Varkenshouderij

Achtergrond 222 x bekeken 6 reacties

Streep door versnelde realisatie van natuur

De versnelde aanleg van natuur in de ecologische hoofdstructuur (EHS) is onmogelijk.

De plannen van de provincies om vaker door een volledige schadeloosstelling grond te verwerven, blijken juridisch onvoldoende onderbouwd. Bovendien komt de provincie financieel in de knel, doordat de agrarische grondprijzen stijgen.

De vergoeding die de provincie wil geven, zal worden aangemerkt als ongeoorloofde staatssteun, concludeert de huisadvocaat van de provincie Gelderland. De volledige schadeloosstelling komt in feite neer op onteigening.

Provincies hebben met het rijk afgesproken dat ze meer flexibiliteit krijgen bij de realisering van de natuurdoelstellingen. Maar de tegenvallers maken het provincies praktisch onmogelijk om de ecologische hoofdstructuur versneld aan te leggen.

Gelders gedeputeerde Harry Keereweer spreekt van een zware tegenvaller. ”We moeten zelfs alles op alles zetten om de EHS gerealiseerd te krijgen binnen de afspraken die we hebben gemaakt.” Het ministerie van landbouw zegt dat de gestegen grondprijzen geen reden zijn de afspraken nu te herzien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karel

  Natuurgebieden zijn veelal in eigendom van staatsbosbeheer en provinciale landschappen. Met een gigantische hoeveelheid overheidsgeld dijen deze organisaties uit. Wat deze organisaties doen en hoe ze het beheren?????
  Nu werken deze organisaties net als boeren te werk gaan. Buurmans grond is maar eenmaal te koop. Als ik de overheid zo gek krijg om het ene gebied met het andere te kunnen verbinden door de tussenliggende gronden te kopen dan heb ik alle grond aan elkaar.
  Dan kan ik er ook op boeren, zoals de boeren. Je kan het ook slecht onderhouden gezien de gigantische uitbreiding van onkruiden, niet te vergeten het sint jacobskruiskruid, de distels etc.... En we hebben natuur. Nu nog afsluiten die handel en entreeprijzen vragen want het kost wat die verworven natuur. Intussen kappen we het niet inlandse hout (hoort hier niet te staan, hoe zo biodiversiteit, daar zorgen de boeren maar voor), want de houtprijs is hoog, en zo heeft niemand in de gaten dat wij als natuurorganisatie ook geldopbrengsten nodig hebben.
  Het natuur en landschapsbeleid in Nederland kent een heel hoog gehalte aan hobbyïsme en dat kost geld dat weten we allemaal uit eigen ervaring.
  Waar zijn de tijden gebleven, dat de boeren dit allemaal verzorgden. Ze ervoor betalen daar is het niet van gekomen. Nee, maar uitkopen van de boeren leidt tot het gezegde: De heb is het einde van het vermaak. Het echte werk met de natuur 2000 gebieden moet nog beginnen. Er moeten per gebied beheerplannen gemaakt worden. Niet zoals bij elk bedrijf. Vooraf eerst kijken wat kan ik met het aan te kopen onroerend goed doen, wat kost het en wie gaat uitvoeren en wat zijn de jaarkosten van het beheer. Nee, eerst kopen en dan kijken wat we ermee gaan doen. Dat leidt tot dweilen met de kraan open. Ben benieuwd of de wal ook in deze het schip gaat keren.

 • no-profile-image

  twente

  laten ze ophouden met het realiseren van natuur want het is allemaal onzin waar ze mee bezig zijn en ze maken het zo mooie twentse landschap helemaal stuk ook de inwoners van twente hebben liever dat alle natuur mensen vertrekken want ze maken er een rommel van .

 • no-profile-image

  gert

  de overheid heeft grote plannen,maar te weinig geld,kan beter de tering naar de nering zetten

 • no-profile-image

  W Geverink

  Realisatie van natuur betekend uitstel of afstel van het normale onderhoud en het onder laten lopen van goede grond om het daarna aan zijn lot over te laten . In Nederland is er tegenwoordig grote paniek als er een boom moet worden opgesnoeid of door ziekte moet worden omgezaagd . Er is meer bezorgdheid voor de boom dan voor de persoon die zich er op te pletter heefd gereden . Om met je auto van een persoon een zak gebroken botten te maken kost ongeveer 1400 Euro . Beschadig je echter de boom waar die persoon plotseling achter vandaan kwam kost het zomaar ergens tussen de 2500 en 5000 Euro . Ik kan maar tot eeen conclusie komen en dat is dat natuur "in" is . Ben ik mijn huiswerk aan het doen zodat ik volgend jaar op mijn vakantie in nederland de juiste of de goedkoopste keuzes kan maken in het geval dat?..... . Tuurlijk niet , maar die mensen die het intussen nog niet is opgevallen wil ik er even op wijzen dat " natuur " en het politiek correct zijn in mensen steets meer onnatuurlijk gedrag veroorzaakt . Vier jaar geleden gingen mijn vrouw en ik "even" op visite bij een goeie kennis . Gaan we mooi binnendoor over de wirwar van smalle kronkelwegen die de achterhoek rijk is . Zelfverzekerd van "de weg die ik hier niet ken moet nog gelegd worden " gingen we op weg . Als je er altijd bent valt het niet op dat je omgeving veranderd . Na iets van zeven jaar was de omgeving genoeg veranderd of beter gezegd dichtgegroeid dat ik op een gegeven moment moest bekennen dat ik absoluut geen idee had waar we waren . Uiteindelijk zijn we er (met mijn zelfvertrouwen behoorlijk gedeukt) wel gekomen via de grote weg . Nederland barst van de natuur en is minstens twee keer zo groen als twintig jaar geleden . Volgend jaar neem ik als buitenlandse toerist wel een tom tom mee om de weg op mijn geboortegrond te vinden . Nederland is een machtig mooi land maar helaas kan het ook te gek gaan .

 • no-profile-image

  gert

  de overheid vertoont kangeroegedrag,grote sprongen en lege buidels

 • no-profile-image

  Klaas

  Laat alle milieu- en natuurmensen echt werken zoeken. De natuur heeft zich eeuwenlang staande gehouden zonder deze mensen. Natuur ontwikkeld zich in de loop der jaren en hier hebben mensen maar heel weinig invloed op. Zonder het geneuzel van deze mensen wordt het weer ouderwets gezellig in Nederland.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.