel bloed droop op de grond. Ik heb het zaakje maar gewassen en met een kleine tang het vel er weer opgelegd om te zien of dat nog wilde passen. Nou, er paste niks meer van.
Ik had nog een fles oxytetra liggen en die heb ik er grotendeels overheen gedaan en daarna het zaakje maar geplakt zoveel als dat wilde. Lastig hoor, om dat te moeten doen met een hand. En niks wilde plakken. Het bloedde werkelijk als een varken.

Etterende wond

We zijn nu vier dagen verder en het lijkt goed af te lopen. Elke dag ververs ik het verband vier of vijf keer. Gisteren heb ik die rottige Russische trekker verder afgemaakt, hij doet het weer. Vanavond kwam er etter uit de huid. Ik heb, mezelf op de tanden bijtend, de huid weer losgemaakt en er flink wat oxy ingeschud.

Wond wassen met wodka

Wodka is mooi spul hoor. Ik heb nu een hele doos hier staan om de wond mee te wassen. Als het pijn doet, zet ik de fles aan de mond. Ik heb nu een eigen wet: een scheut voor de wond, drie slokken voor Bert. Daar word je dus lekker zat van, van dat wassen van die wonden.

Ik kom er dus wel. Typen lukt alweer. De hand is nu niet blauw meer, maar redelijk van kleur. Het bloed dat er uitstroomt is schoon. Ik heb wel erger meegemaakt en overleefd. Je bent jong en je moet wat hè. Of hoe ging dat ook al weer?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kees

  Dat je een Stoere ondernemende vent was, daar helemaal in het verre oosten wist ik wel Bert, maar ik krijg nu toch wel respect voor je.

  ps heb je geen werelddekking ziektekosteverzekering ? Ik werk hier in Angola, maar als ik ziek word heb je hier diverse goede priveklinieken en vervoer naar het buitenland indien nodig. http://www.bupa-intl.com Veel succes met je hand !

 • no-profile-image

  Karel

  En zo sprak hij met de colt nog in de holster. Een ijzeren paard is niet alles. Maar ja, jij zit in het wilde oosten en not in the wild west. Want daar ruist er wat in het Texaans struikgewas en het drinkt whiskey en heeft de colt al enkele jaren in de hand. Eindelijk gaat hij vertrekken. Het is zo november.
  Bert beterschap.

 • no-profile-image

  jan vogels

  "Rambo"

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...Bert, 1 goede raad : zon en wind maakt alles goed! ....zei mijn ouwe heer altijd die z'n hand in Nl. is verloren in de
  boxenvuller bij het pootaardappelen lossen... alle verbanden, infusen etc. ten spijt was hij ervan overtuigd dat zijn grote wond (vingers eraf, duim en wijsvinger er weer 'aangenaaid'slechts kon genezen met 'zon en wind'en HIJ HAD GELIJK....1 hulpmiddel : biotex....
  om de zaak te ontsmetten; weet niet of
  jij dat daar binnen handbereikt hebt, maar misschien is jouw oxy hetzelfde!
  Sinds het voorval met mijn pa in 1991
  ben ik (51 jarige dochter van hem met
  borstkanker - 1 operatie verwijdering tumor, 1 algehele borstverwijdering en
  verwijdering lymfeklieren, 6 chemo's en
  25 bestralingen verder met alle noodzakelijke medische zorg en behandelingen die we in Nl. hebben) inmiddels zover dat ik zeker weet dat er maar 1 ding is wat mij er 'doorgeholpen'
  heeft het laatste jaar nl. : dezelfde zon en
  wind van mijn ouwe heer : poten tijdens de chemo's en selectie en oogsten tijdens de bestralingen...stapelgek?? neen, Bert jij weet het....doorgaan! en als we 'doodvallen'zien we het wel, maar
  hou het 'goed tussen je oren' en 'zon en wind erbij' en alles komt goed!

 • no-profile-image

  Patrick

  Beste Kazking ,

  Die zotte Bodde geeft dat ook nog doorgegeven zeker!
  Eigenlijk wil ik er ook wel eens mijn hand in steken dan kunnen we samen op de ... set en lekker bloedvechten .om wie eerst.
  Maar we hebben nog meer gemeen hoor.
  Mijn dochter (10 maand oud) is ook een ,,van Lier" bedoeld geboorteplaats natuurlijk , het ga je goed aldaar !

  Groeten,

  Patrick

 • no-profile-image

  vriend van bezorgde boer

  Heb eens een diepe wond in mijn hand gehad, gesneden met een blikje open maken. Moest gehecht worden....Ik in de auto, rij naar het H en toen had ik ook al niet zo'n zin meer.... Maar ja het moest, ik laat eerst mezelf inschrijven, wat op een hoop lelijke blikken kwam te staan want ik was geen inwoner uit die buurt toen gesnauw en moest ik schoenen uit en schort voor etc, liggen op operatietafel en ik werd nog steeds afgesnauwd. Toen had ik al helemaal geen zin meer in die hechtingen maar ik mocht niet meer van tafel.Keek maar de andere kant op maar bij iedere ( onverdoofd) stiksel trokken me mijn arm zowat uit de kom en verbaasde ik over de kracht van mijn vel dat dat door hun grove geweld niet scheurde... Nou ja kortom...had wel eens beter genaaid....

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Bert, ben jij niet een heel klein beetje eigenwijs? Toen wij met het vriendinnetje van jou dochter naar het ziekenhuis waren geweest toen zij haar arm gebroken had vond ik het er goed uit zien. En nog de groeten, Willem.

 • no-profile-image

  L. van Mierlo

  Aan de Belarus trekker is prima te sleutelen. De meest technische logica in optima forma. Je kunt overal goed bij, alles zit logisch in elkander gestoken.
  Allemaal metrische maten, makkelijker kan niet.
  En sleutelen komt nauwelijks voor: een Belarus gaat altijd door......

 • no-profile-image

  Bert

  L. Van Mierlo
  Denk heb je een heel andere Belarus
  Hier in hele land zijn die belarus hele tijd kapot en is gewoon rommel. en logica zie ik niet want schakel eens met die dingen en aftap as die je niet uit kan zetten via koppeling.Ieder geval pokken ding staat weer kapot en als je het zo makkelijk vind kom je hier maar nieuwe koppeling in zetten in die rommel
  Bert

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.