Varkenshouderij

Achtergrond 332 x bekeken

Neerlands trots

De Nederlandse boer kan nog meer bereiken door trots en samenwerking.

Nergens ter wereld wordt per saldo beter landbouw bedreven dan in Nederland. We beseffen amper hoeveel ogen, uit alle uithoeken op deze aardbol, op ons gericht zijn. Helaas profiteren we niet van deze positie, trots is vaak ver te zoeken. We verspillen energie aan het elkaar bekritiseren. Veel efficiënter is het eensgezind met Nederlandse Voedselproducenten bv de wereld te veroveren.

Uiteraard blijven er altijd zaken die beter kunnen. Een betrouwbaardere overheid, die niet te snel het oor laat hangen naar een kleine groep dierenactivisten. Gezamenlijke inzet van partijen om mestverwerking van de grond te krijgen en om zinloze kosten van quota en rechten te reduceren. Het is allemaal op te lossen, het begint allereerst bij onszelf. De basis is immers al aanwezig en is uitstekend.

Laten we onze vele troeven inzetten, een hoog kennisniveau en een perfecte infrastructuur. Een Cypriotische bedrijfsleider zei het in onze vakantie treffend: „Bij jullie in Nederland klopt gewoon alles op de bedrijven.” Net als duizenden buitenlanders was hij in het verleden hier op boerenbedrijven geweest. Landen waar het de komende jaren gaat gebeuren, ontvangen maar wat graag Nederlandse boeren en kennis. Denk daarbij vooral aan Oost-Europa. Ik sprak pas een Oekraïner op excursie in de Nederlandse taal! Bij ons de kennis en materialen halen, bij hen inzetten. Aan mij niet besteed, maar wie graag wil en kan ondernemen, heeft daar een glorieuze toekomst.

Dan ons bedrijfsleven, waar we bij herhaling graag tegenaan schoppen. Friesland Campina, Vion, CRV, Nutreco, Provimi, Hendrix Genetics, Pigture, zo zijn er tientallen te noemen die wereldwijd naam opgebouwd hebben. Geen buitenlander zal het ontgaan dat die bedrijven hun wortels in de Nederlandse bodem hebben. Bijzonder vreemd dat we elkaar niet meer omarmen en onze gezamenlijke agribusiness beter verkopen.

Eerst moeten we af van bedrijfsvergelijkingen binnen eigen land. Een vergelijking met het buitenland is veel uitdagender. Nu ben je pas een goed ondernemer als je tientallen procenten bovengemiddeld scoort ten opzichte van je Nederlandse collega’s. Dus: je hebt er baat bij dat je buurman slecht presteert. Dit gegeven werkt erg demotiverend, kent meer verliezers dan winnaars en wekt veel weerzin op. Schouder aan schouder de totale Nederlandse Voedselproducenten bv op een hoger peil brengen en promoten geeft Neerlands trots en een competitiegevoel waarbij het Nederlands elftal verbleekt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.