Varkenshouderij

Achtergrond 148 x bekeken

Biggenmarkt geleidelijk vriendelijker

De biggenmarkt kan een stootje hebben. Ondanks dat veel Nederlandse en Duitse slachterijen hun roepprijzen 7 tot 9 cent per kg geslacht-gewicht verlaagden de afgelopen 2 weken gaven de biggennoteringen geen krimp. Dat is bemoedigend voor de fokker.

De export komt goed op stoom. Uit de meest recente cijfers van de PVE valt af te leiden dat er wekelijks weer meer dan 100.000 biggen de export in gaan. Dat zijn aantallen die de markt nodig heeft voor stijgende prijzen.

De vraag naar biggen is best. Polen, maar ook andere Oost-Europese landen en Italië zijn goed aan de markt. De Europese graanoogst is goed zodat aan voer geen gebrek is. Stallen overal in Europa die langere tijd leeg stonden, worden nu vol gereden.
Tegenover de goede vraag staat ook een vrij fors aanbod, niet alleen uit Nederland. De Denen duiken werkelijk overal in Europa op met biggen.

Al met al is het perspectief goed. Als komende week de varkensprijs gelijk blijft, is het goed denkbaar dat de biggennoteringen plussen. Zakt de varkensprijs, dan moeten fokkers nog even geduld hebben voordat de noteringen daadwerkelijk stijgen.

Prognose:

prijzen stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.