Varkenshouderij

Achtergrond 6 reacties

Nieuwe recepten

De opslaghallen liggen barstensvol gerst en tarwe. De recepten zien er nu anders uit. Veel meer tarwe en gerst en geen mais meer.

In een vorige weblog Chaos in Granen? maakte ik al melding van de overvloedige graanoogst in Hongarije. Een aanzienlijk deel van de tarwe is geoogst ná overmatige regenval, dit zorgt ervoor dat meer tarwe richting veevoer zal gaan. Dit geeft verdere druk op de graanprijs.

Meer tarwe en gerst in voer

Per vandaag zien de varkensrantsoenen er bij ons anders uit. Er is eerst gewacht tot de gerst en tarwe voldoende afgestorven zijn na de oogst (zes weken). De prijs van gerst en tarwe laat ruime opname in het rantsoen toe, samen laat ik ze 50-55 procent in de vleesvarkensrantsoenen lopen. We malen alles op een 3 millimeter-zeef. Korrelmais rekent niet meer in, wel loopt er nog een maisbijproduct voor 15 procent in. Dit product komt vrij bij het vermalen van korrelmais voor de bierbrouwerijen. Er kan meer in het rantsoen, maar de prijs van dit product is niet ver genoeg gezakt. De bijproducten kaaswei, biergist en chips blijven leuk rekenen en lopen er dus maximaal in.

Nog meer tarwe en gerst?

Op zich wil ik best méér gerst en tarwe in het rantsoen opnemen, maar specialisten uit de mengvoerwereld zijn om één of andere reden terughoudend. Discussies gaan richting “wel of niet enzymen toevoegen” en “het risico van een te groot aandeel van een grondstof in het voer”. Anderzijds is het natuurlijk niks anders dan een centenkwestie. Een bezoek aan Ontario (Canada) opende m’n ogen: daar voert men gefermenteerde korrelmais (uit die mooie torensilo’s), soja, kaaswei en premix. Dat is wel simpel voeren, hoewel bij de huidige prijsstijging van korrelmais men daar dubbel en dwars de pijn voelt.

Later weer meer mais

De komende 2 à 3 maanden overweeg ik om volop gerst en tarwe te voeren, want daarna klapt de prijs van korrelmais waarschijnlijk in elkaar. Immers, de Hongaarse maisoogst zal zich minimaal verdubbelen ten opzichte van vorig jaar.


Varkenshouders of –specialisten met ervaring in hoge aandelen gerst en tarwe nodig ik uit te reageren op deze weblog!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  zelf ook varkensboer, mengt ook zelf. ook vooral veel granen. ik heb eens gelezen bij de biologische gedachte. als je alleen enkelvoudige grondstoffen voert,
  dan hoeft de kern niet zo uitgebreid te zijn als we denken. maar als je veel bijprodukten neemt juist wel,
  maar niemand durft hier aan mee te denken. wij mensen roepen toch ook altijd; als je vanalles eet, krijg je genoeg vitaminen binnen. dus heb je genoeg verschillende enkelvoudige grondstoffen. dan zou de kern simpel moeten zijn?
  wie van de premix bedrijven durft de waarheid te spreken. wand ik als boer, ben er al lang achter dat de kartel ook hier vrij spel heeft. vooral in nederland worden wij boeren dom gehouden.
  en het klopt; als je als nederlandse boer iets wil leren hoe je de varkens simpel en goedkoop wil voeren en toch goed; moet je naar het buiteland gaan kijken, en je ogen gaan open.

 • no-profile-image

  theo broekman

  ik wou even reageren op de stelling dat er maar 50% graan in het voer mag
  hier word in een normaal jaar met voldoende gerst en voertarwe tussen de 70%(gespeende biggen)
  en88%(dragende zeugen)gevoert dit geeft geen enkel probleem

 • no-profile-image

  ronald

  Beste Theo. Dank voor je reactie. Doen jullie er dan ook enzymen specifiek voor tarwe/gerst bij (glucanase of xylanase)?

 • no-profile-image

  edward bakker

  Ronald ik lees toch met 'n beetje
  verwondering dat bij jou mais wordt
  gebruikt voor bier hier wordt mais
  gebruikt voor de alcohol (wisky gin etc ect) een canada gestookte jenever b.v.
  is behoorlijk wat scherper dan 'n neder-
  landse maar of dat door de mais komt weet ik niet 'maar bier wort gemaakt van de bekende brouwgerst soorten
  die hooftzakelijk uit de prairie provincies
  komen hier in ontario en quebec
  lukt het meestal om aan de gewenste
  kwaliteit te voldoen (klimaat te vochtig)
  Edward bakker

 • no-profile-image

  ronald

  Edward, voor de goedkopere biersoorten wordt in Europa meer en meer ook wat maiszetmeel gebruikt. Brouwt ook efficienter. Er zijn dus bedrijven die korrelmais, het binnenste leveren aan de brouwerijen. Restant komt dan als maisvoermeel op de markt.

 • no-profile-image

  Frank van Eechoud

  Beste Ronald,

  Ik heb een varkensbedrijf in Moldavie en herken je probleem met de aankoop van granen. Tot voor kort voerden wij 66 % gerst en tarwe in het afmest voer zonder problemen. Een groei van 780 gram en een werkelijke voeder conversie van 2,83. Niet super maar wel economisch. Dit jaar is de mais goed maar de tarwe is zo goedkoop dat ik weer meer tarwe zal gebruiken dan de gebruikelijk mais. In deze landen kunnen varkens niet zonder mais overleven aldus de lokale boeren. Tarwe gaat hier nu voor 70 euro weg terwijl mais rond de 105 euro doet. Tarwe wint dus weer. De gerst blijft rond de 100 euro hangen. Een interessant produkt wordt de zonnebloem schroot, 70-75 euro per ton met wisselende gehaltes maar toch. We tellen mais weer in maar minder dan de meeste boeren denken dat goed voor de varkens is.

  Groeten uit Moldavie

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.