Varkenshouderij

Achtergrond 6 reacties

Einde castreren in zicht

Niet neuzelen over verdoofd castreren, maar op termijn helemaal daarmee stoppen. En dat kan wel eens snel gaan.

We zitten nu te neuzelen over enkele maanden uitstel van verdoofd castreren. Veel belangrijker is echter het streven om voor 2015 definitief te stoppen met castreren. Deze regel staat ook in het Verdrag van Noordwijk en is veel belangrijker dan het voorlopige lapmiddel van verdoving.

Beren beter dan borgen

Recent onderzoek toont nogmaals aan dat beren economisch 7 tot 8 euro beter presteren dan borgen. De onderzoekers zeggen er direct al bij nog niet eens alles meegeteld te hebben. Wanneer we alles rekenen en daarnaast ook dierwaarden en maatschappelijke waarden meetellen, komen we wellicht op het dubbele bedrag.

Pijlsnel

Wetgeving hoeft niet aangepast te worden en ook een cursus is niet nodig. Hooguit een cursus economie voor beginners kan ons ertoe aanzetten hierover te discussiëren. In Nederland alleen kan dit niet en het is bloedlink. Doordat echter de discussie nu ook in andere landen gaat lopen, kon het nog wel eens pijlsnel gaan.

Het sexen van sperma is niet eenvoudig en daardoor kostbaar. Onderzoek hiernaar zal gedaan blijven worden, maar resultaat hiervan is de komende 5 jaar zeker niet te verwachten. De kortste klap is het verdrag te exporteren en dan vooral de wezenlijke intentie om te stoppen. Het kon dan wel eens harder gaan dan iemand ooit durfde te dromen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer Harms

  Niet met deze auteur eens. Het zijn niet de leveranciers, maar de markt en ontvangers(=klanten) die bepalen wat voor varkens er moeten komen. Zo bestellen bijv. Italianen 100 gelten en 100 borgen. Daar hoef je dus echt niet met 100 beren aan tekomen.

 • no-profile-image

  x

  Aan optimisme ontbreekt het niet bij Johnny, maar dit is wel erg euforistisch
  Dat heel Europa het samen eens is op dit gebied zal toch nog wel even duren.
  Het zelfde als met het mestprobleem, dat volgend jaar geld op zou leveren.

 • no-profile-image

  jan

  beren !!!! begin van het einde. hebben jullie wel eens beren vlees geëten? als je wilt hebben dat niemand meer vlees eet dan moet je daar maar mee beginnen het is niet te eten. zo krijgen de dierenbeschermingen en de vegetariës zijn zin alle varkens weg uit nederland

 • no-profile-image

  Henny

  Ik hoop dat je gelijk krijgt Johnny. Het vraagt echter niet alleen een overeenstemming in Europa, maar ook dicht bij huis. Mesters willen gemak en kilo's afleveren dus moeten de vermeerderaars maar snijden. Het roer zal bij (een aantal ) mesters ook om moeten. Ze zullen lichter moeten leveren en overtuigd moeten worden van de economische voordelen hiervan. Een goed en gewild varken maak je samen (vermeerderaar-mester) En juist aan deze samenwerking moet gewerkt worden. Het moeten niet altijd alleen de vermeerderaars zijn die zich moeten schikken (vervelend werk dat castreren en nu weer extra werk en kosten ivm verdoving). In een goed huwelijk werk je samen en kan er niet 1 partij achterover gaan zitten. Als de mesters eens zelf moesten gaan castreren was de discussie wellicht sneller gevoerd :-) Het is goed Johnny dat je deze discussie in je weblog geregeld blijft voeren.

 • no-profile-image

  henny

  Nog een aanvulling op de eerste spreker. Problemen zijn er om op te lossen en niet kunnen ligt op het kerkhof. Je moet het willen en er ook energie in steken. Je kunt dan wel eens een individuele afnemer kwijt raken, maar op termijn is niet castreren de enige juiste weg.

 • no-profile-image

  h.smeenk

  volledig mee eens.stop liever de energie in het stoppen op een door iedereen gedragen manier

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.