Varkenshouderij

Achtergrond 300 x bekeken 1 reactie

Eindelijk: voerprijzen gaan hard onderuit

De voerprijzen knallen onderuit. De maisoogst komt eraan met verdere dalingen tot gevolg. Ik ben er niet rouwig om.

Het afgelopen jaar was graan ‘goud geld’ voor akkerbouwers en graanspeculanten. Ook de mengvoederleveranciers publiceerden recordwinsten. Tegelijkertijd moe(s)ten veehouders de billen enorm tegen elkaar knijpen om te overleven. Zogenaamde kenners voorspelden de komende jaren graanprijzen van boven de €200. Hoe anders ziet de huidige oogst eruit. Er is graan in overvloed en prijzen duikelen. Vlak na de tarweoogst in Hongarije kreeg ik een aanbod om tarwe en gerst voor het hele jaar rond vast te leggen voor €165-170 per ton, geleverd in de silo. Het heeft me vele uurtjes kraakwerk in de hersenpan opgeleverd.

Enorme bups korrelmais komt eraan

Achteraf mag ik blij zijn dat de prijs ‘slechts’ is vastgelegd tot en met eind oktober. Want wat is het geval: tarwe- en gerstprijzen zijn gedaald tot €150. En wellicht gaat de prijs verder onderuit zodra de korrelmais geoogst wordt. Er zit een enorme bups korrelmais aan te komen!
Hongarije was verleden jaar de topper qua ‘interventie korrelmais’. Circa 80 procent van de EU-voorraad lag in Hongaarse loodsen. Dit jaar heeft de EU de maximale interventiehoeveelheid voor korrelmais sterk verlaagd: 700.000 ton. Jawel, voor de héle EU! En dit jaar gaan ook de maislanden Roemenië en Bulgarije daar gebruik van maken. Dus de oogst van ruim 8,5 tot 9,0 miljoen ton korrelmais, alleen al in Hongarije, zal enorm op de markt drukken. Vorig jaar kochten we korrelmais voor €220-250 per ton. Men verwacht vanaf oktober prijzen van €85 tot 100 per ton. Dan moet de graanprijs verder onderuit gaan. Toch?

Bio-ethanolindustrie ruikt vast zijn kans

De mengvoerprijzen schieten nu naar beneden. Hier in Hongarije gaat de daling sneller dan in Nederland, want mengvoerfabrieken verlagen (maar óók verhogen) hun prijzen hier veel sneller dan in Nederland. Er is géén bufferend vermogen, men laat zich hier over het algemeen verrassen door de grondstoffenmarkt. En de graan- en maishoeveelheden zijn voortreffelijk. In combinatie met een moeilijke export (Hongarije heeft geen grote haven) heeft dit een drukkend effect. Maar voor hoe lang? Want de bio-ethanolindustrie zal nu ook wel weer zijn kans ruiken en wellicht een paar van die fabriekjes uit de grond te stampen. Is er over 1-2 jaar toch weer een tekort aan graan...

‘Schurken’ bij slachterijen en supers

Het scheelt toch een slok op een borrel: op zijn top betaalden we in augustus €31, €30 en € 29 voor respectievelijk 100 kilo start-, tussen- en afmestvoer. Vanaf midden oktober zakken die prijzen weg naar respectievelijk €24, €23, en €21,50 per 100 kilo. Dat is een verlaging van €16-17 per afgeleverd vleesvarken. Nu maar hopen dat de schurken (lees: de inkopers) bij de slachterijen en supermarkten niet denken dat ze de inkoopprijs moeten gaan drukken. Een naïeve gedachte van me, vrees ik...

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    ano

    Wat mij opvalt is hoe de mengvoederbedrijven buiten schot blijven nu ze recordresultaten boeken.
    Klagen bij de vertegenwoordiger, die ons weer komt vertellen wat de goede vooruitzichten zijn, doen we wel, maar zij kunnen daar ook helemaal niks aan doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.