Varkenshouderij

Achtergrond 221 x bekeken

Vaccin geen zeker succes

Immunocastratie verschuift het werk van zeugenhouder naar vleesvarkenshouder.

Terwijl hier de laatste hobbels worden genomen om de Nederlandse zeugenhouder aan het verdoofd castreren te krijgen, zijn Zwitserse boeren deze maand begonnen hun varkens via vaccinatie te behoeden voor berengeur. Althans, ze hebben die mogelijkheid nu Pfizer Animal Health daar het middel Improvac op de markt heeft gebracht. Het middel beperkt de productie van mannelijk hormoon. Pfizer hoopt op EU-toelating in de eerste helft van volgend jaar, waarna het ook voor de Nederlandse varkensboer beschikbaar zal zijn. Hoewel iedere methode extra om te kunnen stoppen met het onverdoofd castreren welkom is, staat op voorhand de acceptatie van de methode niet vast.

- Het vaccin komt hier op zijn vroegst in de eerste helft van 2009 op de markt. Tegen die tijd is de zeugenhouder juist bedreven geraakt in het gebruik van de apparatuur voor CO2-verdoven.
- De methode vereist dat alle beren twee keer in de nek worden gevaccineerd; bij opleggen én ruim een maand voor afleveren. Dat betekent extra werk. Misschien betaalt de mester wel net zo lief een euro extra voor een big die verdoofd gecastreerd wordt aangeleverd.
- De slachters en (Duitse) supermarkten moeten de methode accepteren. Pfizer claimt dat meer dan 99 procent van de beren vrij van berengeur is. Eerder, bij pogingen om slachtlijndetectie ingevoerd te krijgen, werd duidelijk dat met name de Duitsers een berengeurvrij-garantie van 100 procent willen.
- Immunocastratie is geen alternatief voor niet-castreren. De integriteit van het varken blijft aangetast.

Tegenover deze onzekerheden staat een onmiskenbaar voordeel van immunocastratie. De snelle groei en goede voederconversie van de beren blijft goeddeels overeind. Om die reden, aangewakkerd door het verbod op onverdoofd castreren, groeit de animo voor beren mesten. Immunocastratie kon weleens een extra stimulans zijn.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.