Varkenshouderij

Achtergrond

Kaaswei voor de varkens (1)

Binnenkort krijgen de vleesvarkens van Ronald Scholten in Hongarije extra lekkere kaaswei. Gefermenteerde kaaswei.

Al jaren voeren we kaaswei aan de vleesvarkens. Prijstechnisch is dat een interessant product. En gezond. In Hongarije is het bronwater bikkelhard. Als je het water in een glas doet, lijkt het wel of er een aspirine in op is gelost, zoveel witte vlokjes calcium. De pH van om en nabij de 8,0 nodigt uit tot vorming van ongewenste colibacterieën en verhoogt de kans op diarree. Het vervangen van dit water door wei, met een pH van circa 4,0, is dan een groot voordeel.

Bederfelijk

Naast deze voordelen heeft wei ook een zéér groot nadeel: de bederfelijkheid in combinatie met het hoge aantal gisten. Wei is rijk aan (melk)suiker, een perfecte voedingsbodem voor gisten. In 1 dag tijd groeit een aantal van 100 gisten uit tot miljoenen. Als je dan maar 1 tank hebt, die eigenlijk nooit helemaal leegkomt en continu weer wordt gevuld (lees: opgeënt) met verse wei, dan is het risico op gisting ruimschoots aanwezig. Zeker in warme Hongaarse zomers. Hierdoor kan wei het hele brijvoersysteem op z’n kop zetten.

Dure grap

Want het natte voer is ideaal voor ongeremde groei van gisten en andere ongewenste zaken. Het brijvoer pruttelt een beetje in de trog, de voeropname gaat naar beneden, of diarree slaat plots toe. Met als gevolg een langzame teruggang van de dagelijkse groei en/of een langzame daling van het magervleespercentage omdat aminozuren door de gisten/coliformen worden opgevreten. En dan kost het gebruik van wei dagelijks veel centjes. Héél veel centjes.

Bacteriecultuur

Om dit nadeel te ondervangen werk ik nauw samen met een Deense specialist. We gaan de wei conserveren met een speciale bacteriecultuur. Dit doen we niet op de farm, maar op de kaasfabriek. Daar zijn de omstandigheden het schoonst en is het product nog vers. In overleg met de fabriek hebben we een heel plan van aanpak gemaakt. Van het reinigen en desinfecteren van hun leidingen en weisilo’s tot aan het reinigen en desinfecteren van onze eigen voersilo, inclusief voerleidingen, mengtanks, enzovoort.

Onvoorstelbare supervarkens

Die reiniging en desinfectie is een hele klus, die in de nacht moet worden geklaard (omdat overdag de voerinstallatie loopt). Maar in Denemarken heb ik met eigen ogen onvoorstelbare supervarkens gezien, gevoerd met gefermenteerde bijproducten. Die varkens wil ik ook hebben in onze stallen. Het leuke is dat ik zelf nogal wat onderzoek naar fermentatie van brijvoer gedaan heb. Op kleine schaal en met onderzoeksomstandigheden was dat erg interessant. Aan de vertaling naar een praktijkconcept ben ik nooit toe gekomen. Nu lijkt het erop dat dit alsnog gaat plaatsvinden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.