Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Een baby is als een big

De vergelijking tussen een baby en een big is zeer bruikbaar bij de voervoorlichting.

Cabaretier Herman Finkers maakte ooit in een van zijn conferences de volgende grap toen hij naar zijn kind liggend in zijn bedje keek: “Jouw moeder en ik wilden graag een kind, maar niet zó’n kind...”. Superhumor. Iets dergelijks kun je doen door bij trotse ouders van pasgeboren baby’s de stelling te droppen dat hun baby net een big is, of nog leuker: de baby lijkt op een big. Overigens is de laatste opmerking niet altijd even leuk voor de big.

Meer eten, hogere groei, meer mest

De vergelijking tussen een baby en een big is erg bruikbaar bij de voervoorlichting. Een baby moet eten. Of dat nu in Nederland of in Hongarije is, maakt niet zo veel uit. Het enige verschil is wellicht dat in het geëmancipeerde Nederland de baby het eten krijgt van de vader die vaderschapsverlof heeft, terwijl in Hongarije de moeder de baby te eten geeft. Dit betekent niet dat Hongaarse vaders dan per definitie aan het werk zijn. Nee, papa kan net zo goed even in het dorpscafé zitten met een biertje.
Maar goed, het eten. Een baby moet elke dag op vaste tijdstippen worden gevoerd. Hoe vaker dat geschiedt, hoe meer hij eet en hoe harder hij groeit. Net een big.
Ook geldt dat hoe meer hij eet, hoe meer hij poept. In het geval van de baby gaat de winst naar Pampers, in het geval van de big gaat de winst naar de mesthandelaar. In beide gevallen vind ik het knap hoe ze het voor elkaar krijgen om er zo veel aan te verdienen. Een luier is niets meer dan vulstof en lucht, en de meeste mesthandelaren (anders krijg ik ze allemaal op m’n dak) rijden alleen maar mest van A naar B en verdienen daar veel geld mee.

Hygiëne is cruciaal

Belangrijk voor een goede ontwikkeling van de baby is regelmaat in het voeren. Dat is bij een big (of vleesvarken) niet anders. Elke afwijking van een vast patroon door bijvoorbeeld een storing in de voermachine is funest. Dus bij (speen)biggen moet de kans op het wegvallen of verlaten van een voerbeurt tot een absoluut minimum worden beperkt.
Brij voeren bij speenbiggen is een zeer nauwkeurige bezigheid, waarbij hygiëne en regelmaat doorslaggevend zijn. Met name hygiëne is zó belangrijk, toch wordt dit aspect veelal totaal onderbelicht. Babyvoeding wordt gehygieniseerd in het potje, want er zou toch nondedju één colibacterie of één gistcel in zitten. Het brijvoer van (speen)biggen daarentegen wemelt vaak van de coliformen en gisten. De bijproducten zijn niet steriel, het voer staat in de leiding, de inhoud van de voerleiding is groter dan het dagverbruik enzovoort. Zuurleveranciers verdienen er goed (of is het goud?) geld aan.
De toekomst in een betere kwaliteit brijvoer zie ik in het gebruik van gefermenteerde bijproducten die op de fabriek al zijn gehygieniseerd, net als in babyvoeding. Immers, een baby is niet anders dan een big, althans qua voeding.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter van Mierlo

  Het toepassen van Fermentatie voor kwaliteits verbetering van Bijproducten lijkt mij een interesante ontwikkeling.
  kun je me iets meer vertellen hoe het proces werkt en bij welke productstromen het toepasbaar is ?

 • no-profile-image

  ronald

  Beste Peter, stuur op mn email ronald@inext.hu even jouw email adres. Dan stuur ik je aanvullende informatie, is namelijk teveel om hier via de kop "reacties" te beschrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.