Varkenshouderij

Achtergrond 430 x bekeken

Kaaswei voor de varkens (2)

Sinds een maand krijgen de vleesvarkens van Ronald Scholten in Hongarije gefermenteerde kaaswei.

In een eerdere weblog schreef ik over een proefje op ons bedrijf met het voeren van gefermenteerde kaaswei aan de vleesvarkens. De resultaten zijn verbluffend. Na aankomst van de eerste vracht gefermenteerde kaaswei zagen en proefden we al het verschil met de ‘oude’ kaaswei. De nieuwe wei rook fris en smaakte zoetig. De pH was 4,5. In het verleden kregen we vrachten kaaswei die zuur roken en smaakten, met een pH van circa 3,5.

Stabiele gehaltes

We hebben tot nu toe tien vrachten gefermenteerde kaaswei gehad. Het mooie is dat de pH en drogestof nu zeer stabiel zijn. In het verleden schommelde dat, waarschijnlijk afhankelijk van hoe zeer de kaaswei ‘vergist’ was. De drogestof zat vaak op 3,5 tot 4,0 procent. Tegenwoordig is het drogestofgehalte stabiel tussen 5,4 en 5,8 procent. We meten alles zelf, want we geloven niemand. Dit grote verschil is grotendeels het gevolg van melksuikers die door gisten en andere ongewenste bezoekers werden opgevreten en omgezet in lucht (gas) en deels het viessmakende azijnzuur.

Voeropname al na 2 dagen omhoog

Dit zijn allemaal getalletjes, maar wat doen de knorren in de stal? Nou, de voeropname van de varkens ging na 2 dagen al omhoog. En meer voer betekent in theorie ook dat de groei omhoog gaat, want helaas groeien ook onze varkens nog steeds niet van het inademen van lucht. Bij de dagelijkse controle van de ventielgegevens zien we nu in één oogopslag dat het aantal ventielen die ‘op min staan’ tot een minimum is gedaald.

Vingers in de mest

Het is nu zaak voor de dierverzorgers om de voergiften langzaam op te krikken, zonder dat dit gepaard gaat met een slechtere vertering en/of dunne mest bij de varkens. En ik zal de komende tijd weer vaker met mijn vingertjes in de varkensmest peuteren om te zien hoe die verteerd is. Ik probeer altijd om van die latex handschoentjes bij me te hebben alvorens ik begin te peuteren... Dikwijls vergeet ik dat, of het is ‘te veel’ moeite om terug te lopen om die dingen te pakken. Maar als je dan een kop koffie drinkt, die je richting de mond brengt met dezelfde hand als waar je flink mee in die ‘gouden varkenskeutels’ hebt gepeuterd, dacht ik altijd eventjes dat de koffiemelk bedorven was.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.