Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Help Russen de winter door

Rusland heeft behoefte aan slachtvarkens in plaats van varkensvlees. Exporteurs uit verschillende EU-landen en Nederland zien het wel zitten in die vraag te voorzien.

Een Nederlandse exporteur heeft een exportcertificaat aangevraagd voor Rusland, zo maakte het ministerie van Landbouw onlangs bekend. Deze exporteur wil dus met een auto slachtvarkens naar Rusland rijden. De minister reageerde op zijn zachtst gezegd niet enthousiast op het plan van de handelaar. Met het oog op dierenwelzijn en het risico van ziekte-insleep moet de sector (exporteurs en primaire landbouw) dat niet willen. Weigeren kan de minister het verzoek van de exporteur niet. Wel riep ze alle betrokkenen op nog eens goed te bedenken of dit een slim plan is.

NBHV zwakt kritiek af

De Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) stelt in een persbericht en een brief aan de Tweede Kamer dat de minister overdrijft. Rusland is helemaal niet ver en het is prima mogelijk daar varkens te brengen zonder dat het dierenwelzijn in het geding komt.

Sector kan niet zonder export

Vorige week sprak ik een exporteur die uitlegde hoe belangrijk de levende export is voor de Nederlandse varkenshouder. Als boeren niet met varkens naar het buitenland kunnen, zou de varkensprijs minstens 20 cent per kilo lager liggen. Wat de prijs zou zijn zonder levende export kan natuurlijk niemand zeggen. Ik erken dat het goed is voor de varkensprijs dat de sector niet is aangewezen op een beperkt aantal afnemers.

Breng gewoon vlees

Het spijt me dan ook om het te zeggen, maar varkens rijden naar Rusland is bespottelijk. Dat ligt niet goed in de maatschappij en is een vrucht van kortetermijndenken. Stel je voor: varkens laden in Nederland, 24 uur rijden naar Polen, varkens lossen, een etmaal rust, varkens laden en dan doorrijden naar een Russische slachterij. Wanneer je de Europese transportregels wilt naleven, moet het zoals net beschreven. Of er is de Rus die de varkens zelf haalt, net iets te veel wodka op heeft en vergeet de verwarming in de trailer aan te zetten. Blijkt bij het lossen een kwart van de lading finaal bevroren te zijn. Dan is het in één keer uit met de pret.
Voor zover de landbouw goodwill heeft opgebouwd, is die na een dergelijk voorval zeker verdwenen. Het gesleep met vee houdt dan sowieso op. Stap dus niet in dit avontuur. Voor de langere termijn is niemand hierbij gebaat. Om de Russen deze winter aan het eten te houden, moeten we er gewoon vlees heen brengen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  En weer blijkt dat Kees van Dooren echt niet weet waar hij het over heeft. Het lijkt wel of hijzelf net iets te veel wodka op heeft en dat zijn hersencellen voor een kwart finaal bevroren zijn. Voor mij is het in 1 keer uit met de pret van Kees! Wat een bespottelijke manier van stemmingmakerij.

 • no-profile-image

  zwijntje

  Kees zit hier volgens mij niet mis!
  Terwijl Vion de prijs maakt in Nederland zijn er plosteling enkele exporteurs van levende varkens die niet meer weten waar hun ei te kunnen laten bakken ( of niet meer weten waar ze hun ei nog mogen laten bakken), en zo ook een brokje in de pap te hebben om aan prijsvorming te gaan doen .
  Niemand spreekt dan ook een naam uit van diegene die dit wil doen.
  Het zal wel geen onbesprokene zijn die deze dierenbeulerij wil gaan ondernemen .
  Roemenie-polen -Hongarije allen exporteerden ooit gigantische hoeveelheden naar daar maar dan wel geslacht. En nu wil persee eens een Nederlandse expoteur dat basisbeginsel gaan verbreken .Hij zal wel met Bordeaux verf in zijn schuur staan ... .

 • no-profile-image

  jan

  Haha wat leuk om meteen een verdenking te maken naar een Bordeaux kleur (volgen mij een bedrijf met perfecte transportmiddelen). Nou nou wat een nonsens. Wij als varkenshouderij zijn, wat Kees ook schrijft, erg afhankelijk qua prijsvorming van de export van varkens en biggen. We kunnen wel schijnheilig achter Vion blijven lopen maar volgens mij gaat het erom als varkenshouder binnen de bestaande wetgeving een zo hoog mogelijk rendement te halen en als dat wordt behaald door varkens binnen de wetgeving te exporteren naar rusland moet je dat gewoon doen!

 • no-profile-image

  ronald

  Reden dat Rusland levende varkens wil hebben is dat men dan de werkgelegenheid in Rusland op peil houdt. In slachterijen werken immers erg veel mensen. En geslacht in Rusland, dan zal het bij verkoop wel Russisch vlees zijn. Dat is voor de Russische politiek beter, want dan denkt de Russische consument tenminste dat het goed gaat met de Russische varkenshouderij......

Of registreer je om te kunnen reageren.