Varkenshouderij

Achtergrond 203 x bekeken

Nieuw handelsdispuut China en VS over vleesproductie

De VS heeft China vragen gesteld over vermeende productiesteun en belastingvoordelen voor vlees- en graanproducenten.

Dat blijkt uit een officiële brief die op de website van de WTO is gepubliceerd. Het Amerikaanse ongenoegen betreft Chinese wetgeving die veehouders uitsluit van omzetbelasting. Het betreft met name varkenshouders. Tevens sluit het wetsartikel impliciet vleesverwerkende bedrijven uit, aldus de VS. De VS wil nu weten hoeveel de Chinese varkenssector jaarlijks omzet.

Tevens vraagt de VS opheldering over een nieuwe subsidie van 100 renminbi (10 euro) per zeug. Volgens de VS was de vorige subsidie op het houden van zeugen de helft lager, en kwam die toen uit op een totale "gift" van 605 miljoen euro voor de sector.

Tenslotte spreekt de brief over door de overheid gesubsidieerde verzekeringen voor met name grootschalig opererende varkenshouders. De maatregel bespaart de sector volgens de Amerikanen 1,5 miljard euro.

De VS herhaalde evenees een eerdere vraag over het ontbreken van BTW op door Chinese boeren geproduceerde en verkochte graanproducten. Op zaaigoed, meststoffen, mechanisatie en gewasbeschermingsmiddelen zou tevens in de praktijk geen BTW betaald worden.

Hoewel landbouwsubsidies volgens WTO-regels zijn toegestaan, moeten zij wel voldoen aan landspecifieke eisen. China ging als voorwaarde voor toetreding tot de WTO in 2001 akkoord met een serie herzieningen. Het land neemt de helft van de wereldwijde varkensvleesproductie voor haar rekening.

Het land krijgt de kans te reageren op een WTO-bijeenkomst die duurt van 17 tot 18 september.

Of registreer je om te kunnen reageren.