Varkenshouderij

Achtergrond 531 x bekeken

Kroatië wil opkoop landbouwgrond voorkomen

Kroatië probeert te voorkomen dat boeren en burgers uit de Europese Unie bij toetreding van het land tot de EU veel landbouwgrond opkopen.

De Kroatische regering vraagt Brussel de verkoop van landbouwgrond aan ingezetenen van de EU-27 na toetreding van Kroatië 12 jaar lang te verbieden. Polen wist deze toezegging eerder gedaan te krijgen van de Europese Unie. Normaal gesproken hanteert de EU een moratorium van 7 jaar op de verkoop van landbouwgrond in nieuwe lidstaten.

Volgens de Kroaten zijn buitenlandse investeerders nu al druk doende landbouwgrond te kopen, met behulp van lokale ondernemingen die als handelspartner dienen. De grond is nog erg goedkoop en is goed te bewerken. Populair percelen liggen in Istrië en de noordelijke regio's die grenzen aan de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.